Home Economic-Financiar Vamesii vor putea fi premiati, lunar, cu pana la trei salarii brute

Vamesii vor putea fi premiati, lunar, cu pana la trei salarii brute

DISTRIBUIŢI

Vamesii vor avea posibilitatea sa castige mult mai multi bani. Activitatea meritorie a acestora va fi stimulata, lunar, in functie de rezultatele obtinute, cu pana la trei salarii de baza lunare brute. Suma poate depasi insa chiar si aceasta valoare, cu aprobarea secretarului de stat al Autoritatii Nationale a Vamilor, in cazul in care prestatia profesionala a vamesului este una -deosebita-. Astfel, potrivit normelor metodologice din 2 septembrie a.c., publicate in -Monitorul Oficial- al Romaniei, din 14 septembrie 2004, fondul de stimulente pentru vamesii romani se constituie, in principal, -prin aplicarea unui coeficient de 35%, la sumele incasate pentru bugetul de stat, ca urmare a controlului vamal, reprezentand dobanzi, penalitati de intarziere si amenzi-. Totodata, actul normativ prevede ca la acest fond de stimulare a personalului din Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) vor fi atrase si sume -prin aplicarea unui coeficient de 15% la sumele confiscate, de 8% la sumele provenite din valorificarea bunurilor rezultate din confiscari, dupa deducerea cheltuielilor efectuate cu valorificarea, precum si prin aplicarea unui coeficient de 5% din sumele incasate prin executare silita, cu exceptia dobanzilor, penalitatilor si a amenzilor-.

Cei mici cotizeaza la sefii cei mari

Potrivit normelor metodologice, acest fond de stimulente pentru personalul vamal se va constitui la toate nivelurile din structura acestei institutii nationale. Astfel, la nivelul birourilor vamale, fondul de stimulente se va constitui din sumele provenite din activitatea proprie. La nivelul directiilor regionale vamale, fondul de premiere se va constitui din sumele provenite din activitatea proprie, dar si din virarea unei cote de 10% din fondul constituit la nivelul birourilor vamale din raza lor de activitate. De asemenea, la nivelul Autoritatii Nationale a Vamilor, fondul de premiere se va constitui din sumele provenite din activitatea proprie, precum si din virarea unei cote de 30% din fondul constituit la birourile vamale si, respectiv, din cel constituit la directiile regionale vamale, din sumele provenite din activitatea proprie a acestora.

Acest fond de stimulente in trepte ierarhice se constituie, totodata, si la nivelul Autoritatii Nationale de Control (ANC), institutie care coordoneaza direct Autoritatea Nationala a Vamilor. Personalul din cadrul aparatului central al Autoritatii Nationale a Vamilor va fi stimulat din fondul constituit la nivelul acesteia, 10% din valoarea totala reprezentand un fond de rezerva care este la dispozitia secretarului de stat al institutiei.

Stimulentele vor fi aprobate de sefii ierarhici

Intrucat contravaloarea stimulentelor ce pot fi acordate personalului vamal este semnificativa, ajungand si chiar putand depasi trei salarii lunare de baza brute, acestea trebuie aprobate de sefii ierarhici. Astfel, personalul din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor va primi aceste sume suplimentare, doar cu aprobarea ministrului delegat pentru coordonarea autoritatilor de control, respectiv seful Autoritatii Nationale de Control, Ionel Blanculescu. Criteriile pe baza carora se vor acorda aceste stimulente financiare sunt realizarile remarcabile in activitatea profesionala, inclusiv prin descoperirea unor fapte antisociale grave si luarea masurilor prevazute de lege. Competenti sa aprobe si sa acorde aceste stimulente mai sunt secretarul de stat al Autoritatii Nationale a Vamilor – in cazul directorilor, directorilor adjuncti, sefilor serviciilor independente, personalului de conducere si de executie din aparatul central al ANV, directorilor executivi din cadrul directiilor regionale vamale si sefilor birourilor vamale – precum si directorii executivi ai directiilor regionale vamale, in cazul personalului din aparatul propriu si al personalului din cadrul birourilor vamale subordonate.

Sumele necheltuite se raporteaza lunar si anual

Potrivit normelor metodologice publicate recent in -Monitorul Oficial-, seful Autoritatii Nationale a Vamilor poate dispune redistribuirea unor fonduri de stimulente, intre structurile institutiei. Plata acestor stimulente se face de regula, potrivit actului normativ, o data pe luna, in cursul lunii curente, pentru cea expirata, sau in lunile urmatoare. Totodata, sumele reprezentand acest fond de stimulente ramase neutilizate la sfarsitul lunii, respectiv al anului, se raporteaza lunar si anual, urmand a fi utilizate cu aceeasi destinatie. Nefacand parte din salariul de baza, aceste stimulente nu se suporta din fondul de salarii, iar asupra acestora nu se calculeaza, potrivit legilor in vigoare, constributia de asigurari sociale de stat si cea pentru ajutorul de somaj, si nici contributiile sociale ale angajatorului. Toate aceste stimulente acordate personalului din ANV se impoziteaza insa in conditiile legilor aflate in vigoare. In cazurile in care, dupa constituirea si utilizarea fondului de stimulente, instantele judecatoresti au anulat procesele verbale de sanctionare contraventionala, precum si masurile de confiscare a dobanzilor si penalitatilor de intarziere, sumele cheltuite se deduc din fondul de stimulente.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.