Home Economic-Financiar Valutele europene vechi inca mai fac obiectul unor tranzactii

Valutele europene vechi inca mai fac obiectul unor tranzactii

DISTRIBUIŢI


Marci germane, franci francezi, guldeni olandezi sau lire italienesti. Toate sunt valute peste care a inceput sa se astearna (cel putin teoretic) uitarea. Si asta pentru simplul motiv ca, o data cu adoptarea monedei unice in Uniunea Europeana, majoritatea tarilor membre – cu exceptia Marii Britanii si a Danemarcei – au renuntat la monedele nationale in favoarea euro. E deja bine stiut faptul ca moneda europeana a intrat in buzunarele cetatenilor tarilor membre UE inca de la inceputul anului trecut. Cu alte cuvinte, toata lumea a inceput sa -gandesca in euro-. Inclusiv romanii, in ultimul timp, au -tradat- dolarul in favoarea monedei europene, mai ales dupa ce, la inceputul acestui an, Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca euro va fi noua moneda de referinta in locul dolarului. Asadar, s-ar putea trage concluzia ca vechile valute au devenit inutile. Dar nu pentru toata lumea…


-Cumparam valuta scoasa din uz-

O casa de schimb valutar de pe Calea Victoriei, situata la doi pasi de centrul istoric al Bucurestiului, cumpara valuta scoasa din uz din tarile Uniunii Europene. Adica fostele monede nationale din tari precum Franta, Germania, Italia sau Olanda. Am fost curiosi sa vedem daca respectiva casa de schimb chiar cumpara valuta expirata si mai ales ce fel de valuta prezinta interes. Din spatele ghiseului, o femeie intre doua varste ne inteaba pe un ton neutru despre intentiile noastre. -Am niste franci francezi si marci germane-, vine raspunsul nostru. -Cati aveti?-. -Cam 1.000 din fiecare, va intereseaza?-. -Vai, cum sa nu?!-, raspunde femeia, vadit interesata de posibila tranzactie. Aflam, astfel, ca aceasta ar fi singura casa de schimb din Bucuresti care cumpara acest gen de valuta, in orice -cantitate-. Ce valuta expirata este mai cautata? Lirele italienesti, francii francezi si marcile germane. Doar destinatia valutei e -confidentiala-. Si inca un -amanunt- interesant: valuta este cumparata aproximativ la ultimul curs la care a fost cotata, respectiv in decembrie 2001. Asta insemna ca un franc francez este platit cu circa 4.000 de lei, 100 de lire italienesti, cu aproximativ 14.000 de lei si o marca germana cu -douazeci si ceva de mii de lei-, dupa cum ne lamureste femeia din spatele ghiseului. Totusi, nu orice fel de valuta este -dorita- de cei de la casa de schimb. Cautare au doar ultimele serii de bancnote emise de bancile nationale ale tarilor europene. Pe scurt, bancnotele emise anterior anilor *95-*96 valoareaza cam cat o ceapa degerata. Adica, pentru cateva sute de marci sau franci -vechi- primesti cateva zeci de mii de lei. -Veniti oricand doriti, si va cumpar banii. Chiar daca lipsesc, asteptati-ma. Mai plec cateodata sa-mi cumpar mancare, dar de obicei nu lipsesc mult. Va astept oricum-, insista femeia.

Cine, ce si de ce?

Cum angajata casei de schimb nu a putut sau nu a vrut sa spuna ce se intampla cu valuta veche achizitionata, am luat legatura cu *nea Costi, cum ii place sa i se spuna – un vechi numismat, ce-si face veacul in zona Lipscani. -Sunt cam trei categorii de oameni interesati sa cumpere banii astia-, incearca sa ne lamureasca *nea Costi. -Primii sunt adevaratii colectionari numismati, care ar da orice si oricat pentru o bancnota sau o moneda care le lipseste din colectie. A doua categorie o reprezinta euro-nostalgicii. Acestia sunt colectionari de ocazie, care au tot felul de amintiri legate de valutele nationale si care s-au trezit acum ca li s-a facut dor de vechii bani-, explica savant dl Costi. -O categorie aparte sunt ?çnebunii?ê, cum imi place mie sa spun. Exista indivizi care cumpara valuta veche, in special din ultima emisiune a bancii lor nationale. Si cumpara multa, zeci sau sute de mii de unitati! Acesti indivizi sunt cei care urasc moneda euro, care cred ca la un moment dat euro va cadea in dizgratie si se va reveni la vechea moneda nationala. In virtutea acestei gandiri, ei cred ca se pregatesc de fapt pentru revenirea la vechea moneda si nu vor ca evenimentul sa-i prinda descoperiti-, isi incheie -pledoaria- *nea Costi.

O afacere perfect legala

Din necunoastere sau ignoranta, multi romani au uitat -la saltea- valuta europeana scoasa din uz. Cei care s-au trezit mai tarziu pot schimba banii la bancile comerciale, -doar ca au foarte mult de asteptat pana se incheie tranzactia-, ne-a declarat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu. -Motivul acestei intarzieri il constituie faptul ca aceste bancnote si monede scoase din uz sunt cumparate numai de bancile nationale ale tarilor emitente, care le convertesc in euro. In plus, cei care vor sa schimbe valuta veche sunt descurajati si de faptul ca bancile comerciale percep si un comision destul de mare pentru acest serviciu de convertire-, spune Adrian Vasilescu. In opinia dsale, afacerea de la casa de schimb este -perfect legala, deoarece cei de acolo nu fac altceva decat un act de comert. Ori o vinzi la banca, ori mi-o vinzi mie, tot aia este-, conchide oficialul BNR.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.