Home Economic-Financiar Un miner din subteran tine in spate alti sapte la suprafata

Un miner din subteran tine in spate alti sapte la suprafata

DISTRIBUIŢI

Personalul Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani va fi redus cu cateva sute de salariati pana la sfarsitul acestui an, a declarat ministrul industriei si resurselor, dl Dan Ioan Popescu. Aceasta masura vizeaza personalul din aparatul administrativ al CNH care este supradimensionat. Conform datelor prezentate de reprezentantii MIR, din totalul de 17.866 de angajati ai companiei, numai 2.414 lucreaza in subteran. -In spatele fiecarui miner care lucreaza in subteran stau mai mult de sapte oameni-, a declarat ministrul industriei. Reducerea aparatului administrativ va fi dublata de masuri vizand cresterea numarului de mineri ce lucreaza in subteran. -Productivitatea muncii va creste daca vor fi angajati mai multi mineri care sa lucreze la 1.000 de metri adancime si va fi redus personalul administrativ-, a afirmat directorul general al CNH, dl Octavian Ciobanu. Ministrul industriei a mai precizat ca problema cresterii productivitatii muncii la CNH nu mai poate fi rezolvata acum prin cresteri salariale sau prin sporuri deoarece s-a ajuns practic la limita maxima de productie pe care o poate realiza un om.

Principala directie de actiune pentru rentabilizarea companiei este derularea unui program investitional pentru mecanizarea minelor, au aratat oficialii ministerului. In prezent, din cele 11 mine ale companiei numai patru sunt mecanizate, functionand pe baza metodelor moderne de extractie a carbunelui. In acelasi timp, se va urmari corelarea preturilor intre companiile miniere si cele energetice. Dl Ciobanu este nemultumit de pretul de 500.000-600.000 lei/tona cu care se vinde huila, in conditiile in care pretul energiei este reactualizat in functie de cursul valutar. Directorul CNH a aratat ca, la ora actuala, societatea se confrunta cu pierderi foarte mari, iar datoriile catre bugetele de stat si cele locale au crescut. Domnia-sa a mai afirmat ca datoria de circa 40 miliarde de lei catre bugetele locale va fi rezolvata in scurt timp de Guvern, dar nu a precizat prin ce modalitate.

Restructurarea sectorului minier va continua prin inchiderea exploatarilor neperformante, diminuarea numarului de personal si investitii in minele ce pot fi rentabilizate, a subliniat ministrul industriei. O prima mina ce va fi inchisa este Aninoasa, unde cheltuielile pentru 1.000 lei productie marfa depasesc 5.000 de lei. O alta masura aplicata pentru reducerea cheltuielilor companiei este aceea de aprovizionare a CNH cu lemn direct de la Romsilva, la un pret de circa 300.000 lei/mc fata de 900.000 lei/mc cat se platea intermediarilor.

Prioritatea numarul unu vizavi de activitatea curenta a CNH este stoparea acumularii de pierderi ca urmare a contractelor dezavantajoase incheiate cu diverse firme-capusa. Corpul de Control al MIR a descoperit, in urma cercetarilor, ca fosta administratie a incheiat contracte paguboase ce au adus pierderi de peste sase miliarde de lei. Este vorba de prejudiciul de 1,6 miliarde de lei rezultat din contractul incheiat cu firma Singapore SRL, precum si de alte cinci miliarde pierdute in contracte cu firmele Melinda Company, Barna SNC, Barcom si Imperial Comsa Impex. Ca urmare, ministrul industriei a dispus desfacerea contractelor de munca si imputarea sumei de 1,6 milirade de lei pentru membrii comisiei ce au supravegheat contractul cu Singapore SRL. De asemenea, a inceput urmarirea penala pentru Vasile Comsa si Dumitru Barna, patronii firmelor mai sus-mentionate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.