Comerciantii din sectorul alimentar vor primi o grea lovitura la 1 ianuarie 2004, data la care vor intra in vigoare prevederile Legii 650/2002 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata (mai pe romaneste, Legea comertului). Conform acestui act normativ, personalul – vanzatorii, lucratorii comerciali, dar si administratorii si chiar directorii din societatile care desfasoara activitati comerciale cu produse din sectorul alimentar – va fi obligat, de la inceputul anului viitor, sa aiba -studii- in domeniu.
In articolul 5 al Legii 650/2002 este stipulat faptul ca: -Exercitarea de activitati comerciale cu produse din sectorul alimentar si de alimentatie publica necesita cunostinte de specialitate si se efectueaza cu personal calificat (…)-. Astfel, personalul angajat in efectuarea de activitati comerciale cu produse din sectorul alimentar si de alimentatie publica va trebui sa indeplineasca una dintre urmatoarele cerinte profesionale: sa fi absolvit un curs de specialitate pentru comercializarea produselor alimentare si/sau de alimentatie publica, organizat conform legislatiei in vigoare; sa fi desfasurat cel putin doi ani de activitate profesionala de comercializare de produse alimentare si/sau de alimentatie publica si sa fi absolvit un curs de notiuni fundamentale de igiena. In orice caz, destul de multe cerinte, in conditiile in care multi dintre cei care ne servesc la raft in magazinele alimentare nu au nici macar diploma de Bacalaureat sau si-au facut -ucenicia- intr-ale comertului la tarabele din piata sau in pseudostandurile din asa-zisele -complexuri comerciale- vanzand slapi de guma.
Pana la intrarea in vigoare a prevederilor legale amintite mai sunt mai putin de cinci luni, motiv de mare ingrijorare pentru patronii unor asemenea magazine. Mai ales ca numarul cursurilor de specialitate este destul de redus. Una dintre cauze este si costul foarte mare al unui asemenea curs de calificare – evaluat la peste 100 de dolari.
Cursuri de calificare in meseria de vanzator, doar pentru someri
O dilema ramane, in continuare, cine sunt organizatorii unor cursuri de calificare in domeniu. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a organizat si organizeaza asemenea cursuri doar pentru someri. Pentru aceasta categorie sociala cursurile sunt gratuite. In 2002, ANOFM a organizat 611 cursuri de formare profesionala in domeniul alimentatiei publice si industriei alimentare, fiind scolarizati 5.690 de someri. Dintre acestia, doar 251 de someri au urmat cele 35 de cursuri pentru vanzatori de produse alimentare. Agentia a organizat si in primele sase luni ale acestuia an 15 cursuri de calificare in meseria de vanzator de produse alimentare, la care au participat 325 de cursanti – someri.
Daca in cazul somerilor lucrurile sunt lamurite, cursantii care opteaza pentru asemenea cursuri fiind scolarizati gratuit de agentiile locale si judetene, problemele apar deja in cazul angajatilor care doresc sa urmeze asemenea cursuri, pentru a obtine certificate sau atestate in aceasta meserie. Pe langa faptul ca angajatii trebuie sa plateasca scolarizarea, nu se stie cine ar putea organiza cursurile respective.
Organizatorii de cursuri se pot atesta abia din septembrie
Cursurile pentru -platitori- (alte categorii sociale decat somerii si care trebuie sa achite contravaloarea scolarizarii) ar putea fi organizate de diversi furnizori de servicii de formare profesionala. Pentru ca certificatele sau atestatele profesionale sa aiba -recunoastere nationala-, organizatorii de cursuri trebuie, la randul lor, sa fie acreditati de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA). Primii furnizori de asemenea servicii vor putea fi acreditati din septembrie a.c., sustin reprezentantii CNFPA, aceasta pentru ca, desi Legea 375/2002 privind formarea profesionala a fost adoptata la mijlocul anului trecut, normele de aplicare au fost adoptate in cea de-a doua jumatate a lunii mai a.c. CNFPA va putea acorda acreditarile numai dupa ce isi va pune la punct metodologia de acreditare, care se afla acum in lucru.
Pentru moment, singurele organisme care pot organiza contra cost cursuri de formare profesionala sunt filialele teritoriale ale Cemerei de Comert si Industrie. Cursantii nu se ingramadesc pentru ca nu vor sa scoata bani din buzunar.
-Cererea pentru asemenea cursuri, platite sau nu, este destul de mica. In cazul in care lucreaza deja, cursantii trebuie sa plateasca scolarizarea si de aceea nu exista cereri. Ar putea sa plateasca si angajatorul si sa retina contravaloarea cursurilor din salariu, dar nici patronii nu sunt interesati, pentru ca nu stiu daca viitorii vanzatori de produse alimentare cu acte in regula vor ramane sa lucreze la ei. Angajatorii ar trebui sa se gandeasca mai bine: dupa 1 ianuarie, amenzile pentru nerespectarea Legii comertului le vor plati ei-, ne-a declarat Dan Mircea Buchidau, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Vaslui.
Aplicarea noii legi nu produce insa nervozitate in randul proprietarilor de magazine alimentare: multi dintre ei nici nu au auzit, macar vag, de prevederile noii legi. Asa ca mai avem de asteptat pana ce vanzatorii care ne feliaza parizerul vor purta toti manusi si halate albe, daramite pana ce vor avea scoala.