Incercarile statului de a privatiza uzina din Brasov au parut soldate esecului si a sasea oara, cand, la sfarsitul lunii mai, firma care inca mai era interesata de Tractorul, Mahindra&Mahindra, a intors spatele -companiei nefunctionale-. Interesul indienilor nu a murit, insa, astfel ca ei s-au intors cu o semi-oferta, preferand sa preia doar o parte din modulele functionale ale uzinei.
Reprezentantii AVAS au anuntat reluarea negocierilor cu firma Mahindra&Mahindra, dupa o discutie de trei ore, la sediul Autoritatii, cu directorul executiv al companiei indiene, Arun Nanda. Insa interesul indienilor vizeaza de aceasta data doar anumite module, ceea ce va duce la aparitia unor noi probleme, de ordin organizatoric, in interiorul companiei de la poalele Tampei.
Pentru ca guvernul nu a fost de acord cu unele facilitati la contractul de privatizare cerute de indieni, negocierile au fost suspendate timp de o luna. Mai mult, indienii au acuzat ca nu au suficiente garantii ca ajutorul de stat promis pentru plata datoriilor uzinei, de aproximativ 160 de milioane de euro, va primi avizul Consiliului Concurentei si nu va fi contestat de Comisia Europeana. Un alt motiv ar fi fost amenintarea cu sistarea livrarii utilitatilor de catre companiile de profil, din cauza uriaselor datorii ale uzinei.
Executivul a aprobat saptamana trecuta restrangerea activitatii pe o platforma de maxim 50 de hecare, fata de cele peste 120 de hectare utilizate in prezent, ceea ce implica si disponibilizarea unor angajati, cu plata salariilor compensatorii. Desi muncitorii de la Tractorul au iesit in strada protestand impotriva acestor masuri, iar liderul de sindicat al uzinei, Gheorghe Apostu, a declarat ca salariatii de la Tractorul nu vor accepta ca restructurarea societatii sa presupuna concedierea unui numar mai mare de o suta de persoane, liderul AVAS, Razvan Orasanu, a aratat ca niciun cumparator nu va fi dispus sa preia uzina cu 2.200 angajati.
Vesti bune si pentru societatea Laminorul Braila, concurent al Tractorului in privinte esuarilor in privatizare. AVAS a anuntat ca Firma Donau Commodities Bucuresti, cu capital integral austriac, va prelua 68,8% din actiunile societatii.