Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) câștigă un nou caz la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în cazul unui băiețel cu ADHD din București. Conform sfatulmedicului.ro, ADHD este o tulburare comportamentala manifestata prin imposibilitatea copiilor de a se concentra asupra unei indeletniciri anume.
Cristian este un băiețel de 7 ani cu ADHD, care a fost victima comportamentului abuziv și discriminator al propriei învățătoare în clasa pregătitoare din Școala Generală Nr. 92 din București. În ciuda existenței unui certificat de orientare școlară către învățământul de masă și a eforturilor depuse de părinți pentru a facilita incluziunea copilului lor, doamna învățătoare a refuzat accesul profesorului de sprijin la clasă, l-a umilit în mod sistematic pe Cristian, l-a exclus de la activitățile extra-curriculare și l-a amenințat și trimis acasă în repetate rânduri. Mai mult, același cadru didactic a înțeles să susțină coalizarea celorlalți părinți împotriva lui Cristian, care au semnat petiții de excludere a acestuia din clasă și au făcut grevă prin absentarea de la ore.
În acest context, părinții lui Cristian, ajunși la limita disperării au fost nevoiți să își transfere copilul la o altă școală, parcurgând astfel o distanță foarte mare pentru ca micuțul Cristian să poată beneficia de educație.
Pe cale de consecință, CNCD a constatat fapta de discriminare și a sancționat învățătoarea cu o amendă de 1.000 lei deoarece a aplicat ”un tratament injust, degradant și umilitor” față de Cristian și a solicitat Școlii Generale Nr. 92 din București să ia toate măsurile necesare pentru a evita situații discriminatorii de marginalizare/discriminare față de copiii cu cerințe educaționale speciale.
”Copiii cu dizabilități au dreptul conform legii să învețe în școlile de masă. Situația lui Cristian este, din păcate radiografia unui scenariu devenit clasic în România față de copiii cu dizabilități care accesează învățământul de masă: refuzul profesorului de a accepta elevul cu CES și coalizarea părinților de copii tipici împotriva acestuia. Această nouă victorie la CNCD a organizației noastre nu face decât să reflecte eroarea majoră pe care o fac acești profesori și părinții intoleranți, eroare care se pedepsește conform legii. Părinții și profesorii trebuie să înțeleagă pe cale amiabilă sau prin coerciție că locul copiilor cu dizabilități este în școlile de masă, alături de toți ceilalți copii”, declară Mădălina TURZA, președinte CEDCD.
Foto: theodysseyonline.com