Home Educație Liceul, vesnica dilema a absolventilor de gimnaziu

Liceul, vesnica dilema a absolventilor de gimnaziu

DISTRIBUIŢI

Ca in fiecare an, admiterea la liceu inseamna atat pentru elevi, cat si pentru parinti, nervi intinsi la maximum si o permanenta cautare pentru a gasi liceul la care copilul are sanse sa fie admis. De asemenea, o alta latura importanta care trebuie avuta in vedere de catre parinti este gasirea unei specializari care, la final, sa le poata oferi absolventilor un loc de munca. In acest sens, o posibila alternativa o poate constitui scoala de arte si meserii, care poate oferi o calificare absolventilor.

Pentru admiterea din aceasta vara, 63% din absolventii de gimnaziu intentioneaza sa urmeze cursurile unui liceu. Din pacate, numarul locurilor la liceu va reprezenta doar 52% din cifra de scolarizare. Restul locurilor vor fi la scolile de arte si meserii. Mai multe date despre orientarea profesionala a elevilor de clasa a VIII-a va prezentam in materialul de mai jos.

Datele au fost extrase dintr-un studiu realizat de catre Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica Iasi, dar nu difera semnificativ de datele la nivel national.

63% din elevii de-a VIII-a nu vor scoli de arte si meserii

Astfel, conform datelor oferite de catre Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica, majoritatea elevilor vor sa urmeze cursurile unui liceu, chiar daca acesta nu le asigura o calificare. Astfel, din cei 7.172 de elevi de clasa a VIII-a care au fost investigati, 92,15% vor sa-si continue studiile, 5,95 % sunt nehotarati, iar 1,90% nu vor sa urmeze o forma superioara de invatamant dupa absolvirea gimnaziului.

Dintre cei care vor sa-si continue studiile, statisticile arata ca 4.321 de elevi, adica 63,05% din totalul celor investigati, doresc sa invete la un liceu dupa absolvirea scolii generale. Alti 770 de elevi, reprezentand 11,23%, se gandesc sa urmeze cursurile unei scoli de arte si meserii, iar 126 (1,84%) vor sa se inscrie la o scoala de ucenici.

De asemenea, 53 de elevi (0,77%) au optat pentru forme alternative sau particulare de invatamant, iar 1.502 (21,91%) vor sa-si continue studiile, dar nu s-au hotarat exact unde vor sa se inscrie. -Chestionarele aplicate printre elevi arata clar ca ei vor mai mult sa urmeze cursurile la liceu, insa la data aplicarii acestora erau si foarte multi copii nehotarati. Pe de alta parte, am constatat ca elevii nu prea fac distinctia intre scoala de arte si meserii si cea de ucenici. Ei cred ca este cam acelasi lucru si, de aceea, rolul psihopedagogului, dar si al dirigintelui, este mare. Elevul trebuie sfatuit ce ruta profesionala sa urmeze, astfel incat sa se poata orienta catre cea care i se potriveste cel mai bine-, afirma coordonatorul CJAPP, Maricica Andrei.

Liceele teoretice, in topul preferintelor

In topul preferintelor elevilor se afla in continuare liceele teoretice. Elevii si-au motivat optiunea prin faptul ca la aceste licee predau profesori mai buni, iar elevii mai buni care vor fi admisi vor crea un climat de competitivitate. Astfel, conform statisticilor, dintre cei care vor sa-si continue studiile la un liceu, 59,61% au optat pentru licee teoretice, 20,64% vor sa-si continue studiile la liceele tehnologice si doar 19,74% au optat pentru liceele vocationale.

In Iasi, cele mai solicitate licee intre optiunile elevilor sunt Colegiul -Costache Negruzzi-, Colegiul -Emil Racovita-, Colegiul National, Liceul -Vasile Alecsandri-, iar la polul opus se situeaza gupurile scolare.

Directorii liceelor de elita ii avertizeaza insa pe parinti sa-si orienteze in mod corect copiii catre licee dupa capacitatile intelectuale ale acestora. -La noi vin, de obicei, elevii care doresc sa urmeze invatamantul superior. Parintii ar trebui sa lase insa orgoliile deoparte si sa-si orienteze copiii dupa posibilitatile intelectuale pe care le au. Acesti parinti ar trebui sa stie ca un mecanic auto bun, de exemplu, este mai bine privit in societate decat un medic sau un inginer prost-, ne-a declarat Seryl Talpalaru, directorul Colegiului -Emil Racovita-. De altfel, un alt motiv pentru care elevii aleg liceele bune este traditia de a urma aceeasi scoala ca si parintii lor. -Elevii vor sa-si continue studiile la Colegiul <Costache Negruzzi> pentru ca exista o baza materiala buna, profesori foarte buni si in unele cazuri este vorba si de o traditie, in sensul ca, daca parintii au urmat cursurile la acest liceu, si copiii lor vor sa studieze tot aici-, considera directorul Colegiului -Costache Negruzzi-, Iuliana Vlad.

Candidati multi, locuri putine

Desi foarte multi elevi ar dori sa-si continue studiile la liceu, optica Ministerului Educatiei si Cercetarii este ca intre cele doua forme de invatamant, liceala si profesionala, sa existe egalitate. Politica MEC este sa asigure elevilor o calificare, astfel incat dupa absolvire sa se poata angaja mai usor atat in tara, cat si in strainatate. -Vrem sa-i ajutam pe absolventii claselor a VIII-a sa se orienteze catre o forma de invatamant care sa le asigure un loc de munca dupa absolvire si in acelasi timp o pregatire teoretica si practica asa cum este ceruta de agentii economici. In acest sens, ar fi foarte bine daca tot mai multi agenti economici ar accepta sa primeasca elevii sa-si faca practica, pentru a se obisnui cu utilajele noi-, afirma Mihai Dumitriu, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean Iasi.

Acest lucru este reflectat si de viitorul plan de scolarizare, conform caruia se estimeaza a fi cam 52% clase de liceu si 47-48% clase de scoala de arte si meserii. De asemenea, au fost luati in calcul si absolventii claselor a VIII-a care si-au finalizat studiile anul trecut, dar nu au mai mers la scoala.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.