Uniunea Europeana a aprobat primele trei contracte, in valoare de 4,3 milioane de dolari, de servicii pentru modernizarea retelei de drumuri din Romania, in cadrul Programului ISPA, se arata intr-un comunicat al Delegatiei Comisiei Europene in Romania.
-Aceste prime trei contracte semnate in cadrul Programului ISPA confirma performantele ridicate inregistrate pana acum de Romania in derularea acestui program, Romania fiind pe primul loc intre tarile candidate, cu 11 proiecte aprobate (opt pentru mediu si trei pentru transport), in valoare de peste 900 milioane de euro-, a declarat Andre Lys, insarcinatul cu afaceri al Delegatiei Comisiei Europene in Romania. Lys a mai spus ca aceste contracte vor facilita crearea a aproximativ 1.000 de locuri de munca pe an pentru locuitorii zonelor in care se deruleaza proiectul, la care se adauga inca 1.000, create indirect, in urma desfasurarii acestor proiecte.
Primul dintre aceste trei prime contracte este realizarea unor studii de fezabilitate pentru centura de ocolire Craiova Sud si Craiova – Calafat, proiect in valoare de 229.775 de euro, castigat de societatea britanica Hyder Consulting Ltd.
Al doilea contract a fost castigat tot de compania Hyder si consta in supervizarea lucrarilor de reabilitare a drumului national DN6, sectiunea Craiova – Drobeta-Turnu Severin. Lucrarile, in valoare de 2,99 milioane de euro, constau in largirea, de la doua la patru benzi, a sectiunii de drum dintre Craiova si Filiasi, in reabilitarea infrastructurii de transport existente, precum si in largirea si intarirea acostamentelor.
Ultimul dintre cele trei contracte, in valoare de 1,016 milioane de euro, a fost castigat de compania franceza Louis Berger si are ca obiectiv realizarea studiului de prefezabilitate si pregatirea programului detaliat de reabilitare a sectiunii de drum Drobeta-Turnu Severin – Lugoj, de pe drumul national DN6. Lucrarile includ in reabilitarea infrastructurii de transport existente atat largirea, cat si intarirea acostamentelor.
Sectiunile de drum incluse in aceste trei contracte fac parte din ramura de sud a Coridorului IV transeuropean si din infrastructura de acces la podul care urmeaza a fi construit peste Dunare, la Calafat.
Programul ISPA (Instrument pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) a fost lansat anul trecut si ofera finantare pentru proiecte largi de infrastructura in domeniile transporturilor si mediului. Romania poate beneficia, prin acest program, de sume cuprinse intre 208 si 270 milioane de euro anual, in perioada 2000-2008. In cadrul acestui program, Romania este a doua tara candidata, dupa Polonia, in ceea ce priveste dimensiunea fondurilor alocate.
Home Economic-Financiar Uniunea Europeana a aprobat primele trei contracte de reabilitare a drumurilor din...