Home Educație Ce pregătește Liviu Pop după anunțul că timpul de instruire pentru elevii...

Ce pregătește Liviu Pop după anunțul că timpul de instruire pentru elevii români este sub minimul recomandat în Europa?

DISTRIBUIŢI

Catastrofalul ministru al Educației a prezentat un calcul al timpului de instruire în România – atenție, timpul nu include și cel dedicat temelor de acasă – din care reiese că acesta este sub minimul recomandat în Europa. Ce se face că nu vede Pop este cantitatea imensă de teme date copiilor care, cu siguranță, depășește orice maxim stabilit în vreo țară din UE. Sistemul românesc de educație este unul din ce în ce mai neadecvat perioadei pe care o trăim, niciun ministru post-decembrist nefiind în stare să elimine materiile inutile și să le comaseze pe celelalte ca în sistemul britanic, unul din cele mai bune din lume, pe categorii, iar copiii să-și aleagă ce să studieze: geografie sau istorie, biologie sau fizică sau chimie sau știință combinată, geometria plană să se oprească la Teorema lui Pitagora generalizată iar cea în spațiu la calculul volumului sferei, să se introducă statistică, la examene să se folosească calculatorul de buzunar și să se primească o foaie cu formulele necesare. Dacă Pop va mări numărul de ore de instruire la școală fără să interzică temele de acasă, copiii vor fi epuizați.

Timpul de instruire reprezintă durata pe parcursul căreia o școală publică trebuie să asigure instruirea elevilor la toate disciplinele integrate în curriculumul obligatoriu și opțional, în cadrul școlii și în activități în afara școlii care sunt părți formale din programele obligatorii.

Timpul de instruire nu include pauzele dintre ore sau alte întreruperi, timpul opțional în afara zilei de școală, timpul dedicat temelor pentru acasă și activităților de tutoriat sau de studiu privat. De asemenea, nu include zilele în care școlile sunt închise pentru festivități (de exemplu, zile naționale) și zilele în care elevii nu frecventează școala ca urmare a perioadelor de pregătire destinate cadrelor didactice sau zilelor de examinare.

Timpul minim recomandat de instruire pe an

În majoritatea cazurilor, educația obligatorie acoperă doar nivelurile de educație primară și secundară generală (care corespund în mod normal nivelurilor ISCED 1 și 24). Însă în 22 din 42 de sisteme educaționale europene, educația obligatorie include și unul sau mai mulți ani din nivelul ISCED 34 (adică în cele mai multe cazuri, educația generală de nivel secundar superior).

Timpul minim de instruire pe an se calculează prin împărțirea timpului total recomandat pentru instruire la numărul de ani pe fiecare nivel educațional. În educația primară, media timpului minim recomandat de instruire pe an în Europa este de 740 de ore. În România este de 501 ore.

Media timpului minim recomandat de instruire pe an în educația secundară generală este de 873 de ore (825 în România), fiind mai mare decât în educația primară.

În 22 de sisteme educaționale, cel puțin un an de nivel ISCED 34, care corespunde în mod normal educației generale de nivel secundar superior, este obligatoriu. Media recomandată pe an la acest nivel educațional este de 903 ore.

În medie, educația primară include cel puțin 4.089 ore de instruire (2.503 în România), iar educația generală de nivel secundar inferior (ISCED 24) include 3.011 ore (3.300 în România).

Data de începere a anului școlar

Anul școlar începe în luna august în următoarele state: Danemarca (10 august), Germania (1 august), Olanda (17, 24 și 31 august, în funcție de regiune), Finlanda (între 10 și 18 august), Scoția (15 august), Elveția (între 10 și 31 august, în funcție de fiecare canton în parte), Islanda (între 21 și 24 august), Liechtenstein (17 august) și Norvegia (între 17 și 21 august).

La 1 septembrie anul școlar începe în următoarele state: Belgia, Bosnia și Herțegovina, Republica Cehă, Estonia, Macedonia, Franța, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovenia și Anglia. În medie durata anului școlar în aceste țări este de 190 de zile lucrătoare (în România, durata cuprinde, de regulă, 167 de zile lucrătoare).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.