Aproximativ 3.000 de cadre didactice din cadrul Federatiei Educatiei Nationale au participat ieri la un miting si mars, protestand fata de starea dezastruoasa in care a ajuns Educatia.
Desfasurat in Capitala, demonstratia de nemultumire a demarat in Piata Revolutiei – locul de adunare a dascalilor sositi din judete. Atmosfera a fost una de inmormantare, manifestantii fiind imbracati in culori sumbre si purtand cruci negre. Iar ca tabloul sa fie complet, cu un fond sonor pe masura, o fanfara a intonat marsuri funebre pe toata durata deplasarii protestatarilor spre Piata Victoriei.
Solicitarile exprimate de Federatia Educatiei Nationale se refera la adoptarea unei noi legi a salarizarii in invatamant care sa prevada un salariu de minimum 250 de euro pentru anul 2006, un buget de 6% din Produsul Intern Brut pentru Educatie, subventii de 200 euro anual pentru cartile de care au nevoie cadrele didactice, de 250 de euro anual pentru tinuta vestimentara si de 10 euro lunar pentru acces la Internet.
La aceste doleante se adauga cele vechi – tichete de masa pentru toti salariatii, o prima de vacanta egala cu un salariu mediu brut pe invatamant, un fond de premiere lunar.
-Noi incercam sa atragem atentia asupra noastra inca o data inainte de a porni eventual spre alte miscari sindicale in cazul in care astazi (miercuri – n.r.) nu ne baga nimeni in seama. Federatia a decis ca toti participantii sa fie imbracati in negru pentru ca suntem intr-un moment de jale, noi jelim invatamantul romanesc, care se transforma tot mai mult intr-un cadavru si e cu un picior in groapa-, a declarat Teodor Fartonea, presedintele Sindicatului invatamantului Preuniversitar Sibiu.
Potrivit organizatorilor, participa sindicalisti din peste 30 de judete. Printre manifestanti se afla cadre didactice din Sibiu, Prahova, Brasov, Timis, Galati, Satu Mare, Botosani, Harghita, Caras Severin si Bucuresti.
-Invatamantul romanesc, in moarte clinica!-
-In acest moment, din pacate, trebuie sa constatam ca invatamantul romanesc se afla in moarte clinica din cauza bolii cronice de care sufera de peste zeci de ani: subfinantarea. Am venit aici ca sa obligam Guvernul Romaniei sa aloce 6% din PIB pentru educatie in 2006, pentru ca asta e singura injectie care mai poate reanima decedatul aflat in moarte clinica-, ne-a declarat presedintele FEN, Catalin Croitoru. -Cerem o noua lege a salarizarii, cu un salariu minim de 250 de euro pe luna in educatie. In acelasi timp, cerem bani pentru haine, cerem bani pentru carte, cerem bani pentru conexiune la Internet, pentru ca nu se poate ca profesorul sa vina in fata unei clase unde toti elevii au acces la Internet si el nu. Cerem prima de vacanta, egala cu un salariu mediu brut in invatamant, pentru ca, de altfel, ei au nevoie de recuperare, si nu sa mearga in vacanta sa-si caute un alt loc de munca, ca sa-si poata plati datoriile. Cerem, in acelasi timp, ca fondul de premiere sa fie realocat, pentru ca ne-a fost interzis printr-o ordonanta de urgenta abuziva si el va trebui sa fie de 10% si nu 2%, asa cum era, pentru ca sa putem vorbi de calitate in educatie, pentru ca pe dascalii meritorii sa-i putem recompensa si incuraja sa dea performanta-, a mai precizat liderul FEN.
Ministerul Educatiei, acuzat de aroganta
Protestarii sunt nemultumiti ca reprezentantii MEdC nu le-au cerut opinia in legatura cu unele acte legislative promovate, in opinia FEN, fara o consultare prealabila cu partenerii sociali. -Ministerul Educatiei se situeaza pe o pozitie aroganta, refuza dialogul cu sindicatele si-si inchipuie ca pot face reforma fara ca vocea celor care trebuie s-o puna in aplicare sa fie auzita. In situatia in care primul-ministru – caruia i-am transmis o scrisoare astazi – nu va da curs cererii de a ne aseza la masa de negocieri si de a gasi solutii negociate pentru cererile noastre, in mod cert se va ajunge la incetarea activitatii pe termen nelimitat. Incepand de astazi, 30 de zile, domnul prim-ministru are la dispozitie sa ne raspunda-, a atras atentia Catalin Croitoru.
MEdC nu vrea decat 5% din PIB pentru Educatie
Ministerul precizeaza – intr-un comunicat – ca alocarea a 5% din PIB pentru educatie, in 2006, ar fi suficienta si -va avea repercusiuni pozitive atat asupra elevilor, cat si a cadrelor didactice-.
Pe de alta parte, la rectificarea bugetului pentru anul 2005, MEdC a obtinut 6.600 miliarde de lei, suma necesara pentru a acoperi cresterile salariale de 13,5% aprobate pentru angajatii din invatamant. In perioada 7 septembrie 2005 – 31 mai 2006, sistemul de invatamant va fi dotat cu inca peste 40.000 de calculatoare, iar reteaua de Internet se va mari cu inca 3.600 de kilometri de fibra optica, in baza unui protocol semnat impreuna cu Ministerul Transporturilor.
Totodata, este in curs de negociere cu Banca Mondiala un proiect de peste 92 milioane de dolari referitor la dotarea cu retele de calculatoare a tuturor scolilor din centrele de comuna si conectarea acestora la Internet in urmatorii doi ani.
Cu incepere din 2006, va fi declansat si un program de constructie de scoli si licee, grupate in campusuri in care sa existe camine, cantine, baze de practica si productie pentru elevi, precum si garsoniere pentru cadrele didactice. Programul va fi structurat pe doua tipuri de campusuri scolare, in functie de marimea scolii, atat in mediul rural, cat si in cel urban, valoarea estimata a programului fiind de 262 milioane de euro, se mai arata in comunicat.