Exporturile americane de carne de pasare si produse din carne de pasare catre Romania vor creste semnificativ in acest an, intrucat productia nationala nu reuseste sa acopere cererea in crestere, se arata intr-un raport publicat recent de Departamentul de Agricultura al SUA.
In anul 2001, SUA ar putea exporta in Romania 12.000 tone de carne de pasare, respectiv dublul cantitatii exportate in 2000.
USDA prognozeaza ca importurile din SUA vor ramane constante in 2002, la nivelul de 12.000 de tone. Totusi, cantitatile importate din SUA ar putea creste, daca exportatorii americani vor tine cont de unele cerinte ale pietei romanesti. De exemplu, desi preturile americane sunt in general competitive, ele fluctueaza intre 700 de dolari si 1.200 de dolari/tona, ceea ce impiedica SUA sa devina un furnizor constant.
Romania importa cantitati semnificative de carne de pasare pentru a suplimenta productia locala. Potrivit datelor statistice oficiale, Romania a importat, in 2000, circa 36.000 tone de carne de pasare. Pentru anul curent, se estimeaza ca importurile romanesti vor continua sa creasca, la 40.000 de tone, ca reactie la expansiunea cererii.
Desi cel mai mare exportator de carne de pasare in Romania este Ungaria, suprataxa vamala aplicata importurilor din aceasta tara va oferi noi oportunitati exportatorilor americani, potrivit USDA.
Ungaria a exportat, in Romania, 10.000 tone de carne de pasare in 1999 si 12.500 de tone in 2000.
In acest an, productia romaneasca de carne de pasare ar putea atinge 90.000 de tone, in crestere cu 3%, ca urmare a cererii interne puternice pentru acest produs. De asemenea, productia si importurile Romaniei sunt estimate sa creasca usor in 2002.
In acelasi timp, productia de oua ar putea creste cu un procent, la 4,65 miliarde de bucati in 2001.
Declinul continuu al productiei de carne de porc si de vita a sporit oportunitatile pentru carnea de pasare. Dat fiind faptul ca aceasta din urma este mai ieftina, cererea pentru carne de pasare va continua sa creasca.
Pentru anul 2002, USDA prognozeaza ca productia totala de carne de pasare a Romaniei va creste la 92.000 de tone, iar cea de oua, la 4,75 miliarde de bucati.
Consumul de produse din carne de pasare din Romania, desi se afla in crestere, este la un nivel redus comparativ cu cel din alte state europene.
Pe baza datelor preliminare pentru 2001, consumul anual pe cap de locuitor este mai mic de sase kilograme de carne de pasare, respectiv de circa 175 oua. In majoritatea statelor occidentale, consumul anual pe cap de locuitor este de peste 30 kg de carne de pasare si de 250 de oua, iar in SUA, de circa 45 kg de carne si un numar aproximativ de oua.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane