Home Economic-Financiar Un român vorbește la mobil 3 ore și 19 minute pe lună

Un român vorbește la mobil 3 ore și 19 minute pe lună

DISTRIBUIŢI

Piața de telefonie mobilă va stagna anul viitor în ceea ce privește numărul de abonați, însă traficul de voce va crește pe fondul reducerii tarifelor de interconectare, a declarat ieri președintele autorității de reglementare în telecom (ANCOM), Cătălin Marinescu.
În medie, în primul semestru al anului, un utilizator a vorbit în medie 3 ore și 19 minute lunar prin intermediul telefonului mobil, în creștere cu 9% și a transmis 36 de mesaje SMS lunar, cu 33,4% mai mult.
"Acest lucru demonstrează faptul că operatorii au reușit să își reconfigureze ofertele, adaptarea lor la noua realitate economică stimulând creșterea traficului, în ciuda scăderilor înregistrate de baza de clienți", a mai spus șeful ANCOM.
În prima parte a anului au fost trimise 5,2 miliarde de mesaje scrise (SMS), în creștere cu 31,9% față de a doua jumătate a anului 2010.

Tarife mai mici

„De asemenea, mă aștept ca numărul de utilizatori de servicii de internet mobil să crească, tendință care s-a manifestat și în acest an", a spus Marinescu.
ANCOM a anunțat, la începutul lunii noiembrie, că va reduce, de la 1 ianuarie 2012, tarifele de interconectare pentru rețelele de telefonie mobilă cu până la 30%, la 0,0405 euro/minut, iar de la 1 septembrie tariful practicat de operatori va fi de 0,0307 euro/minut.
Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor, sunt plătite între operatori pentru convorbiri în afara rețelei.
Potrivit datelor ANCOM, numărul de abonamente și cartele la telefonia mobilă a scăzut cu 3,2% în primele șase luni, la 23,6 milioane la 30 iunie, evoluție care a condus și la reducerea ratei de penetrare cu aproape 3 puncte procentuale, la 110,2%.
"Numărul cartelelor preplătite active a scăzut cu 4,5%, la 14,28 milioane, iar numărul abonamentelor persoanelor fizice s-a redus cu 2,2%, la 6,45 milioane, în timp ce numărul abonamentelor încheiate de persoane juridice a crescut cu 1,4%, la 2,86 milioane", a declarat  Marinescu.
Deși numărul total de utilizatori a scăzut, traficul de voce a continuat să crească în sectorul telefoniei mobile, ajungând la 28,6 miliarde de minute, cu 7,8% mai mult decât în ultimele șase luni ale anului 2010, a menționat Marinescu.
"Din traficul total de voce înregistrat în prima jumătate a acestui an, 85,7% (24,5 miliarde de minute) a reprezentat traficul în rețelele proprii ale operatorilor, în creștere cu 8,8% față de ultimul semestru al anului 2010. Atât traficul realizat către rețelele de telefonie fixă, cât și cel către rețelele internaționale au înregistrat creșteri – cu 12,5% (1,1 miliarde de minute), respectiv 6,9% (272 milioane de minute), în timp ce traficul către alte rețele de telefonie mobile a înregistrat o scădere de 1,7% (2,7 miliarde de minute)", a afirmat Marinescu.
Potrivit datelor ANCOM, utilizatorii de cartele preplătite au acoperit 55% din traficul total, restul de 45% revenind deținătorilor de abonamente.
"Durata medie a unui apel inițiat în rețelele mobile a înregistrat creșteri semnificative, indiferent de rețeaua în care s-a terminat apelul. Durata medie a unui apel a crescut la 2 minute și 23 de secunde față de nivelul mediu de 2 minute și 12 secunde înregistrat în a doua jumătate a anului 2010. Durata medie a unui apel efectuat de către utilizatorii de cartele preplătite a fost mai mare (2 minute și 40 de secunde) comparativ cu durata medie a unui apel inițiat de utilizatorii de abonament (2 minute și 7 secunde)", a adăugat Marinescu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.