Economiile populatiei au ajuns, la sfarsitul primului semestru al anului, la 52.348 miliarde de lei, in crestere cu 3,3% fata de luna mai, certificatele de trezorerie emise de Ministerul Finantelor continuand sa concureze depozitele bancare, informeaza Banca Nationala.
Volumul titlurilor de stat in lei detinute de populatie a atins la sfarsitul lunii iulie nivelul de 14.167 miliarde de lei, ceea ce reprezinta o majorare cu 5,2% comparativ cu luna anterioara. In crestere au fost si depozitele in lei ale agentilor economici, cu 3,8%, acestea ajungand pana la 20.218 miliarde de lei.
Depozitele in valuta ale rezidentilor, exprimate in lei, au crescut cu 2,3%, pana la 89.931 miliarde de lei, -pe seama majorarii depozitelor in devize ale populatiei si a deprecierii cursului de schimb al monedei nationale-, se arata in comunicatul BNR.
Activele externe nete au crescut cu 14,9%, pana la 129.295 miliarde de lei, in principal ca urmare a emisiunii de euroobligatiuni a Ministerului Finantelor Publice, in valoare de 600 milioane de euro.
Pe de alta parte, activele interne nete au inregistrat o diminuare cu 9,3% comparativ cu luna mai, atingand valoarea de 79.203 miliarde de lei, in conditiile in care creditul intern s-a redus cu 6,7%, pana la 114.474 miliarde de lei, iar alte active interne nete s-au mentinut la un nivel relativ constant.
BNR mentioneaza ca scaderea cu 33,2% a creditului guvernamental net, pana la valoarea de 21.589 miliarde de lei, a fost posibila in contextul cresterii disponibilitatilor in valuta ale Ministerului Finantelor Publice, in timp ce creditul neguvernamental a continuat un trend ascendent, majorandu-se cu 2,8% la nivelul de 92.885 miliarde de lei, pe seama cresterii cu 2,9% a componentei in lei si cu 2,7% a componentei in valuta.
De asemenea, masa monetara a fost, la sfarsitul lunii iunie, de 208.498 miliarde de lei. Fata de luna anterioara, aceasta a inregistrat o crestere nominala de 4,3% si de 2,7% in termeni reali. BNR precizeaza ca majorarea masei monetare s-a realizat exclusiv pe seama cresterii nivelului activelor externe nete.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane