Home Economic-Financiar Veniturile SNTR, numai bune de confiscat

Veniturile SNTR, numai bune de confiscat

DISTRIBUIŢI

Acuzele facute de angajati ai Societatii Nationale -Tutunul Romanesc- cum ca pretul de desfacere a tigaretelor sunt mai mici decat costurile de productie au implicatii catastrofale pentru societatea controlata de omul de afaceri Ioan Niculae. Legislatia in vigoare (Ordonanta de Urgenta 158/2001) prevede ca vinderea in pierdere constituie contraventie, fiind sanctionata cu amenda intre 1,5 si doua miliarde de lei. S-ar putea spune ca aceasta suma reprezinta un mizilic pentru o companie de dimensiunea -Tutunului Romanesc-, daca legea nu ar prevedea, suplimentar, confiscarea atat a intregii cantitati de produse, cat si a veniturilor obtinute din vanzarea produselor. La cele peste 3.000 tone de tigarete vandute de SNTR, aceasta inseamna ca statul sa-i confiste societatii lui Niculae aproape 350 miliarde de lei. Interesant, chiar -miscator-, este faptul ca ieri, pe culoarele cladirii Ministerului Finantelor, se agita o angajata a SNTR care strangea la piept un dosar pentru… ieftinirea tigaretelor.

Legea prevede pedepsirea practicii SNTR

Nu putini sunt functionarii SNTR care au -scapat- informatia ca societatea controlata in prezent de Ioan Niculae vinde tigarile la preturi ce sfideaza… costurile de productie. Dovada sta si adresa sindicatului Tigareta (nr. 2149/10.0.2002), adresata Teodorei Lupa, director general al SNTR, scrisoare ramasa fara raspuns sindicatelor: -Va solicitam inca o data un raspuns la aceasta problema de care depinde viitorul acestei societati, raspuns care sa cuprinda si clarificari legate de urmatoarele probleme concrete:

– Efectul pe care il are in acest moment vanzarea catre SNTR SA a tigaretelor la un pret care nu acopera costurile de productie, cu alte cuvinte in pierdere, procedura careia noi nu ii putem gasi o logica intr-o economie de piata. (…)

– Explicatia procentului perceput drept comision la comercializarea tigaretelor catre distribuitori, procent care nu face decat sa reduca marja ramasa pe lantul de distributie si, deci, sa faca produsele noastre mai neinteresante pentru orice sistem de distributie.

Ce nu au stiut sa intrebe liderii sindicali a fost, in acest context, cum de societatea isi permite riscul de a se expune aplicarii legii (Ordonanta de Urgenta 158/2001), care prevede sanctiuni extrem de dure pentru astfel de practici: -Constituie contraventie (…) practicarea de catre agentii economici producatori a unor preturi de vanzare mai mici decat costurile ocazionate de producerea produselor vandute (art. 56, alineatul 1, litera <k>)… Contraventia prevazuta la litera <k> se pedepseste cu amenda de la 1.500.000 de lei la 2.000.000 de lei, confiscarea cantitatilor de produse astfel comercializate si confiscarea veniturilor obtinute din vanzarea produselor (art 56, alineatul 2)-.

Niculae, -dator- cu cel putin 330 miliarde de lei

Daca, in contextul de mai sus, ar fi aplicate cu strictete prevederile legale, ar trebui ca SNTR sa i se -rechizitioneze- circa 350 miliarde de lei. Calculul nu este prea complicat. Surse din cadrul SNTR ne-au -furnizat- informatia (neoficial, in caz contrar desfacandu-li-se contractul de munca) ca SNTR a vandut circa 3.360 tone de tigarete, in perioada ianuarie-aprilie 2002. O tona de tigarete inseamna 50.000 de pachete, total 168 milioane de pachete. Daca luam in calcul pretul de vanzare al unui pachet de -Carpati- – circa 6.000 de lei, din care scadem accizele (care de altfel nu au fost platite integral) – aproape 50% din pretul maxim de vanzare cu amanuntul -, rezulta o suma de peste 330 miliarde de lei, venituri incasate de SNTR prin incalcarea legii. Suma poate fi semnificativ mai mare, daca luam in considerare faptul ca SNTR nu a vandut numai -Carpati-, ci si Snagov sau Record, evident la preturi mai mari.

Se pune atunci intrebarea cine ar putea sa-i faca o astfel de -bucurie- magnatului care detine controlul la SNTR. Ne raspunde aceeasi lege: -Constatarea si sanctionarea faptelor ce constituie contraventii potrivit prevederilor prezentei ordonante de urgenta se fac de catre personalul de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor Publice si al unitatilor sale teritoriale, imputernicit in acest scop-. Care -imputernicit-, nu numai ca nu a verificat sesizarile privind practicile SNTR, dar se pregateste sa si aprobe un dosar de ieftinire (?!) a tigaretelor, ce urma sa fie depus, ieri, la minister. Poate au scazut costurile de miercuri, 15 mai, cand toate cele cinci fabrici si-au oprit productia din lipsa de… foite de tigarete. Curat managementare.

Ioan Niculae ia drumul Bacaului

Patronul InterAgro promite solutii pentru repornirea Sofert, insa nu va da nimic pentru salariile restante

In sfarsit, dupa luni de zile in care nu l-a interesat soarta salariatilor combinatului de ingrasaminte chimice Sofert Bacau, la care detine pachetul majoritar de actiuni, Ioan Niculae s-a decis sa se deplaseze la fata locului.

-Evenimentul- va avea loc pe data de 29 mai, cu o zi inainte de mitingul programat in localitate de filialele BNS si Cartel Alfa. Ieri, patronul le-a promis sindicalistilor veniti la Bucuresti pentru negocieri ca, cu prilejul deplasarii la Bacau, va incerca sa gaseasca solutii pentru repornirea combinatului de la 1 august si pentru plata salariilor restante. Peste 800 de angajati ai intreprinderii se afla de mai mult de doua luni in somaj sau in concedii fara plata.

Cu toata -bunavointa- afisata de Niculae, acesta a tinut sa precizeze ca plata restantelor salariale nu se va face, in nici un caz, de catre InterAgro, compania care este actionar majoritar, ci numai in limita disponibilitatilor banesti ale Sofert. Disponibilitati care nu prea exista, in acest moment. Singura dovada de -marinimie- afisata de Ioan Niculae a fost aceea de a promite ca jumatate din suma datorata Distrigaz pentru consumul inregistrat in luna martie de Sofert va fi platita de InterAgro, dupa cum ne-a declarat, dupa negocieri, liderul sindical Ionel Batu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.