Home Educație Examenele de absolventa, in zodia schimbarii

Examenele de absolventa, in zodia schimbarii

DISTRIBUIŢI

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a elaborat un proiect de metodologie de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat 2004.

Potrivit proiectului, examenul de Bacalaureat este considerat ca fiind modalitatea esentiala de evaluare a cunostintelor, a competentelor, a nivelului de cultura generala si de specializare atins de absolventii de liceu, permitandu-le accesul catre invatamantul superior sau catre piata muncii.

Probele promovate, recunoscute la sesiunea urmatoare

Dreptul de a sustine Bacalaureatul il au elevii care au promovat ultima clasa de liceu, invatamant liceal de zi, seral sau cu frecventa redusa.

Candidatii care nu au promovat examenul de Bacalaureat in sesiunile anului 2003 sau in prima sesiune a anului 2004 pot solicita recunoasterea unora dintre probele orale, scrise sau practice promovate in sesiunile mentionate. Solicitarea de recunoastere a probelor promovate in sesiunile mentionate se face in momentul inscrierii pentru una din sesiunile anului 2004.

Candidatii proveniti din invatamantul de stat au dreptul sa sustina examenul de Bacalaureat, fara taxa, de cel mult doua ori. Prezentarile ulterioare la examen sunt conditionate de achitarea unor taxe.

Candidatii proveniti din invatamantul particular vor sustine examenul de Bacalaureat, cu taxa, in centrele de examen stabilite de inspectoratele scolare judetene, respectiv al municipiului Bucuresti.

Ca si pana acum, examenul de Bacalaureat va fi organizat in doua sesiuni.

Absolventii de liceu vor sustine doua, respectiv, trei probe comune si trei probe diferentiate, in functie de filiera si profil.

Probele comune sunt limba si literatura romana – scris si oral, una din limbile moderne de circulatie internationala studiate in liceu – oral, limba materna – scris si oral, pentru elevii care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale, limba si literatura intr-o limba de circulatie internationala pentru elevii care au urmat studiile liceale cu limba de predare in limba de circulatie internationala respectiva.

Examen de certificare a cunostintelor

Pentru anumite filiere, profiluri si specializari, stabilite de MECT prin ordin al ministrului, studiile liceale se pot incheia si cu un examen de certificare a competentelor profesionale, separat de examenul de Bacalaureat.

Absolventilor de liceu fara diploma de Bacalaureat li se va elibera, la cerere, si copie de pe foaia matricola.

Absolventii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la Bacalaureat au obtinut media 10, primesc diploma de merit.

Se stabilesc doua tipuri de centre de Bacalaureat, centrele de examen, in care se desfasoara probele scrise, orale si cele practice ale examenului, si centre zonale de evaluare.

Numarul profesorilor evaluatori din fiecare centru de evaluare, pe discipline, va fi stabilit in functie de numarul lucrarilor scrise care trebuie evaluate in centrul respectiv, prevazand, de regula, 100 de lucrari pentru fiecare pereche de profesori evaluatori.

Presedintii comisiilor de Bacalaureat vor fi propusi de catre universitati din randul cadrelor didactice avand titlul de doctor, recunoscute prin probitate si competenta profesionala.

Centrele zonale de evaluare se organizeaza pentru minimum 750 de candidati.

Optiunile, exprimate pana la 15 martie

Pana la data de 15 martie, toti elevii din clasele liceale terminale isi vor exprima, in scris, optiunile pentru obiectele de studiu prevazute pentru probele la alegere la care doresc sa sustina Bacalaureatul. Examenul va incepe pe 15 iunie si se va termina pe 1 iulie.

Pentru fiecare proba scrisa se stabilesc variante de subiecte, din care se aleg, prin tragere la sorti, numarul subiectului probei scrise si al subiectului de rezerva.

Candidatii, dar si supraveghetorii nu pot intra in sala cu telefoane mobile, ziare, reviste, carti.

Accesul candidatilor in sali este permis pe baza buletinului de identitate sau a pasaportului, cel mai tarziu cu 30 de minute inainte de inceperea probei.

Din momentul deschiderii plicului cu subiecte, nici un candidat nu mai poate intra in sala si nici un candidat nu poate parasi sala, decat daca preda lucrarea scrisa si semneaza de predarea acesteia.

Candidatii care nu se afla in sala in momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai sustine proba respectiva.

In cazuri exceptionale, daca un candidat se simte rau si solicita parasirea temporara a salii, el va fi insotit de unul dintre profesorii care supravegheaza pana la inapoierea in sala de examen.

Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise este de trei ore, socotit din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.

Colectarea fondurilor de protocol, interzisa! (Pentru a cata oara…)

Un candidat promoveaza examenul de Bacalaureat daca obtine nota 5,00 la fiecare proba – si la cele orale, care nu vor mai fi notate cu **admis** sau **respins** – si media geneala de minimum 6,00. Pentru candidatii care obtin media 5,99, se rotunjeste media la 6,00.

Candidatul declarat **respins** la o proba orala nu a promovat Bacalaureatul si nu mai are dreptul de a se prezenta la celelalte probe.

In situatii exceptionale, pentru elevii imobilizati la pat, temporar sau definitiv, pentru cei scolarizati la domiciliu, comisiile judetene de Bacalaureat pot organiza sustinerea probelor la locul imobilizarii, simultan cu toti candidatii din tara. Organizarea acestor probe se face cu avizul comisiei nationale, la cererea candidatului si in baza unui document medical care sa ateste imposibilitatea deplasarii.

Colectarea unor fonduri materiale sau banesti de la candidati, de la parintii acestora sau de la orice persoana care are rude in randul candidatilor la Bacalaureat este interzisa. Cei dovediti incalcand aceasta dispozitie vor fi sanctionati conform Statutului personalului didactic sau Codului penal, dupa caz.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.