Home Economic-Financiar Unitatile de ameliorare in zootehnie, puse -pe tava- unor asociatii ale crescatorilor...

Unitatile de ameliorare in zootehnie, puse -pe tava- unor asociatii ale crescatorilor de animale

DISTRIBUIŢI

Un proiect de hotarare referitor la o asa-zisa -externalizare- a activitatilor din teritoriu ale Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (ANARZ) se plimba de aproape o luna pe la sefii din Ministerul Agriculturii. Proiectul de act normativ nu e o noutate – o tentativa similara avand si reprezentantii PSD, in urma cu doi ani. Semne de intrebare ridica faptul ca proiectul de act normativ – care prevede, asa cum afirma surse din Ministerul Agriculturii, concesionarea activitatii teritoriale a ANARZ unor asociatii ale crescatorilor de animale – este promovat cu insistenta de proaspatul director al Directiei de Implementare a Politicilor de Cresterea Animalelor si Procesarea Produselor de Origine Animala, Viorel Borsan.

Merita insistat asupra unui amanunt: Borsan a fost (n.r. – si probabil mai este, nu putem baga mana in foc, pentru ca declaratia sa de avere lipseste de pe site-ul Ministerului Agriculturii) presedinte al Federatiei Crescatorilor de Taurine din Transilvania.


Conform surselor din Ministerul Agriculturii, proiectul de hotarare de guvern prevede concesionarea activitatilor derulate de ANARZ in teritoriu unor asociatii ale crescatorilor de animale. Redeventa pe care aceste asociatii ar urma sa o plateasca Ministerului Agriculturii este una simbolica. Statul, in schimb, ar urma sa le plateasca concesionarilor contravaloarea controlului oficial pentru toate produsele de origine animala – lapte, carne, oua, lana – asa cum prevad standardele europene, in cazul externalizarii activitatilor celor 41 de Unitati pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (UARZ), pe care acum le coordoneaza tehnic si metodologic ANARZ. Legea zootehniei, nr. 72/2002, prevede ca -se finanteaza de la bugetul de stat, prin alocatii anuale alocate Ministerului Agriculturii (…), controlul oficial al performantelor de productie-.

Trebuie amintit faptul ca unitatile teritoriale, aflate in coordonarea directiilor judetene de agricultura, au sedii, dotari, au in subordine 168 de centre teritoriale, 3.615 puncte de insamantari artificiale la vaci si 582 puncte de insamantari artificiale la scroafe. In aceste structuri din teritoriu lucreaza peste 800 de salariati, majoritatea specialisti, cu studii superioare.

ANARZ gestioneaza si cotele de lapte

Printre obiectivele cele mai importante ale ANARZ se numara accelerarea ameliorarii genetice a efectivelor de animale, extinderea activitatii de control oficial al productiei, extinderea insamantarilor artificiale, adoptarea criteriilor de inscriere si conducere a registrelor genealogice, conform directivelor si reglementarilor UE. Este foarte adevarat ca aceste servicii functioneaza, in statele Uniunii Europene, in sistem privat, dar, in acest caz, vorbim de asociatii ale crescatorilor de animale foarte bine organizate, care exista de zeci de ani sub aceasta forma. Nu e cazul in Romania, unde asociatiile crescatorilor de animale sunt destul de faramitate si unde preluarea acestor servicii de catre sectorul privat ar trebui sa se faca etapizat.

Importanta ANARZ si a structurilor teritoriale este si mai mare, putem spune chiar una strategica, daca luam in considerare faptul ca in structura institutiei a fost introdus -Departamentul de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL)-. Acest departament indeplineste, in conditiile legii, atributii privind administrarea rezervei cotei nationale de lapte.

Discutii pe marginea patrimoniului

Daca directorul Viorel Borsan nu a avut timp sa ne raspunda la cateva intrebari, de la secretarul general al Ministerului Agriculturii, Sorin Chelmu, am primit asigurari ca actul normativ, care va fi promovat prin ordonanta simpla in aceasta vara, nu va ramane in forma actuala: -Sunt inca discutii si e vorba de foarte multe aspecte care trebuie lamurite – finantarea, patrimoniul autoritatii si cel al structurilor teritoriale. Luni va avea loc o discutie cu toti factorii implicati – asociatii profesionale, directii din minister, sindicate. Pot sa va spun ca proiectul nu va ramane in aceasta forma, pentru ca nu suntem aici sa facem proiecte de dragul de a le face, fara a ne gandi la utilitatea lor si la implicatii-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.