Ungurii sunt inaintea noastra. O demonstreaza nivelul de trai al maghiarului, dar si al economiei. Si toate acestea, in conditiile in care suprafata Romaniei este de aproape trei ori mai mare comparativ cu cea a vecinilor de la nord-vest, iar numarul locuitorilor – dublu. Asta nu i-a impiedicat cu nimic pe vecinii de la nord-vest sa produca de peste doua ori mai mult decat o face cetateanul roman.
-Desi numarul de locuitori ai Romaniei este mult mai ridicat, PIB-ul tarii noastre este de numai 79,3 miliarde de euro, in comparatie cu 87,8 miliarde de euro inregistrat in Ungaria. De asemenea, in ceea ce priveste nivelul PIB/cap de locuitor, acesta se situeaza in jurul valorii de 3.660 de euro in Romania, respectiv 8.700 de euro in Ungaria-, se arata intr-un studiu realizat recent de catre Coface Romania.
De ce?
Avansul atat al economiei ungare, cat si al nivelului de trai din aceasta tara se datoreaza, potrivit autorilor studiului citat, faptului ca tara vecina a incheiat deja procesul de tranzitie, mediul de afaceri fiind deja foarte competitiv, caracterizat de o concurenta puternica vest-europeana, dar si de o crestere a concurentei interne. -Nivelul PIB-ului pe locuitor, net superior Romaniei, atins de Ungaria este justificat prin prisma faptului ca Ungaria este o piata matura, care a incheiat deja pocesul de tranzitie. Trebuie sa tinem cont de faptul ca, inainte de 1995, Ungaria a aplicat reforme semnificative in economie, atragand un volum important de investitii straine, fiind un lider in regiune, pe cand Romania se afla inca intr-o perioada economica confuza, caracterizata de derapaje macroeconomice majore-, explica directorul general al Coface, Cristian Ionescu.
In acest context trebuie insa spus ca Romania continua sa fie inca vulnerabila, mai ales in ceea ce priveste dezvoltarea rurala, care limiteaza potentialul de crestere a afacerilor in aceste zone. Totodata, mediul de afaceri este de departe a fi perfect, fiind necesare schimbari ale practicilor si legilor comerciale. O problema seioasa o constituie pentru Romania si deficitul de cont curent. Acesta a crescut, in 2005, la 9% din PIB, fiind alimentat de importurile semnificative si de cresterea creditului si a salariului nominal.
Atuul Romaniei
Desi este clar ca tara noastra are mult de recuperat pana se va putea compara cu alte tari din regiune, Romania are totusi un mare atu. Piata romaneasca este considerata ca fiind, pentru urmatorii doi ani, a treia cea mai promitatoare, dupa Rusia si Turcia. Impreuna cu Rusia si Ucraina, spun autorii studiului Coface, Romania este una dintre tarile cu cea mai rapida dezvoltare in Europa Centrala. Mai mult de jumatate din firmele autohtone spera, in acest an, la o crestere a vanzarilor cu peste 65%, atat cat a fost anul trecut. Doar una din 10 firme romanesti este pesimista, previzionand pentru 2006 o stagnare sau chiar o scadere a afacerilor sale. Increderea in mediul de afaceri a firmelor maghiare este insa mult mai scazuta, una din patru societati considerand ca in acest an afacerile le vor stagna sau chiar scadea.
Se anunta vremuri mai bune
-Mediul de business din Ungaria traverseaza o perioada extrem de dificila, majoritatea companiilor raportand stagnari ale afacerilor in 2004 si 2005. 75% din companiile maghiare au raportat o crestere de sub 10% a afacerilor sale, in timp ce 55% (!) dintre companii au inregistrat stagnari sau scaderi ale profitului in acelasi an-, se mai mentioneaza in studiul elaborat de Coface. Mediul de afaceri autohton pare insa sa le faca cu ochiul investitorilor, urmand ca in perioada urmatoare, dupa cresterile majore inregistrate in 2004 si 2005, mediul de business romanesc sa se consolideze semnificativ. -Iminenta aderare la Uniunea Europeana va face ca Romania sa devina in urmatorii trei ani una dintre destinatiile favorite ale investitorilor in Europa Centrala si de Est, insa aceasta va conduce la accentuarea in continuare a competitiei pe piata locala-, se arata in documentul elaborat de Coface.