Luna trecuta, fondurile mutuale au continuat sa se mentina printre cele mai rentabile instrumente financiare din peisajul investitional. Cei care au investit in fonduri au castigat aproape dublu fata de cei care au preferat sa schimbe leii in dolari. Concret, potrivit datelor furnizate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), in luna mai a.c., valoarea unitara a activului net al fondurilor deschise de investitii a crescut cu 3,3% fata de cea precedenta. Acest randament a depasit semnificativ atat inflatia de luna trecuta, care s-a situat la 1,6%, cat si devalorizarea leului, care a fost de 1,9%.
Volumul activelor nete la nivelul UNOPC a crescut cu 3,6%, depasind 343,7 miliarde de lei, in timp ce numarul de investitori in fondurile mutuale a scazut nesemnificativ (cu 0,5%), ajungand la 44.344.
Gradul de risc al tuturor fondurilor deschise de investitii administrate de membrii UNOPC continua sa fie scazut, factorul de risc fiind 0,449. Aceasta se datoreaza unei structuri de portofoliu monetare, in care titlurile de stat au o pondere de peste 85%. De altfel, de la inceputul acestui an, gradul de risc la nivelul Uniunii a scazut cu 20%, dupa cum se precizeaza intr-un comunicat al UNOPC. Remarcabil este faptul ca, in conditiile reducerii continue a riscului, in primele cinci luni ale acestui an, cresterea valorii unitatilor de fond la nivelul UNOPC a fost de 16,5%, in timp ce inflatia a fost de 12,9%, iar devalorizarea leului, de 10,9%.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane