Vinul de Odobesti are un parfum aparte pentru consumatorii din Romania, chiar si numai eticheta putand asigura vanzarea produsului, asa cum remarcasera, intr-o vreme, falsificatorii de vinuri. Exportul de vin fiind o sursa importanta de venituri in valuta, cel putin inainte de 1989, in fiecare centru viticol de traditie s-au ridicat, in cadrul IAS-urilor locale, adevarate combinate de producere a licorii lui Bachus. La fel si la fosta IAS de la Odobesti, SC Romvitis SA, care a fost privatizata de PAS-ul societatii in luna decembrie a anului trecut, fara ca in contract sa fie prevazuta reesalonarea celor 150 miliarde de lei datorii restante, din care 100 de miliarde dobanzi si penalitati. Astfel incat creditorii (Casa de Pensii, CJAS si Oficiul Fortelor de Munca) au trecut la executarea datoriilor. Cu stiinta sau nu, o uzuala vanzare de active s-a transformat in foarte probabila falimentare a societatii, creditorii acceptand sa vanda combinatul la un pret de nimic – patru miliarde de lei, in situatia in care noul proprietar (SC Dominus Grup SRL din Bucuresti) solicita SC Romvitis nu mai putin de 14 miliarde de lei chirie anuala.
Datoriile vechi se razbuna
In luna decembrie a anului 2000, PAS-ul societatii a cumparat pachetul de 70% din actiunile combinatului de vinificatie din Odobesti, SC Romvitis SA. Pachetul majoritar de actiuni a fost valorificat cu 1,7 miliarde de lei, la care s-au adaugat cele 50 de miliarde datorii restante, plus alte 100 miliarde de lei dobanzi si penalitati. Curios este faptul, cel putin din partea conducerii societatii, ca la vremea respectiva PAS-ul a acceptat sa semneze contractul de vanzare-cumparare a actiunilor, chiar daca acesta nu prevedea niciunde un grafic de esalonare a platilor restante. Inginerul Toader Corduneanu, administratorul societatii, admite ca a acceptat o asemenea situatie mergand pe premisa ca noua putere, instalata -de facto- dupa data privatizarii societatii, va manifesta -intelegere- vizavi de plata datoriilor. Este lucru stiut, chiar de bun-simt, ca, in conditiile unei administrari eficiente a afacerii, activitatea de vinificatie este in genere aducatoare de profit, nicidecum de pierderi. Dovada ca Romvitis Odobesti, cu aceiasi salariati si aceeasi conducere, a reusit dupa privatizare sa plateasca toate datoriile curente si sa fie in masura sa-si planifice restituirea treptata a datoriilor restante. Nu la fel de rabdatori s-au dovedit insa creditorii si nici noua putere nu s-a ostenit sa sprijine in vreun fel societatea. Astfel incat, -la un semnal-, asupra societatii s-au napustit (este adevarat, in limita legalitatii) creditorii, varful de lance fiind Casa Judeteana de Pensii, care a solicitat executarea silita a societatii. Zis si facut. S-a finalizat evaluarea, in urma careia au fost scoase la licitatie activele societatii. Ce era mai grav era ca, potrivit listei, -Combinatul de vinificatie- putea fi cumparat separat. De aici apar semnele de intrebare, deoarece scoaterea la licitatie a acestui activ este similara cu cea a unui donator de organe caruia i se solicita inima. Combinatul de vinificatie este centrul vital al intregii activitati desfasurate de societate. In lipsa acestui activ sunt imposibile de realizat tratarea, conditionarea si imbutelierea produselor comercializate sub marca -Odobesti-. Ca structura cantitativa a vanzarilor, 65% din productia anuala este valorificata sub forma de vin imbuteliat, restul fiind vandut vrac, pentru care sunt necesare operatiuni de limpezire, filtrare, conditionare, care nu pot fi realizate decat in cadrul combinatului. Evaluarea combinatului, putin peste 20 miliarde de lei, ridica iarasi numeroase semne de intrebare, Toader Corduneanu precizandu-ne ca activul similar din Cotesti este apreciat la circa 63 miliarde de lei, procesul-verbal pentru Combinatul Odobesti fiind intocmit defectuos, dupa cum sustine administratorul societatii.
Cautiune de doua miliarde
Societatea a facut contestatie la operatiunea de executare silita, dar nu a putut-o -timbra-, Tribunalul solicitand o cautiune de doua miliarde de lei, suma pe care societatea nu a putut-o achita. Executarea a avut loc -in pripa-, somatia catre societate fiind emisa cu doar doua zile inaintea termenului fixat pentru licitatie (legea prevede ca primul termen de licitatie se va putea fixa numai dupa expirarea termenului de 30 de zile de la expirarea somatiei), totodata fiind trecute cu vederea si alte cerinte legale, dar, vorba potentatilor zilei, -sunt doar amanunte-. Faptul implinit este ca la licitatia din 27 iulie s-au prezentat doi ofertanti, care, coincidenta, au licitat numai combinatul si terenul aferent. S-a procedat la deschiderea plicurilor, prilej cu care s-a constatat ca una dintre oferte era de 4,11 miliarde de lei, iar cealalta, mai -grasa- cu cinci milioane de lei, cu plata in rate. Drept pentru care cea de-a doua a fost declarata castigatoare. Urmarea este ca datoria pentru ce a mai ramas din societate, un fel de -Calaretul fara cap-, ca in romanul lui Mayne Reid, va fi redusa cu valoarea sumei incasate, 4,11 miliarde de lei, nicidecum 20 sau 60 miliarde de lei, in timp ce combinatul ramane curatat de datorii si -mustind- de rentabilitate.
Astfel incat , incepand de luni, 10 septembrie, data la care Tribunalul a respins cererea de suspendare a punerii in posesie, -Romvitis- Odobesti nu-si mai poate prelucra cele 10.000 de tone de struguri din recolta acestui an, deoarece nu mai are acces in cladirea pazita de gardienii tocmiti de noul proprietar, la instalatiile de vinificatie si vasele pentru pastrarea vinului (N.B. neincluse in raportul de evaluare intocmit de expert) decat dupa incheierea unui contract de inchiriere. Pentru care, la prima vedere (urmeaza negocierile), noul proprietar a solicita, spune directorul Corduneanu, 360 vagoane de vin, echivalentul a circa 14-18 miliarde de lei. De patru ori pretul de vanzare al combinatului.