Grupul siderurgic USINOR a anulat conferinta de presa anuntata pentru astazi, oficialii francezi renuntand sa mai prezinte -noile propuneri- privind redresarea si vanzarea Combinatului SIDEX Galati. Surse guvernamentale ne-au declarat ca aceasta decizie este motivata de retragerea grupului francez din cursa pentru privatizarea SIDEX, in special din cauza stadiului foarte avansat al negocierilor dintre Guvernul roman si Grupul indiano-britanic LNM-ISPAT- cel de-al patrulea producator mondial de otel -, pentru vanzarea combinatului din Galati.
Desi USINOR nu a depus oferta de cumparare a actiunilor detinute de APAPS la SIDEX, pe ultima suta de metri a negocierilor a inceput sa faca presiuni pentru amanarea privatizarii, anuntandu-si totodata disponibilitatea de a prelua managementul combinatului pe o perioada de doi ani, timp considerat suficient pentru a face SIDEX atractiv pentru potentialii investitori de pe piata mondiala a siderurgiei.
Cabinetul Nastase isi mentine insa decizia de a finaliza negocierile cu LNM-ISPAT, cele doua parti lucrand in prezent la forma finala a contractului de privatizare ce va fi semnat vineri. Pentru acest moment, care se anunta cel mai important din ultimii 12 ani in privinta privatizarii societatilor de stat, va sosi la Bucuresti proprietarul Grupului LNM, omul de afaceri Lakshmi Narain Mittal. SIDEX – cel mai mare combinat siderurgic din Europa Centrala si de Est – va intra astfel in proprietatea personala a lui Mittal, care mai detine astfel de unitati in Indonezia si Kazahstan. Mittal detine, de asemenea, si aproximativ 80% din actiunile ISPAT International NV, companie membra a Grupului LNM, cotata la bursele din Amsterdam si New York.
Respingand informatiile aparute zilele trecute in mass-media, potrivit carora pretul total al tranzactiei va fi de circa 450 milioane de dolari, ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, a declarat, ieri, ca valoarea contractului nu poate fi precizata la aceasta ora, in conditiile in care -operatiunile tehnice de determinare a capitalului social al societatii, pe baza caruia va fi stabilita si suma finala a contractului, urmeaza a fi efectuate in maximum 120 de zile dupa semnarea documentului-.
-In acest moment, orice speculatie referitoare la valoarea contractului este o fabulatie daca o persoana poate preciza care vor fi valoarea contractului si numarul de actiuni care urmeaza a fi achizitionate de catre cumparator, atunci eu ii ofer un premiu de un milion de dolari-, a spus Musetescu.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane