Ministerul Educaţiei a publicat un Ordin de Ministru care aduce modificări la metodologia învăţământului profesional de trei ani. Astfel, elevii vor primi la finalizarea studiilor o diplomă pe care va scrie „nivel de calificare trei”, în loc de „nivel de calificare doi”, ca atare nu vor mai fi nevoiţi să o echivaleze în străinătate dacă vor dori să se angajeze sau să-şi continue studiile într-o ţară europeană.
„Vechiul nivel doi se numeşte acum nivel de calificare european trei, fiindcă am preluat standardul european de calificări. Va fi mai uşor din punct de vedere birocratic pentru absolvenţii de profesională să se angajeze în străinătate, fiindcă nu vor mai fi nevoiţi să-şi echivaleze diplomele”, a explicat pentru adevarul.ro Stelian Fedorca, consilier pe şcoala profesională, în cadrul Ministerului Educaţiei.
În total, 35.740 elevi s-au înscris în învăţământul profesional de anul acesta, care avea alocate în jur de 50.000 de locuri, în cadrul celor trei etape de înscriere desfăşurate în perioada mai – septembrie 2014.
Din totalul acestora, 24.403 elevi au optat pentru învăţământul profesional cu durata de 3 ani, după finalizarea clasei a VIII-a, iar 11.337 elevi,pentru învăţământul profesional cu durata de 2 ani, după finalizarea clasei a IX-a.