In urma cu ceva vreme, 3-4 luni, premierului Tariceanu i s-a spus ca presedintele il va suspenda pe ministrul apararii. Raspunsul sau instantaneu a curmat orice discutie: N-are cum! Un raspuns ce pare usor inconstient, naiv si suficient. Acum in plina criza, conversatia poate continua: are cum! Nu numai ca are cum, dar a si facut-o, declansand o criza fara precedent. Un calificativ care nu credeam ca mai poate caracteriza vreo actiune a presedintelui Basescu. In campania electorala devenise un cliseu discursiv avertismentul lui Nastase, care incerca sa spuna ca alegerea presedintelui PD va reprezenta un experiment ce ne va costa scump. La aproape doi ani de la alegeri, asteptarile lui Nastase au fost depasite cu mult.
Paradoxul guvernarii impuse de Traian Basescu este dat de diferenta intre filmul din capul lui si realitatea romaneasca. Rezultatele economice ale guvernarii Tariceanu sunt excelente, dar stabilitatea politica interna este inexistenta. Exclusiv din vina presedintelui, care se amesteca in viata partidelor. Romania va intra in Uniunea Europeana, dar vizitele externe ale presedintelui se reduc la carciumile din Bucuresti, cu parteneri de sprit politic. Campania anticoruptie s-a impotmolit la cazul Zambaccian si dosarul Rompetrol, respectiv Adrian Nastase si Dinu Patriciu, niciunul din scandalurile care l-au facut celebru pe Traian Basescu nefiind validat de realitate. Problema deconspirarii fostilor securisti a sarit cu o gratie elefantina de la litera -a- si -b-, respectiv presedintele Romaniei si consilierii sai, la ditamai-t-. Popii, acum mitropoliti, sunt cei mai periculosi dusmani ai poporului in strategia prezidentiala. Armata lupta pe coclauri straine, fiind elogiata pentru curajul ei atunci cand se intorc ostasi morti acasa. Basescu lacrimeaza in fata cosciugelor, dar nu are nici cea mai mica intentie sa retraga trupele din Irak si Afganistan. Cinic, ne demonstreaza ca ARO-urile kaki harbuite merg bine, doar pentru ca ministrul apararii a spus ca-s proaste.
Poate ca am fi tentati sa ne inchipuim ca cei 125.000 de oameni care au decis soarta alegerilor prezidentiale sunt acum dezamagiti. Ar fi naiv, inconstient si suficient. Chiar usor arogant. Cel mai probabil, romanii sunt fericiti. Filmul regizat de Basescu este cel mai atractiv sitcom nascocit in Romania, un fel de -La Bloc- cu actorii din -Trasniti in NATO- si coloana sonora din -Numai iubirea-.
Avem un presedinte de telenovela pentru care indemnul electoral Sa traiti bine! a capatat nuante darwiniene devenind Sa traiesc bine!
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane