Pentru prima oara de la infiintare, Parchetul National Anticoruptie (PNA) se confrunta cu un caz de coruptie care se rasfrange asupra pietei de capital din Romania. Mai concret, este vorba de infractiunea de furnizare de informatii confidentiale in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
Procurorii PNA au declansat urmarirea penala impotriva lui Victor Apostol, sef serviciu in cadrul Directiei portofoliul actionariatului a Agentiei de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), si asupra sotiei acestuia, Daniela Apostol, inginer in cadrul Regiei Autonome -Monitorul Oficial-. Dupa primele cercetari se pare ca, la inceputul lunii aprilie 2003, Daniela Apostol, beneficiind de anumite informatii cu privire la majorarea capitalului social al societatii Oltchim SA, a reusit sa cumpere 90% din actiunile acestei societati, care au fost tranzactionate, la acea data, la Bursa de Valori Bucuresti.
Acest caz constituie o premiera pentru anchetatori PNA, care promit ca de acum inainte se vor implica mai mult in activitatile de pe piata de capital si in urmarirea tranzactiilor cu valori mobiliare. Cu toate acestea, anumite voci sustin ca, in realitate, astfel de lucruri se intampla destul de frecvent. Victor Apostol, sef serviciu in cadrul Directiei portofoliul actionariatului a Agentiei de Valorificare a Activelor Statului si sotia acestuia, Daniela Apostol, inginer in cadrul Regiei Autonome -Monitorul Oficial-, sunt cercetati pentru incalcarea articolul 12 din Legea 78/2000.
Au fost furnizate informatii confidentiale
In comunicatul Parchetului National Anticoruptie se arata ca, in 27 martie 2003, Consiliul de administratie al societatii comerciale Oltchim SA a luat in discutie problema majorarii capitalului social al companiei, prin reevaluarea activelor imobilizate. Astfel, in data de 31 martie 2003, societatea a inaintat o serie de acte la APAPS (actuala AVAS), Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Societatea este una dintre vedetele Bursei de Valori Bucuresti, actiunile companiei fiind tranzactionate la categoria I a BVB. Documentele au fost insotite de o nota de fundamentare, in care se arata intentia companiei de a-si majora capitalul social, dupa data de 24 aprilie 2003, data la care Adunarea Generala a Actionarilor urma sa adopte o hotarare in acest sens. Combinatul petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea intentiona sa isi majoreze capitalul social cu aproximativ 2.815 miliarde de lei (90 de milioane de dolari) prin includerea rezervelor provenite din diferentele din reevaluarea activelor. Oltchim era controlata de Autoritatea pentru Privatizare – APAPS -, care detinea 53% din actiuni.
Crestere brusca cu 15% a pretului actiunilor Oltchim
In 1 aprilie 2003, la Bursa de Valori Bucuresti s-a inregistrat o crestere a pretului actiunilor cu 15%. La acea data se inregistrau 15 tranzactii pentru peste 25.000 de actiuni ale societatii Oltchim. Pretul maxim al actiunilor la sedinta de tranzactionare din 1 aprilie a fost de 710 lei/actiune, in crestere fata de cel din ziua precedenta care se ridica la numai 620 lei/actiune. Valoarea totala a tranzactiilor a fost de peste 17 milioane de lei. Cu o zi inainte se inregistrau tranzactii in valoare de aproape 500.000 de lei, pentru numai doua tranzactii. De asemenea, s-a constatat, ulterior, ca 90% din titlurile tranzactionate in acea zi au fost cumparate de persoana fizica Daniela Apostol, fapt care a trezit anumite suspiciuni. Dupa inceperea cercetarilor, verificarile procurorilor anticoruptie au relevat faptul ca seful serviciului Directiei portofoliului actionariatului Agentiei de Valorificare a Activelor Statului a fost una dintre persoanele care cunostea informatia referitoare la majorarea capitalului social al Oltchim. Victor Apostol se afla in posesia acestor informatii inca din data de 31 martie 2003, dupa ora 12.00. Se pare ca acesta i-a comunicat acest fapt sotiei sale, Daniela Apostol, care a achizitionat 90% dintre actiunile companiei care au fost tranzactionate la acea data.
AVAS nu a primit inca sesizare de la Parchet
AVAS sustine ca, pana in prezent, Parchetul National Anticoruptie nu a sesizat Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului cu privire la inceperea urmaririi penale fata de Apostol Victor, angajat al AVAS. Autoritatea precizeaza ca va da curs oricarei solicitari a organelor de cercetare si va furniza informatiile necesare bunului mers al anchetei. Dar, conform prevederilor Legii 544/2001 privind accesul la informatiile de interes public, datele personale nu reprezinta informatii de interes public.
Pedeapsa este inchisoare de la 1 la 5 ani
Investigatorii infractiunilor conexe faptelor de coruptie au declansat urmarirea penala fata de sotii Apostol, apreciind ca acestia au incalcat articolul 12 din Legea 78/2000 (pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie). Concret, articolul legii prevede ca sunt pedepsite cu inchisoare de la unu la cinci ani faptele care sunt comise in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite prin folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii. Victor Apostol a furnizat sotiei sale informatii confidentiale de la o institutie a statului, ceea ce reprezinta o scurgere de informatii, procurorii anticoruptie urmand sa stabileasca beneficiul obtinut de cei doi soti. Procurorul Alexandru Chiciu, seful Sectiei a 2-a a Parchetului National Anctiroptie, a declarat ca acest caz releva -o noua forma de coruptie, care va fi atacata de PNA, respectiv coruptia din zona pietei de capital si din tranzactiile cu valori mobiliare-.