Home Economic-Financiar Vom avea suficienta energie

Vom avea suficienta energie

DISTRIBUIŢI

Seceta din aceasta perioada nu va afecta productia de energie electrica produsa de termocentrale. In conditiile in care aportul companiei Hidroelectrica in totalul productiei de energie electrica a scazut treptat din cauza secetei, de la aproximativ 30% la 6,8%, iar Reactorul 1 de la Cernavoda este tras pe linie moarta, termocentralele au ramas aproape singure -pe frontul- sistemului energeric romanesc. Astfel, din totalul de energie consumata care se situeaza in medie in jurul valorii de 5.500-6.000 MW, mai mult de jumatate este produsa de termocentrale. Dintre acestea, termocentralele pe carbune produc circa 3.000 MW, iar cele pe hidrocarburi in jur de 897 MW. Totusi, o intrebare merita pusa: in ce masura va afecta seceta, mai ales in conditiile in care aceasta se va prelungi, sistemul termoenergetic romanesc?

Termocentralele nu vor suferi -de sete-

-In mare parte, termocentralele au o dependenta redusa de rauri pentru ca racesc apa intr-un circuit inchis, cu turnuri de racire si numai apa de adaos o completeaza din rauri-, ne-a declarat directorul Transelectrica, Jean Constantinescu. Totusi, sunt si termocentrale care nu au capacitati de racire in circuit inchis la nivelul optim si depind de o sursa de apa exterioara pentru racire. Aceasta face, ca in cazul unei secete severe sa-si plafoneze productia de curent, cu alte cuvinte sa nu produca la intreaga capacitate. Dar, si in aceste conditii, aceste termocentrale produc energie mai putina, dar produc. -De exemplu, la termocentrala de la Iernut contam acum pe o productie de 700 MW. Inainte produceam aici 300 MW si rareori 400 MW. Acum, noi contam pe o productie de 700 de MW si deja la 700 de MW s-ar putea sa aiba o problema cu apa din Mures, folosita la racire. S-ar putea sa existe ceva probleme si la Isalnita, din cauza Jiului-, crede directorul Termoelectreica, Jean Constantinescu.

Ipoteze pesimiste…

Ce s-ar intampla daca totusi seceta se va prelungi si mai multe rauri din bazinul hidrografic al Romaniei ar seca? In ce mod ar influenta acest lucru functionarea normala a termocentralelor daca ne gandim ca racirea turbinelor nu s-ar mai putea face sau s-ar realiza deficitar? Directorul Transelectrica nu crede intr-un astfel de scenariu: -Este putin credibila o astfel de ipoteza. Totusi, se fac prognoze hidrologice pe sute de ani si niciodata nu am intalnit o astfel de situatie. Mai mult, nici proiectantii termocentralelor nu au putut sa ia in consideratie un astfel de scenariu. Totusi, daca prin absurd s-ar intampla asa ceva, foarte multe din termocentrale n-ar mai putea sa functioneze, deoarece unele din aceste centrale sunt inca dependente de circuitul deschis de racire, adica de curgerile de apa din apropiere-. Acest scenariu ramane putin plauzibil, iar din acest motiv autoritatile nu il iau in calcul.

Functionarea -la rosu- termocentralelor, un pericol?

Multe termocentrale lucreaza in acest moment nonstop, tocmai pentru a asigura cantitatea suplimentara de curent ce in mod normal ar fi trebuit sa fie produsa de Cernavoda si Portile de Fier. Jean Constantinescu spune ca si in situatii de criza, termocentralele nu pot functiona in afara parametrilor normati. Potrivit lui Jean Constantinescu, termocentralele prefera insa un regim de functionare cat mai constant -si se supara foarte tare cand Transelectrica le impune un regim variabil – productie mica noaptea si productie maxima pe timpul zilei. Deci ele ar vrea sa mearga, daca se poate, toate lunile anului la sarcina constanta-. Acest lucru nu este totusi posibil din ratiuni economice, dar si tehnice – fiecare termocentrala are de facut periodic reparatiile programate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.