Home Economic-Financiar Vladescu si Bodu baga mana in buzunarul marilor investitori

Vladescu si Bodu baga mana in buzunarul marilor investitori

DISTRIBUIŢI

Seful Fiscului, Sebastian Bodu, si ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, au gasit solutia pentru a le mari salariile angajatilor. Prin instituirea unor taxe noi, ce vizeaza in special firmele mari din Romania, se va putea constitui un fond de stimulare a personalului. Asadar, pentru a putea da – asa cum a promis – salarii de minimum 3.000 de euro angajatilor sai, Bodu a propus, in cadrul proiectului de modificare a Codului de procedura fiscala, taxe cuprinse intre 1.000 de euro si 20.000 de euro. Astfel, pentru emiterea unei solutii fiscale individuale anticipate, ANAF va percepe solicitantului – in general firma mare, multinationala – un tarif de 1.000 de euro, suma crescand la 20.000 de euro pentru emiterea unui acord de pret in avans. Atat politicienii, cat si reprezentantii unor multinationale din Romania considera ca este imoral ca salariile anumitor angajati sa fie majorate prin instituirea unor taxe noi. Aceste sume ar trebui sa se constituie in venituri la buget, si nu sa fie folosite pentru salarizarea unor functionari, creandu-se astfel discrepante majore in randul salariatilor altor ministere. -Mi se pare ciudata situatia de a introduce taxe in alt document decat Codul fiscal. In Romania, cine are nevoie de bani introduce taxe-, considera Gilda Lazar, Corporate Affairs JTI Romania. De aceeasi parere este si presedintele CA al Bancpost, Mihai Bogza, care sustine ca prin folosirea acestor bani pentru salarii se deschide Cutia Pandorei. -Salariile n-ar trebui majorate prin instituirea unor taxe. Asa, oricine se va trezi sa ceara taxe peste taxe-, considera Bogza.

Potrivit cunoscatorilor, astfel de taxe exista si in alte tari, inclusiv in SUA, dar acestea se fac venit la buget, si nu se constituie intr-un fond din care se platesc salarii. -Salarizarea ar trebui sa fie unitara, si nu diferentiata. Nu sunt de acord cu folosirea acestor bani proveniti din taxele amintite, pentru plata salariilor-, este de parere si fostul ministru al finantelor, Mihai Tanasescu. Potrivit acestuia, nivelul acestor taxe poate fi considerat, la prima vedere, foarte mare, insa pentru multinationale nu reprezinta o suma foarte ridicata. -Noi, contribuabilii, suntem in favoarea unor salarii cat mai mari in sistemul bugetar, dar acestea trebuie corelate cu nivelul economiei -, considera presedintele CA al Bancpost, Mihai Bogza.

Asadar, reprezentantii companiilor critica initiativa autoritatilor de a introduce anumite taxe care, ulterior, vor fi folosite pentru plata salariilor anumitor categorii de functionari.

Tarifele pe care ANAF ar urma sa le perceapa multinationalelor sunt cuprinse in proiectul de ordonanta de urgenta a guvernului pentru modificarea Codului de procedura fiscala, act normativ postat si pe portalul ANAF, la sectiunea Legislatie/Transparenta decizionala.

Solutia fiscala individuala anticipata si acordul de pret in avans sunt acte administrativ fiscale emise de catre MFP, in vederea solutionarii unor cereri ale contribuabililor. In primul caz se stabileste reglementarea unor situatii fiscale viitoare, iar cea de-a doua se refera la stabilirea conditiilor si modalitatilor in care urmeaza sa fie determinate, pe o perioada de timp, preturile de transfer, in cazul tranzactiilor efectuate intre societati afiliate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.