-Curentul- prezinta dovada care atesta ca mare parte din banii folositi pentru constituirea capitalului social al Bancii pentru Investitii si Dezvoltare (BID) au plecat, practic, direct din -fond-, unde Sorin Vintu a detinut carnete de investitor in nume propriu, nu doar in numele tertilor, cum eronat a fost -informata- comisia parlamentara de ancheta a cazului FNI – In vederea obtinerii autorizarii, Vintu a depus la BNR o declaratie pe proprie raspundere, potrivit careia sumele vasate ca aport la capitalul social al bancii proveneau din surse personale, respectiv participari la fonduri de investitii (FNI). Declaratia, aparent confirmata de modul in care s-a constituit capitalul social al BID, la data de 14 ianuarie 2000, a fost apoi infirmata de constatarile politiei, ale altor organe de ancheta, ca si de raportul comisiei parlamentare in legatura cu prabusirea FNI – La reactia BNR (care il acuza pe Vintu de fals in declaratii si incalcarea legii bancare), Vintu a solutionat usor problema, afirmand ca detinerile de unitati ii apartineau, dar erau inregistrate pe numele unei alte persoane, iar rascumpararile fusesera facute direct in contul personal al lui Sorin Ovidiu Vintu. Asa sa fie? Punem aceasta intrebare deoarece suntem in posesia mai multor fise de cont inregistrate chiar pe numele -parintelui FNI-; una dintre acestea o puteti vedea alaturat: -Titular Vintu Sorin-Ovidiu – carnet 40.010.000061.0- – fisa valabila la data de 13 ianuarie 2000, ora 17.49.
Dintotdeauna Sorin Vintu si-a dorit sa fie inconjurat de oameni importanti. Asa ca, privind in jur, atunci cand nu mai stia ce sa faca cu -profiturile- uriase calculate pentru el la Fondul National de Investitii, de catre Sov Invest, s-a hotarat sa devina om -respectabil-, infiintand o banca. Mare parte din banii folositi pentru constituirea capitalului social al bancii au plecat, practic, direct din -fond-, dupa cum vom arata in cele ce urmeaza. Fond in care Vintu a detinut carnete de investitor, in nume propriu, nu doar in numele tertilor, cum eronat a fost -informata- comisia parlamentara de ancheta a cazului FNI.
Reteta, destul de simpla: personalitati cunoscute la conducerea bancii, bani si autorizarea Bancii Nationale a Romaniei. Banii nu aveau cum sa constituie o problema, Hagi al finantelor era disponibil (pe atunci in opozitie), iar autorizarea din partea Bancii Nationale era doar o chestiune de rutina administrativa. In vederea obtinerii autorizarii, Sorin Vintu a depus la Banca Nationala, conform procedurii legale, o declaratie pe proprie raspundere, potrivit careia sumele vasate ca aport la capitalul social al bancii proveneau din surse personale, respectiv participari la fonduri de investitii (FNI).
Aceasta declaratie, aparent confirmata de modul in care s-a constituit capitalul social al Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID), la data de 14 ianuarie 2000, a fost insa infirmata de constatarile politiei, ale altor organe de ancheta, ca si de raportul Comisiei parlamentare in legatura cu prabusirea FNI – toate acestea au consemnat ca nu au existat detineri sau rascumparari pe numele lui Vintu Ovidiu Sorin: -Dupa datele puse la dispozitia Comisiei de catre SOV Invest si Ministerul Finantelor, nu a investit nici o suma in FNI, a incasat, potrivit datelor comunicate de BNR ca urmare a controlului efectuat la BCR, sucursala sector 5, suma de 472 miliarde de lei. Platile catre Sorin Ovidiu Vintu s-au facut prin ordine de plata ale SOV Invest in care se mentiona ca acestea reprezinta contravaloarea unitatilor de fond rascumparate. Aceste sume sunt justificate, potrivit datelor puse la dispozitie de catre Sorin Ovidiu Vintu, de transferul in contul sau a unor sume rascumparate de terte persoane-, se arata, negru pe alb in raportul Comisiei parlamentare de ancheta a cazului FNI, la paginile 35 si 36.
Banca Nationala a reactionat prompt la aceasta contradictie, acuzandu-l pe Sorin Vintu de fals in declaratii si incalcarea legii bancare. Vintu a solutionat usor aceasta problema, afirmand ca detinerile de unitati ii apartineau, dar erau inregistrate pe numele unei alte persoane, iar rascumpararile fusesera facute, din dispozitia respectivului mandatar, direct in contul personal al lui Sorin Ovidiu Vintu. Asa sa fie? Punem aceasta intrebare deoarece suntem in posesia mai multor fise de cont inregistrate chiar pe numele -parintelui FNI-, una dintre acestea o puteti vedea alaturat: -Titular Vintu Sorin-Ovidiu – carnet 40.010.000061.0-, fisa valabila la data de 13 ianuarie 2000, ora 17.49.
Oricum, este mai putin important pentru pagubitii FNI, justitia urmand a stabili daca Banca Nationala a Romaniei are sau nu dreptate in acest caz. Un lucru este insa cert. Din cele 180 de miliarde de lei pe care le-a avut la dispozitie Hagi al finantelor pentru Banca de Investitii si Dezvoltare, cel putin 80 miliarde de lei provin din Fondul National de Investitii. Dovada sta OP-ul din 14 ianuarie 2000, prin care Vintu a platit 80,25 miliarde de lei aport la capitalul social al BID, imediat dupa ce -rascumparase- aceeasi suma de la FNI (vezi facsimilele). Daca Vintu a fost un investitor obisnuit in FNI, nu e nici o problema. Dar a fost Vintu doar un simplu investitor? Vom reveni…