Home Economic-Financiar Uzinele din Turnu Magurele raman in proprietatea statului

Uzinele din Turnu Magurele raman in proprietatea statului

DISTRIBUIŢI

Uzinele de Valorificarea Cenuselor de Pirita (UVCP) Turnu Magurele nu prezinta, din pacate, nici un interes pentru investitorii internationali de renume din domeniu. Desi societatea a fost scoasa in cursul acestui an de doua ori la privatizare, respectiv in lunile aprilie si iunie, pana la termenul limita de depunere a ofertelor nici un investitor nu s-a aratat interesat de preluarea intregului pachet de actiuni, pe care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) il detine la aceasta societate.

Investitorii raman prudenti

Desi UVCP Turnu Magurele este singurul producator de cenusa de pirita din Europa si unicul producator de pelete de minereu de fier din Romania, potentialii pretendenti raman prudenti la oferta de privatizare a AVAS. Chiar si institutia amintita mai sus recunoaste faptul ca starea economico-financiara a societatii este defavorabila. La sfarsitul anului trecut, aceasta inregistra datorii de peste 55 miliarde de lei si pierderi de 12 miliarde de lei. Din cauza deselor blocaje financiare si a diferitelor discontinuitati ale fluxului de alimentare cu materii prime si materiale, intreprinderea are o activitate mai mult -sezoniera-, de obicei pe timpul verii.

Statul are, totusi, ambitii mari

Inclusa in programul PSAL II, UVCP Turnu Magurele trebuia sa fie privatizata, ca si celelalte societati din acest program, pana in luna iunie a acestui an, daca ar fi sa ne luam dupa declaratiile de la acea vreme ale conducerii fostei APAPS. Timpul a trecut insa, suntem deja la jumatatea lunii iulie, iar societatea teleormaneana are drept stapan tot statul roman. Cu toate acestea, tintele spre care se aspira sunt neschimbate. Astfel, pentru UVCP Turnu Magurele se doreste, in continuare, un investitor mare, a carui cifra de afaceri sa fie de minimum cinci milioane de euro, pentru exercitiul financiar al anului 2003. Totodata, potentialul cumparator trebuie sa aiba capacitatea de a atrage finantari internationale, dovedita prin experienta, in derularea unor programe/proiecte de protectia mediului si/sau procesare deseuri, pentru asigurarea sigurantei sanatatii populatiei si a mediului inconjurator, conform cerintelor in domeniu ale Uniunii Europene. Chiar daca nu s-a stabilit inca o data exacta la care societatea va fi scoasa a treia oara la privatizare, surse din AVAS ne-au declarat ca optimismul nu este inca pierdut definitiv, tinandu-se cont de faptul ca exista intreprinderi la care privatizarea a reusit abia la a opta incercare.

Obiectul principal de activitate al societatii este extractia si prepararea minereurilor feroase, UVCP folosind ca materie prima deseurile provenite din diverse procese industriale – cenusa de pirita, solutia de clorura de calciu si carbonat de calciu. Acestea sunt reciclate si pe baza lor se produce minereu de fier, minereu marunt de fier, cement de cupru, concentrat de aur si de argint, prin prelucrarea cenusii de pirita, a solutiei de clorura de calciu si a carbonatului de calciu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.