Home Editorial Modele

Modele

DISTRIBUIŢI

Fiecare om politic are un model in cariera, indiferent daca afirma sau nu public acest lucru. Iliescu, desi nu recunostea, se visa tot timpul un soi de Ceausescu cu fata umana, pentru el comunismul reprezentand in continuare o idee buna, dar prost aplicata. Emil, profitand de o usoara asemanare fizica cu domnitorul Unirii, poza in Cuza, dar, nefiind altceva decat o copie palida a acestuia, nu a reusit altceva decat sa atraga glumele si zambetele cu subinteles ale angajatilor de la Palatul Cotroceni.

Ultimul pe lista presedintilor postdecembristi, Traian Basescu, desi nu aduce nici pe departe cu regele Carol al II-lea, tatal lui Mihai I, pare sa fie un admirator nedeclarat al acestuia. Ramas in istorie drept suveranul care a dizolvat partidele politice si a instaurat dictatura regala, numele lui Carol al II-lea este legat de cele mai mari scandaluri interbelice, atat politico-financiare, cat si amoroase. Ironia sortii face ca mandatul lui Basescu la Cotroceni si inceputul domniei lui Carol al II-lea sa fi debutat sub semnul unei femei. Fiecare cu Elena lui, ar putea spune istoricii. Nimic condamnabil pana aici, preferinta pentru blonde sau roscate nefiind o crima de stat. Dincolo de pasiunea pentru Elene, Traian pare sa imprumute si apucaturile politice ale lui Carol al II-lea. Divide et impera a decretat acesta si voia i s-a implinit in 1938 odata cu instaurarea dictaturii regale si cu impunerea unui singur partid, Frontul Renasterii Nationale. In zilele noastre, Traian Basescu face eforturi deosebite pentru a obtine, indiferent de mijloace, fuziunea democratilor cu liberalii, urmarind crearea unui partid de dreapta unic, prezidential. Ce mai conteaza istoria de peste o suta de ani a liberalilor cand la mijloc e vorba de viitorul carierei politice a lui Traian Basescu, ce-si mai doreste inca un mandat la Cotroceni si bineinteles un partid puternic, dar servil, care sa-l sustina. Scopul scuza mijloacele, pare sa fie mai nou deviza presedintelui nostru.

In acest spirit, ca si Carol, Traian beneficiaza si el de o camarila, de data asta prezidentiala, ferita de atacuri si protejata la nivel inalt pentru obtinerea unor contracte avatajoase, majoritatea pe spezele contribuabililor. Astfel se explica si discursul presedintelui, care descopera peste tot mafii si grupuri de interese nelegitime, mai putin in propria ograda democrata. De altfel, repectarea legii, principiu la care adesea face referire presedintele, functioneaza la Traian Basescu in functie de toane, seful statului recunoscand ieri ca, in 1996, a incalcat legea, dar ca acum nu mai face, s-a schimbat. Ce certitudine avem ca Basescu nu se va mai schimba inca o data, avand in vedere firea sa nestatornica? Niciuna. Singura consolare ramane aceea ca asemanarea cu Carol al II-lea merge pana la capat si, intr-un final, Basescu, la presiunea urnelor, va abdica si va pleca departe cu Elena lui.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.