Home Educație Cutremur în Universitatea Politehnica Timișoara

Cutremur în Universitatea Politehnica Timișoara

DISTRIBUIŢI
Centrul de Cercetare pentru Mecanica Materialelor și Siguranța Construcțiilor (CEMSIG) al Facultății de Construcții a ‘găzduit’ săptămâna trecută o serie de cutremure generate în vederea verificării experimentale a modului în care se comportă structurile din oțel la acțiunea seismică. Experimentul face parte dintr-un amplu proiect internațional în care Universitatea Politehnica Timișoara, alături de Universitatea din Napoli Federico II (UNINA) — Coordonator, ArcelorMittal Belval & Differdange SA (AM), Universitatea din Liege (ULG), Imperial College of Science, Technology and Medicine (IC), Universitatea din Coimbra (UC), Convenția Europeană de Construcții Metalice (ECCS), se ocupă de standardizarea, la nivel european, a proiectării și procedurii de execuție a îmbinărilor metalice.

‘Codurile moderne de proiectare antiseismică precum P100-1/ 2013 și EN 1998-1: 2004  impun că performanța seismică a îmbinărilor grindă-stâlp a cadrelor necontravântuite din oțel să fie demonstrată prin încercări experimentale. Cu toate că, aceste încercări experimentale sunt în general justificate pentru proiectele importante,  îngreunează proiectarea construcțiilor obișnuite, datorită timpului și resurselor financiare suplimentare necesare. O soluție la această problemă o constituie îmbinările precalificate, care reprezintă soluții uzuale în practica inginerească, pentru care sunt elaborate procedee de calcul detaliate, iar performanța cărora este validată prin încercări experimentale pentru o plajă relevantă de tipo-dimensiuni. Folosirea îmbinărilor metalice precalificate este deja o practică comună în Statele Unite și Japonia, lipsind însă la nivel european’, a precizat coordonatorul proiectului acad. Dan Dubină.

Membrii echipei de cercetare se bucură de o vastă expertiză, echipa implicată în acest proiect  fiind cea care a redactat si capitolul  pentru structuri metalice din normativul românesc pentru proiectarea construcțiilor în zone seimice—P 100-1, edițiile din 2006 și 2013, și este reprezentată în colectivele de elaborare a normelor europene.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.