Dreptul la sanatate este unul dintre drepturile fundamentale ale omului. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sanatatea individului este definita drept -o stare de bine fizica, mintala si sociala, si nu doar absenta bolii sau a infirmitatii-. Din perspectiva publica, sanatatea constituie, datorita imenselor sale implicatii individuale, sociale si demografice, unul dintre obiectivele cele mai vizate de politicile si strategiile guvernamentale din intreaga lume. In acest sens, in 1977, statele membre ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (inclusiv Romania) au decis in mod unanim ca -telul social principal al guvernelor si OMS in decadele viitoare sa fie realizarea unei stari de sanatate a intregii populatii a globului, care sa permita tuturor oamenilor sa duca o viata productiva din punct de vedere economic
Programa prezentata face parte integranta din Programul National -Educatia pentru sanatate in scoala romaneasca- si este adresata in special cadrelor didactice care doresc sa isi asume roluri de formatori si facilitatori ai dezvoltarii armonioase a copilului si adolescentului, a starii lui de bine si a unei calitati superioare a vietii. Ea constituie un instrument util in realizarea la clasa a activitatilor de educatie pentru sanatate. In acelasi timp, programul se adreseaza elevilor, parintilor acestora si intregii comunitati.
Abordarea domeniilor educatiei pentru sanatate este realizata din perspectiva stiintifica, pedagogica si legislativa. Cadrul didactic poate utiliza si armoniza informatia pe cicluri de dezvoltare, in functie de nivelul clasei, de dezvoltarea psihosomatica a elevilor si de particularitatile locale. Programele scolare vin in intampinarea nevoilor fundamentale de educatie ale oricarui copil si adolescent, iar formarea unui stil de viata sanatos, integrarea sexualitatii in maturarea emotionala, controlul stresului, dobandirea de repere in orientarea scolara si profesionala devin conditii esentiale pentru dezvoltarea armonioasa a personalitatii elevului.
Scoala, prin autoritatea morala pe care o are, poate aduce o contributie substantiala in transmiterea acestor cunostinte de educatie pentru sanatatea elevilor si are abilitatea si capacitatea de a cuprinde si de a se adresa, in timp, unui procentaj ridicat de populatie.
Functionarea optima a elevului, din toate punctele de vedere
Obiectivele urmarite in cadrul Programului National -Educatia pentru sanatate in scoala romaneasca- vizeaza promovarea sanatatii si a starii de bine a elevului, respectiv functionarea optima din punct de vedere somatic, fiziologic, mintal, emotional, social si spiritual si formarea unui stil de viata sanatos, dezvoltarea personala a elevului, respectiv autocunoasterea si construirea unei imagini pozitive despre sine, comunicare si relationare interpersonala, controlul stresului, dezvoltarea carierei personale.
Un alt obiectiv este cel de prevenire, respectiv prevenirea accidentelor si a comportamentelor cu risc pentru sanatate, prevenirea atitudinii negative fata de sine si viata, prevenirea conflictelor interpersonale, a dezadaptarii sociale si a situatiilor de criza.
Programul national si curriculumul de Educatie pentru sanatate urmaresc sa asigure educarea populatiei scolare pentru un stil de viata sanatos, sa faciliteze accesul la o informatie corecta, avizata, atat in mediul urban, cat si in mediul rural, sa realizeze, in mod indirect, educatia adultilor, sa conduca la diminuarea numarului de imbolnaviri si reducerea comportamentelor cu risc pentru sanatate, sa contribuie la cresterea calitatii actului medical.
Componenta educativa – atat la scoala, cat si in afara ei
Programul ofera in ansamblul sau, din perspectiva strategiei sale de realizare, dezvoltarea componentei de educatie pentru sanatate atat in cadrul unui curriculum, cat si ca activitati extracurriculare si extrascolare.
In procesul de elaborare a curriculumului de Educatie pentru sanatate in invatamantul primar, gimnazial si liceal s-au avut in vedere trei repere fundamentale:
– raportarea la dinamica si la necesitatile actuale, precum si la finalitatile de perspectiva ale sistemului romanesc de invatamant, generate de evolutiile sociale;
– raportarea la tendintele actuale si la criteriile internationale general acceptate in domeniul reformelor curriculare;
– raportarea la acele tendinte ale sistemului romanesc de invatamant care sunt pertinente din punctul de vedere al redimensionarii valorilor educatiei.
Alaturi de reperele enuntate mai sus s-a avut in vedere construirea programelor scolare pe baza urmatorilor indicatori privind nivelul, varietatea si complexitatea intereselor educationale ale elevilor pe probleme de sanatate, ritmul multiplicarii permanente a domeniilor cunoasterii si a nevoilor de educatie si exigentele formarii personalitatii elevului intr-o lume in schimbare.
Mai multe detalii despre acest program pot fi gasite la adresa electronica www.edu.ro
Adecvare, racordare, coerenta, pertinenta si transparenta
Elaborarea curriculumului de Educatie pentru sanatate a urmarit si adecvarea curriculumului, in ansamblul sau, la contextul socio-cultural national, precum si racordarea lui la evolutiile in domeniu inregistrate in plan international, coerenta, manifestata atat la nivelul relatiei dintre curriculum si finalitatile sistemului de invatamant, cat si la nivelul diferitelor componente intrinseci ale acestuia, pertinenta curriculumului in raport cu obiectivele educationale, transparenta curriculumului in raport cu obiectivele educationale, articularea optima a fazelor procesului curricular in ansamblul sau: proiectare, elaborare, aplicare, revizuire permanenta.