Dupa mai bine de sase ani de negocieri, partea ucraineana si-a exprimat un punct de vedere oficial privind uriasa investitie de la Krivoi Rog.
Astfel, conform declaratiei primului ministru al Ucrainei, dl Anatoli Kinah, lucrarile de constructie a combinatului de imbogatire a minereurilor de fier de la Krivoi Rog vor continua avand in vedere ca este vorba de o unitate strategica pentru industria metalurgica ucraineana. Din pacate, oficialul ucrainean nu a facut nici un fel de precizari privind posibilitatea inceperii recuperarii sumelor uriase investite de statul roman la Krivoi Rog. -Ucraina, impreuna cu partenerii ei, intentioneaza sa finalizez contructia acestui obiectiv, in acest sens fiind emisa de catre presedintele tarii o ordonanta speciala. Parlamentul Ucrainei discuta un proiect de lege privind stimularea finalizarii combinatului-, a afirmat oficialul ucrainean. Domnia-sa a subliniat ca pentru realizarea in totalitate a combinatului de la Krivoi Rog sunt necesare atat fonduri de la buget, cat si investitii private.
Romania a investit deja 800 milioane de dolari in combinat
Premierul roman, Adrian Nastase, a prezentat, marti seara, omologului ucrainean propunerile partii romane privind modalitatile de continuare a lucrarilor combinatului de la Krivoi Rog, propuneri ce urmeaza a fi analizate de Guvernul ucrainean pana la sfarsitul lunii februarie. Adrian Nastase a recunoscut ca acest proiect de anvegura a creat multe probleme producatorilor romani atat din cauza nivelului ridicat al investitiei, circa 800 milioane de dolari, cat si din cauza incertitudinii in legatura cu pozitia Ucrainei fata de continuarea acestui obiectiv. – Sunt anumite probleme in legatura cu sumele pe care trebuie sa le primeasca o serie de societati precum Promex Braila, dar acestea vor fi rezolvate in perioada urmatoare- a precizat premierul roman. Una dintre posibilele solutii pentru ca partea romana sa isi repecte in totalitate obligatiile asumate in cadrul proiectului – avand in vedere ca mai sunt necesare investitii de inca circa 137 milioane de dolari – ar fi atragerea in acest proiect a singurului beneficiar al peletelor ( concentrat de minereu de fier ) ce urmeaza a fi produse la Krivoi Rog, combinatul SIDEX Galati. -Va trebui sa vedem in ce masura proprietarii SIDEX Galati sunt interesati sa participe la finalizarea investitiei de la Krivoi Rog sau sa preia o parte din creantele Romaniei la acest obiectiv-, a afirmat dl Nastase.
Premierii celor doua tari au declarat ca in vederea intensificarii relatiilor comerciale bilaterale se are in vedere liberalizarea comertului dintre Ucraina si Romania. Principalele domenii vizate pentru promovarea unor proiecte de cooperare sunt cel energetic si al transporturilor. Premierul ucrainean a aratat ca se doreste trecerea intr-o noua faza de colaborare economica intre cele doua tari prin constituirea de societati mixte. Cei doi premieri au semnat Protocolul Consiliului Consultativ interguvernamental de colaborare comercial -economica, care prevede sprijinirea reciproca in procesul de privatizare, liberalizarea comertului extern intre cele doua tari, sustinerea procesului de extindere a Uniunii europene si a Aliantei Nord-Atlantice, precum si sprijinirea Ucrainei in vederea obtinerii statutului de membru al Organizatieei Mondiale a Comertului.
Volumul schimburilor comerciale dintre cele doua tari s-a ridicat in anul 2000 la circa 286 milioane de dolari, cu un sold negativ pentru Romania de 106 milioane de dolari, si la 360 milioane de dolari anul trecu.