Ministerul Educaţiei a lansat, ieri 5 februarie, licitaţia pentru noile manuale şcolare, punând punct unuia dintre cele mai ruşinoase capitole ale educaţiei româneşti din ultimul sfert de secol – revenirea la manualul unic. Măsura propusă de ministrul Liviu Marian Pop a fost declarată neconstituţională de CCR în urma sesizării USR.
Manualul unic din România s-a născut după o vizită făcută de Liviu Pop în Ungaria, pe când era ministru. Faptul că CEDO a condamnat Ungaria pentru impunerea monopolului de stat pe piaţa manualelor nu l-a convins pe ministrul Pop să se abată de la viziunea sa. Premisa iniţiativei fostului ministru PSD Liviu Pop de adoptare a manualului unic a fost legea editurii unice, declarată neconstituţională la sesizarea USR.
De asemenea, declarată neconstituţională, în urma demersurilor USR, legea manualului unic pritocită pe genunche de ministrul Liviu Pop a fost o catastrofă din punct de vedere didactic, o fraudă intelectuală şi o gaură financiară pe care o plătim cu toţii. Cine-şi asumă să plătească pentru manualul de Geografie de clasa a VI-a care punea Turnu Măgurele în locul Turnului Severin? Cine plăteşte pentru manualele de biologie în care inima şi ficatul sunt puse alandala? Cine plăteşte costurile de 24 de milioane de lei ale întregii operaţiuni avortate, din care 100.000 s-au dus pe drepturile de „autor de greşeli”? Se pare că până în ultima clipă, Liviu Pop, preşedintele comisiei de Învaţământ ar fi făcut presiuni pentru a-şi salva ideea manualului unic, dar – din fericire – nu a reuşit.
„Manualul unic pentru materiile umaniste este gândit să devină un instrument de propagandă în mâna partidului-stat şi aşa a fost văzut de domul Pop. El omogenizează ideologic procesul educaţional şi reduce substanţial libertatea profesorilor de a adapta conţinutul lecţiilor la nivelul clasei sau, individual, la nivelul fiecărui elev în parte. Nu este de mirare că zeci, sute de intelectuali s-au pronunţat categoric împotriva revenirii la unul din principiile pe care s-a clădit învăţământul în epoca ceauşistă”, transmite senatorul Vlad Alexandrescu.
Pentru manual unic atent verificat(manualele actuale sunt pentru doctorate nu pentru copii de 10-14 ani.Daca se compara un manual apărut înainte de revoluție cu unul actual se vede diferența,cel vechi e mult mai bun.