Printr-o hotarare de guvern, emisa la inceputul lunii septembrie, cinci mari companii de stat urmeaza sa fie listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) prin promovarea unei oferte publice initiale primare. Cele cinci companii sunt Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Electrica Transilvania Nord si Electrica Muntenia Nord. Pachetele de actiuni care urmeaza sa fie aruncate pe piata de capital sunt in general mici si variaza intre 5% si 10% din capitalul social al companiilor implicate. Aducerea la bursa a acestor societati face parte din programul -O piata puternica- lansat cu cateva luni in urma de BVB.
La inceputul acestei luni, guvernul a aprobat metoda de privatizare prin oferta publica a celor cinci companii care se afla in momentul de fata in portofoliul Ministerului Economiei si Comertului. Acestea vor promova o oferta publica initiala primara, oferind spre subscriere, prin metodele specifice pietei de capital, pachete de actiuni nou-emise, care rezulta in urma majorarii capitalului social.
MEC va fi mandatat cu supravegherea operatiunilor
Ministerul Economiei si Comertului va fi mandatat prin Oficiul Participatiei Statului si Privatizarii in Industrie sa coordoneze si sa urmareasca la societatile comerciale emitente derularea operatiunilor care se vor efectua prin piata de capital. De asemenea, in sarcina ministerului va intra supravegherea modificarilor actelor constitutive ale societatilor respective. Acest lucru se va aplica tuturor companiilor implicate in acest program cu exceptia Electrica SA, caz in care operatiunile bursiere pentru societatile comerciale afiliate acesteia vor trebui sa aiba aprobarea Societatii Comerciale de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice.
Cele cinci companii care vor fi aduse la Bursa sunt Compania Nationala de Transport a Energiei Electrice – Transelectrica, Societatea Nationala de Gaze Naturale – Romgaz, Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale – Transgaz, Societatea Comerciala Filiala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice – Electrica Transilvania Nord si Societatea Comerciala Filiala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice – Electrica Muntenia Nord.
Pachete de maxim 10% din capitalul social
Pachetele de actiuni care vor fi tranzactionate la Bursa sunt cuprinse intre 5-10%. Mai exact, Transelectrica va pune la bataie numai 5% din capitalul social, acelasi procent fiind aruncat pe piata si de Transgaz si Romgaz. Electrica Transilvania Nord, precum si Electrica Muntenia Nord vor aduce la BVB 10% din capitalul social.
Conform unui program al Bursei de Valori Bucuresti, numarul companiilor care trebuiau sa ajunga pe piata de capital era de sapte, autoritatile dand unda verde, in urma cu cateva luni, si Administratiei Porturilor Maritime Constanta si Aeroportului International -Henri Coanda-. Aceste societati nu se regasesc insa in hotararea emisa de Guvernul Romaniei, cu toate ca aceste doua companii urmau sa aduca pe piata de capital 15% din capitalul social.
Transelectrica deschide lista
Se pare ca primele actiuni care vor fi tranzactionate sunt cele ale Companiei Nationale Transelectrica SA, in cel de-al doilea trimestru al anului 2005, iar ultima transa de actiuni lansate la Bursa vor fi cele ale Societatii Nationale Romgaz SA si ale Companiei Nationale Aeroportul International -Henri Coanda- Bucuresti SA, care vor fi tranzactionate in ultimul trimestru al anului 2006.
O actiune putin tardiva a autoritatilor
Imediat dupa infiintare, la bursele de valori din zona Europei Centrale si de Sud-Est, a fost adus spre privatizare cam tot ce insemna companie de stat si, in special, cele de utilitati publice. Rezultatul se vede clar in zilele noastre, daca ne uitam numai la capitalizarea Bursei din Polonia, care este de cateva ori mai mare decat cea a BVB. E drept ca Bursa de Valori din Romania si-a deschis portile ceva mai tarziu, mai exact in 1995, fata de celelalte institutii din zona, care au inceput activitatea prin 1990-1991. Acest lucru nu reprezinta insa o scuza pentru actualii guvernanti si cei care s-au mai perindat pe la putere, avand in vedere faptul ca, practic, acum se implinesc noua ani de existenta a BVB. Se pare totusi ca Bursa de Valori a devenit foarte interesanta pentru reprezentantii puterii, atrasi probabil si de cresterea sustinuta pe care aceasta institutie o intregistreaza de ceva timp incoace. Din pacate, listarea se va face in bine cunoscutul spirit romanesc, adica incet si treptat, incepand din 2005, iar societatile implicate nu vor pune la bataie pachete de actiuni mai mari de 15%.