Lumea medicala romaneasca este zguduita, in momentul de fata, de un nou scandal, cel legat de tendinta de acaparare a pietei de proteze auditive de catre Institutul de Fonoaudiologie -Prof. Dr. Dorin Hociota- si de stabilirea cadrului legal pe baza caruia institutul produce (de fapt, asambleaza piese importate) si vinde proteze auditive sub egida Ministerului Sanatatii. Urmare a anchetei publicate de -Curentul-, am fost contactati de Adi Milstin, investitor american, administrator al SC Audio Nova, unic reprezentant in Romania al firmelor Beltone si Philips, lider mondial in domeniu, care ne-a dezvaluit piedicile puse de Romeo Calarasu la omologarea produselor Beltone si presiunile exercitate de acesta pentru a le ingradi accesul pe piata. Piata audiometriei in Romania este apreciata ca fiind deosebit de profitabila, vanzarile de proteze auditive fiind de ordinul milioanelor de dolari.
Ce spun investitorii
Adi Milstin spune ca a venit in Romania, in 1997, sa faca proteze auditive, in urma unui studiu de piata care i-a relevat ca piata romaneasca nu este aprovizionata cu tehnica inalta in domeniu. In acest scop, l-a contactat pe inginerul Eugen Alexandrescu, o personalitate recunoscuta in domeniul audiometriei. Acesta s-a ocupat de mai bine de 20 de ani in Romania de proteze auditive, chiar la Spitalul Panduri, fugind din tara in 1985, cand a profitat de participarea la un simpozion pe tema protezelor auditive in Germania. Fiind extrem de competent in domeniu, a fost angajat la firma Beltone din SUA, lucrand de atunci in cadrul Departamentului de Cercetare la o fabrica din Canada, care apartine concernului.
Primul pas care a trebuit facut a fost cel al obtinerii omologarii aparaturii. Inginerul Alexandrescu a venit in Romania cu foarte multe dosare de documentatie. -Ne-am dus la SVIAM (n.r. – institutia abilitata sa omologheze aparatura medicala), care trebuia sa ne dea omologarea pentru partea teoretica, pentru cea practica omologarea trebuind sa fie facuta la Spitalul Panduri. SVIAM era si este influentat de Calarasu in domeniu, le este frica de el. Cu greu am trecut de SVIAM partea teoretica, desi Eugen Alexandrescu este o somitate in domeniu. A fost nevoit sa faca deplasari din Canada in Romania de nenumarate ori, de fiecare data cerandu-i-se o mie si una de alte acte, pentru a omologa produsele Beltone, care este o firma lider mondial in domeniu. Am trecut partea teoretica, dar nu ni s-a dat nici un act ca am trecut-o, deoarece se dadea un singur certificat pentru partea teoretica si cea practica. La Panduri, la partea practica, am fost blocati. Un zid de netrecut. Ni s-a spus ca trebuie sa lasam pentru testare la pacientii lor cate cinci aparate la fiecare model si ca trebuie sa asteptam cinci ani pentru a le testa, dupa care sa se faca o comisie, cu alte cuvinte, ?çPlecati, ca aici este teritoriul nostru?ê-, ne-a declarat Adi Milstin.
El apreciaza blocajul ca pe un lucru de asteptat, dat fiind faptul ca omologarea trebuia facuta de concurenta, lucru nemaiauzit in lume: -Si ei vand aparate auditive si normal ca nu-si doresc concurenta. Statul le-a dat puterea sa goneasca toata lumea de aici. Ca atare, ne-am luptat cu morile de vant mai bine de doi ani, timp in care inginerul Alexandrescu s-a dat batut. Mi-a spus ?çNu mai am putere pentru razboiul asta, este prea mult pentru mine?ê. Dupa ce Alexandrescu a capotat, am ramas singur. Am mai incercat o data sa lamuresc lucrurile cu cei de la Panduri, dar au ramas cu aceleasi pretentii, cinci ani, comisie, o sa vedem… Aceasta in situatia in care ei nici nu au echipamente de cercetare pentru aparate auditive, nu au nici cu ce le controla, verifica, n-au tehnologie, totul este poveste-.
James Rosapepe pune o vorba buna
In contextul impotrivirii indarjite a celor de la Panduri, problema acreditarii a fost rezolvata in stil balcanic, acela al interventiei la ministru prin intermediul ambasadorului SUA: -In disperare de cauza, am apelat la Ambasada Statelor Unite ale Americii. Am ajuns, la sfarsitul anului 1999, la James Rosapepe si i-am relatat simplu ca este vorba de produse americane, acreditate in toata lumea, iar in Romania este cu totul alta poveste. I-am explicat ca nu este vorba de medicament, ci de tehnica medicala, de inalta tehnogie, de mare performanta si atat. Ambasadorului nu i-a venit sa creada cand i-am povestit, doar se tot vorbea de atragerea in Romania a firmelor internationale de renume si traditie. L-a sunat imediat pe ministrul sanatatii. Atunci, Ministerul Sanatatii a dat o acreditare care i-a ocolit pe cei de la Panduri, semnata de ministru personal, in decembrie 1999, pentru un singur model. De atunci, am obtinut incet-incet, cu mari greutati, omologare de la Ministerul Sanatatii si pentru alte modele, pentru audiometre, timpanometre-.
-Normal ca asta i-a deranjat pe concurenta, cei de la Panduri. Acestia au inceput sa faca tot felul de presiuni. Calarasu a inceput sa spuna la toata lumea ca noi, reprezentantii lui Beltone si Philips, am vinde aparate luate de la morti. Am auzit de la mai multi ca el spune acest lucru. Ca din cauza asta vand eu proteze la preturi mai bune. Ameninta toti doctorii, toti oamenii din domeniu, sa nu trimita pacientii la noi. E o teama in domeniul ORL de el, cum n-am mai vazut. Ma sunau oamenii din teritoriu: ?çVezi ca a sunat Calarasu, a vorbit cu acela, cu altul, cu medici, cu audiometristi, i-a amenintat?ê. Eu tot timpul mi-am vazut de treaba mea, dar tot timpul ne-a presat si i-a amenintat pe cei care trimiteau pacienti la noi. Cum? Pentru avansare, de exemplu, ajungi la mana lui. Sau maine, un medic sau un audiometrist face o consultatie, la un bolnav, nu mai vorbesc de o operatie. Daca se intampla ceva rau, ajunge la comisia lui si este pe mana lui atunci. Cu asta ii ameninta. Acesta este mecanismul-, afirma Milstin. Afirmatia a fost confirmata indirect chiar de Romeo Calarasu: -Toti se tem ca fac prostii. Pana acum nu a intrat nici unul…, dar daca mai continua treaba asta, eu il trimit sa rezolve acolo unde este dator. Nu ii mai acopar cu nimic. Cine s-a ocupat de asta nu poate sa nu greseasca. De-aia toti se tem. Deci, stii ca faci prostii, atunci pastreaza bunele relatii cu ala care te ajuta-.
Doctorul Calarasu reactioneaza
Ieri, in cadrul unei dezbateri organizate de Asociatia Jurnalistilor din Domeniul Medical, profesorul Romeo Calarasu a declarat ca -protezarea auditiva este un act medical si trebuie tratata ca atare si din punct de vedere al diagnosticului, dar si al investigatiilor; nu poti vinde proteze asa cum ai vinde o pereche de pantofi-.
Totodata, specialistii Centrului ORL Panduri au reclamat faptul ca sunt Case de asigurari judetene care deconteaza numai protezele anumitor firme, fapt ce contravine legilor in vigoare. De asemenea, protezarea efectuata in diverse centre medicale, fara specialisti in domeniu, este, deseori, gresita, pacientii devenind fara voie victimele unei erori profesionale. Romeo Calarasu nu a facut insa dovada cadrului legal pe baza caruia institutul pe care il conduce face comert cu aparate auditive.