Home Educație Scandal la examenul de rezidențiat: se recorectează lucrările; unora dintre candidați li...

Scandal la examenul de rezidențiat: se recorectează lucrările; unora dintre candidați li se dublează notele

DISTRIBUIŢI

6.800 de absolvenți de Medicină se bat pe aproape 4.000 de locuri la Rezidențiat în cadrul concursului organizat astăzi de Ministerul Sănătății. Rezidențiatul 2017 area loc în centrele universitare din București, Cluj, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara. Concursul presupune un test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul. Clasificarea va fi unică, naţională, pentru fiecare domeniu. Proba a început la ora 10.00, corectarea prin scanarea grilei făcându-se pe loc.

Jurnalista TVR Emanuela Schweninger relatează de la centrul București: „Se termină examenul de rezidențiat. Într-una din săli, trei candidate obțin sub 500 de puncte. Pică examenul. Fetele ripostează și cer recorectarea. Sunt printre cei mai buni absolvenți de Medicină și au învățat pentru examen. Ripostează și ceilalți candidați din sală. Profesorii se opun. Se ajunge până la decan. Lucrările se recorectează. Fetele primesc cu 450 de puncte mai mult…

După muuuulte insistențe în care mi se transmite ba că important e procesul, nu presa acum, ba nu mi se răspunde, ministrul confirmă că la București a fost o problemă cu stick-urile pe care se aflau grilele corectate. Se recorectează așadar toate lucrarile…

Cum era? Rezidențiatul, cel mai greu examen din Medicină? Sigur așa e în România…”

Raul Pătrașcu, fost Consilier de stat la Guvernul României, acum student la Medicină povestește și el:

„Ce bătaie de joc! Aud că organizarea examenului de rezidențiat a fost un fiasco anul acesta și de vină e din nou Ministerul Sănătății. Au fost transmise grile de corectare greșite ce au rezultat în note de respingere (sub 500 de puncte) pentru mulți absolvenți. Lucrările se recorectează acum.

E greu de exprimat în cuvinte ce stres înseamnă asta pentru tinerii medici care depind de acest simulacru de concurs pentru a avea un loc într-un spital. Dacă nu trec, stau un an pe tușă, șomeri după 6 ani grei de facultate.

Nu mai spun că deși li s-au promis locuri mai multe anul acesta, s-au dat doar câteva în plus și acelea la Oradea, de unde vine Ministrul, au fost peste 6000 pe 3500 de locuri. Nu-i nimic, vor pleca și mai mulți, sunt așteptați cu brațele deschise de UE, aici rămâne doar cine „trebuie”. Pentru guvernanți e în regulă, ei se tratează în străinătate, dar pe părinții și pe copiii noștri cine îi va trata în câțiva ani?”

La minister nu răspunde nimeni. E duminică.

Update ora 17,15: Ministerul Sănătății își recunoaște incompetența dar nu demisionează, ci transmite un comunicat pe Facebook:

„Urmare a problemelor tehnice sesizate de Comisia locala de Rezidentiat Bucuresti in timpul procedurii de scanare a grilelor de concurs, Comisia centrala a decis rescanarea tuturor grilelor pentru candidatii din Centrul Universitar Bucuresti.
Ministrul Sanatatii a fost informat in aceasta dupa amiaza de catre coordonatorul de Rezidentiat, secretarul de stat Corina POP despre situatia creata si a solicitat recorectarea grilelor, transparent, astfel incat candidatii sa nu fie nedreptatiti”

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.