Aproape toti iti aduc aminte de Ceausescu. Le place sa construiasca monumente ale propriei incompetente. Sunt mici la stat si la simtire. Usor paranoici. Vorbesc romaneste parca ar avea bolovani in gura, vocabularul folosit fiind depasit de numarul bancnotelor din buzunar. Dar mai sunt si deosebiri… Mai toti au fost saraci, dar acum sunt indecent de bogati. Unii, isteti si poate fosti securisti, au plecat dis-de-dimineata spre economia de piata. Altii, pe la amiaza tranzitiei, s-au lipit de cate o intreprindere, de cate un ministru, de o resursa… o mica escrocherie le-a deschis drumul spre prosperitate.
Poarta haine scumpe, dar lacrimeaza instantaneu de mila saracilor sau a celor pe care chiar ei i-au saracit. Se urca in masini care costa cat un apartament cu trei camere si zambesc camerelor de filmat cu dinti de 800 de euro bucata de implant. In Germania.
N-au mai citit o carte din copilarie. Cauta companii selecte, minti ascutite, pe care le cumpara ca la supermarket. Si-au angajat experti care le fac rezumate. Pe intelesul lor. Dupa care se lauda cu faptul ca sunt inculti, de parca virginitatea intelectuala ar fi o calitate…
Se cearta la televizor, dar se impaca pe la colturi, atenti sa nu iasa prea mult la iveala din murdaria personala. Vorbesc despre morala si moralitate mai mult la nervi, atunci cand li se pare ca s-au incalcat niste intelegeri.
Au ca deviza in viata o vorba invatata in adolescenta si pe care o transmit tinerilor discipoli cu aerul Calugarului Vasile. -Batrane, doi escroci nu se cearta niciodata definitiv…-. Abia atunci incepi sa intelegi filosofia care ghideaza o lumea lor. O cavalcada de complicitati, ce parea ilogica, capata sens. Incepi sa intelegi de ce doi oameni care se spurcau in direct si la ora de varf devin aliati. Sau invers…
Descoperi la un moment dat, uluit, ca diferentele ideologice sau de viziune macroeconomica nu reprezinta decat o perdea a propriilor interese. Te uiti la partidele politice si intrezaresti o amestecatura de afaceri, coruptie, mizerie umana. Dupa care incepi sa deslusesti si butoanele de comanda. Care mai intotdeauna includ si o parte a mass-media, ceva servicii de informatii, putina influenta-presiune pe la organele de ancheta ale statului. Asta-i lumea Piticilor!
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 21.04.2025, 22:44:27