Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF) a efectuat in primele sase luni ale acestui an 66.242 de controale. Dintre acestea, 48.567 au vizat societatile comerciale cu capital privat, iar peste 10.000 de investigatii au avut ca obiect diverse persoane fizice. Totodata, ANAF a controlat in perioada amintita 3.159 de societati comerciale mixte si 1.487 de firme la care statul este inca actionar (vezi si graficul alaturat). -Inspectiile fiscale desfasurate au vizat, in principal, prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. S-a avut in vedere si respectarea reglementarilor legale privind stabilirea, evidentierea si plata impozitelor, taxelor si altor obligatii fiscale catre bugetul general consolidat, respectiv partea administrata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. De asemenea, s-a urmarit realitatea si legalitatea operatiunilor pentru care agentii economici au solicitat rambursarea taxei pe valoarea adaugata-, a declarat presedintele ANAF, Neculae Plaiasu (foto).
Domenii -atractive- pentru evazionisti
Potrivit raportului de activitate a ANAF pe primele sase luni ale acestui an, inspectiile fiscale au vizat toate sectoarele de activitate ale economiei nationale, dar accentul s-a pus pe acele domenii care, prin specificul lor, favorizeaza dezvoltarea practicilor subterane. Trebuie amintit aici ca segmentele economice cele mai indragite de evazionistii autohtoni sunt, de departe, cele ale producerii si comercializarii alcoolului, colectarea si comercializarea fierului vechi, precum si industria lemnului – domenii in care s-au depistat, de-a lungul timpului, cele mai multe operatiuni ilegale, prin care bugetul de stat a fost prejudiciat cu sume importante. -Prin intermediul inspectiilor fiscale desfasurate in scopul depistarii fenomenelor de evaziune fiscala, principala componenta a economiei subterane, in special in sectoarele in care practicile de eludare a impozitelor se manifesta mai pregnant, Directia Generala de Inspectie Financiar-Fiscala urmareste obiectivele strategice ale politicii de control fiscale, care decurg din obiectivele generale ale ANAF. Acestea tind spre consolidarea disciplinei fiscale, colectarea cu rapiditate si eficienta a impozitului eludat si sanctionarea comportamentului evazionist-, a mai precizat Plaiasu.
Rambursari de TVA – peste 32.000 miliarde de lei
In perioada 1 ianuarie-30 iunie 2004 au fost depuse de catre contribuabili 22.247 cereri de rambursare/compensare de TVA, din care 95% reprezinta cereri cu control anticipat. Daca la inceputul perioadei de raportare au fost inregistrate 26.985 de astfel de solicitari, al caror sold depasea valoarea de 32.286 miliarde de lei, numarul total al cererilor de rambursare se ridica la 49.232. In urma verificarii tuturor acestora au fost solutionate mai putin de jumatate, valoarea totala a rambursarilor de TVA ridicandu-se la 32.950,4 miliarde de lei.
Mii de interventii la cererea institutiilor statului
Controalele efectuate de ANAF in primele sase luni ale anului in curs au fost completate cu verificari financiar-contabile solicitate de Parlamentul Romaniei, Corpul de Control al Guvernului, Parchetul National Anticoruptie, Ministerul Administratiei si Internelor, Curtea de Conturi, Autoritatea Nationala de Control si alte institutii ale statului. -Din cele 3.490 de solicitari ale institutiilor centrale sau unitatilor teritoriale ale acestora de efectuare a unor verificari fiscale, financiare si contabila, au fost solutionate, in perioada 1 ianuarie-30 iunie 2004, 60,3% si sunt in curs de solutionare 31,1%-, se precizeaza in raportul ANAF. Spre exemplu, numai Ministerul Administratiei si Internelor a solicitat ANAF, in perioada mai sus amintita, 2.241 de verificari la diverse societati comerciale de stat, private sau persoane fizice. Dintre acestea, 63,5% au fost solutionate, 29,9% sunt in curs de rezolvare, iar in 6,6% dintre cazuri inca se mai asteapta -verdictul-. Totodata, din numarul total al controalelor solicitate ANAF de catre Autoritatea Nationala de Control (ANC), respectiv 930, peste 89% vin din partea Garzii Financiare.