Vă amintiți cum spunea Tăriceanu în 2008 când era premier? „Nu sunt bani pentru mărirea salariilor profesorilor”. „O astfel de măsură de creştere a salariilor este sinucidere, ducem România în faliment”. 9 ani mai târziu, ura lui Tăriceanu față de prpfesori nu s-a estompat. Acesta crede că în Educație, „solicitările de majorare a salariilor sunt nejustificate”. Explicația atitudinii sale este simplă: conform foii sale matricole, Călin Popescu Tăriceanu era un adevărat elev-problemă în liceu, cu note foarte proaste atât la purtare, cât și la învăţătură. Elevul Tăriceanu a reuşit chiar „performanţele” de a rămâne corigent la Fizică în clasa a XI-a şi de a repeta anul al doilea atunci când a ajuns la facultate. Profesorii nu-l iubeau atunci şi îl iubesc cu atât mai puţin acum, când probabil fostul elev se răzbună în timp pentru toate notele proaste încasate pe vremea când era elev. Nu putem însă să nu ne întrebăm chiar şi retoric: ce ţară e aceea în care ajunge premier și președinte al Senatului un licean corigent şi un student repetent?
Corigent pe vară la fizică
Tânărul Tăriceanu era văzut foarte prost de majoritatea dascălilor, care îi „pedepseau” dezinteresul pentru materiile lor cu note mici, 4 şi 5 fiind cel mai des întâlnite. În afară de Franceză, unde avea 8.66, de Educaţie Fizică şi de Purtare, ambele cu 7.33, şeful guvernului abia reuşea să treacă anul, cu media 5 pe linie. La Fizică însă, junele Tăriceanu nu a fost atât de norocos şi a rămas „pe vară”, reuşind să ajungă în clasa a XII-a numai după o stresantă sesiune de corigenţe.
Tăriceanu a „reuşit” în facultate ceea ce era aproape să i se întâmple în liceu – a rămas repetent după ce nu a promovat examenul la disciplina Hidraulică din anul al doilea al Facultăţii de Hidrotehnică, într-un domeniu dificil, e adevărat.
După 50 de ani, din nou la cuţite cu profesorii
Timpul a trecut, şi după câteva decenii tânărul bruneţel, prost crescut şi slab la învăţătură a ajuns să ocupe poziţii de demnitate publică în care probabil niciunul dintre dascălii săi nu-l vedea. Meritocrație autentică în România!