Ambasada Republicii Federale Germania la București îi felicită pe absolvenții ”Școlii Profesionale Germane Kronstadt” din Brașov
În data de 29 iulie 2015, absolvenții de anul acesta ai ”Școlii Profesionale Germane Kronstadt” (SPGK) au primit diplomele de încheiere a studiilor. La ceremonia de înmânare a diplomelor a participat și locțiitorul permanent al ambasadorului Republicii Federale Germania în România, Achim Troster.
Firmele germane din România, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, cluburile economice germane și Ambasada Germaniei cooperează de mai mulți ani pentru a contribui, împreună cu Ministerul Educației Naționale, inspectoratele școlare județene, precum și împreună cu administrațiile locale și județene, la revitalizarea unui sistem de formare profesională duală în România.
În alocuțiunea sa, domnul A. Troster a subliniat faptul că diplomele de absolvire au o valoare deosebită, care atestă succesul unei formări profesionale duale pe o durată de trei ani: ”Sunt dovada unei calificări deosebite, pe care ați obținut-o în anii trecuți și calificarea aceasta va fi baza drumului dumneavoastră profesional, care abia acum începe. Sunt calificări care deja sunt căutate și aici în țară, în regiune și cu care veți contribui în mod semnificativ la dezvoltarea economiei și bunăstării țării.”
Domnul A. Troster a evidențiat faptul că succesul de până acum al Școlii este confirmat și de faptul că, din cei 110 absolvenți ai celei de-a doua promoții, deja 94% dintre aceștia au putut semna un contract de muncă. Aceasta corespunde ratei de succes a primei promoții din anul 2014. Domnul Troster și-a încheiat alocuțiunea cu o privire către viitor: ”Vă promit că tema formării profesionale va ocupa un loc înalt pe agenda colaborării româno-germane!”
Despre Școala Profesională Germană Kronstadt:
Școala Profesională Germană Kronstadt din Brașov este prima școală profesională în sistem dual german din România. Cu susținerea a 15 companii de renume mondial din regiunea Brașovului, școala oferă elevilor o formare profesională, teoretică și practică, sub îndrumarea atentă a companiilor.
Tinerii învață meserii tehnice căutate pe piața muncii, în condițiile cele mai moderne și performante. După doi, respectiv trei ani de pregătire teoretică și practică, elevii ies de pe băncile școlii cu competențele necesare pentru a începe o carieră profesională, având prioritate la angajare în cadrul firmelor partenere. Pentru anul școlar 2015-2016 au fost acceptați 232 de elevi.
Despre formarea profesională duală după model german:
Formarea profesională duală este un element esențial al sistemului german de formare și a avut o contribuție semnificativă la depășirea cu bine de către Germania a crizei financiare din ultimii ani. Cu un procent actual de 5%, Germania are cel mai scăzut nivel al șomajului în rândul tinerilor din Uniunea Europeană.
În anul școlar 2013/2014 au fost încheiate 522.000 de noi contracte de formare profesională. Sistemul dual de formare profesională este în continuare un pilon esențial pentru acoperirea necesarului de forță de muncă pe viitor pentru economia germană. Pentru guvernul federal german, consolidarea formării profesionale duale reprezintă o prioritate politică majoră.
La sfârșitul anului 2014, guvernul federal a încheiat cu landurile, agenții economici, sindicatele și Agenția Federală pentru Muncă, ”Alianța pentru formare și perfecționare 2015-2018”, care subliniază însemnătatea centrală a sistemului dual de formare profesională ca factor de succes pentru mediul german de afaceri. Partenerii Alianței pentru formare profesională se implică împreună pentru creșterea în continuare a atractivității formării profesionale, îmbunătățirea tranziției între școală și profesie și atragerea de noi grupuri țintă ca forță de muncă viitoare.