Aproximativ 600.000 de familii si persoane singure vor beneficia, de la inceputul anului viitor, de venitul minim garantat, prestatie sociala care va inlocui actualele ajutoare sociale al caror cuantum este extrem de scazut, a informat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul muncii si solidaritatii sociale, Marian Sarbu.
Proiectul de Lege privind venitul minim garantat, aprobat de Camera Deputatilor si care a fost trimis spre aprobare Senatului, stabileste niveluri lunare pentru acest venit minim, in functie de structura familiei, mult superioare celor actuale, care vor conduce la majorarea cuantumurilor ajutoarelor sociale acordate. Astfel, nivelul actual pentru o persoana singura, care nu realizeaza venituri, este de cel mult 166.500 de lei, iar prin aplicarea prevederilor noului proiect de lege va putea beneficia de maximum 630.000 de lei.
Venitul minim garantat va fi asigurat de consiliile locale prin acordarea unui ajutor social, al carui cuantum lunar este determinat ca diferenta intre nivelul prevazut in proiectul de lege si venitul net lunar realizat. Ministrul muncii a explicat ca fondurile necesare acordarii acestui venit minim garantat vor fi asigurate din bugetele locale si, daca este cazul, de la bugetul de stat. Potrivit ministrului Sarbu, 0,4% din PIB va fi destinat acestei masuri de protectie sociala.
Proiectul instituie un sistem de stimulare pentru angajare in munca, prin majorarea cu 15% a cuantumului ajutorului social, in situatia in care cel putin un membru din familie face dovada ca lucreaza. De asemenea, proiectul prevede obligativitatea persoanelor apte de munca din familiile beneficiare ale venitului minim garantat de a desfasura, la solicitarea primarului, activitati sau lucrari in interesul comunitatii. In cazul refuzului, se suspenda dreptul persoanei la ajutor social.
Conform proiectului, pe langa venitul minim garantat vor fi acordate si alte ajutoare, si anume alocatia pentru nou-nascuti (1,4 milioane de lei), ajutorul pentru sotiile celor care satisfac serviciul militar obligatoriu (1,4 milioane de lei), ajutorul pentru incalzire, ajutorul de urgenta pentru situatii de necesitate si ajutorul pentru acoperirea unei parti din cheltuielile pentru inmormantare.
Din momentul aplicarii acestui proiect de lege, nu vor mai fi acordate alocatia de solidaritate si ajutoarele sociale.
Ministrul muncii a explicat ca actualul sistem de acordare a ajutorului social, instituit prin Legea nr. 67/1995, este in dificultate din cauza lipsei fondurilor in bugetele locale. Astfel, pentru anul 2000, dintr-un numar de 115.300 de cereri aprobate, primariile au reusit sa plateasca doar 39.900, reprezentand 34%. Desi au cererile aprobate, persoanele care nu au primit banii din cauza lipsei fondurilor nu au acces nici la actul medical conform prevederilor Legii nr. 145/1997 a asigurarilor sociale de sanatate, intrucat nu pot achita contributia la acest sistem.
Nivelurile veniturilor nete lunare pana la care se acorda ajutorul social, reglementate prin lege, nu au fost actualizate din ultimul trimestru al anului 1999, astfel incat acestea au ramas cu mult in urma nivelurilor celorlaltor categorii de venituri ale populatiei. Astfel, persoana singura poate beneficia, in prezent, de suma modica de cel mult 166.500 de lei, in timp ce salariul minim brut pe tara a crescut la 1,4 milioane de lei, iar cosul minim lunar este stabilit la 1.609.000 lei, a mai spus ministrul muncii.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane