Home Educație Manualele digitale: conținut atractiv, jocuri, animații pentru elevii digitali

Manualele digitale: conținut atractiv, jocuri, animații pentru elevii digitali

DISTRIBUIŢI

Mai sunt doar câteva săptămâni până când copiii vor începe școala iar noul an se anunță plin de surprize. Elevii de clasa întâi și a doua vor învăța, în premieră, atât după manuale în format tiparit, cât și digital.  Cum a fost pregătită această noutate și cum va fi primită de elevi și profesori? Ne apropie acest pas de Școala viitorului? I-am cerut răspunsuri profesorului Radu Jugureanu, directorul departamentului AeL eContent din compania SIVECO – cel mai mare producător de soft românesc, aflat pe lista companiilor care vor oferi școlilor manuale în format digital.

Curentul: A fost greu? A fost ușor? Cum ați defini această nouă ipostază: SIVECO, furnizor de manuale digitale?
Radu Jugureanu: Noi livrăm déjà de doi ani manuale digitale în Dubai și avem o experiență valoroasă în realizarea de conținut digital de peste 16 ani. Avem proiecte de eLearning în 20 de țări de pe 3 continente. Deci nu putem vorbi de un lucru făcut peste noapte, ci de o expertiză consolidată în proiecte de anvergură.
Pentru elevii din România care vor intra în clasa I am realizat două manuale digitale în baza celor pe format clasic, care vor fi asigurate de Editura Litera, partenerii noștri în acest proiect frumos: Manualul de comunicare în limba română și Manualul de matematică și explorarea mediului, cu un conținut interactiv, atractiv, distractiv, bazat pe jocuri, animații și filme.
La elaborarea manualelor au contribuit psihopedagogi, programatori, graficieni, testeri, coordonatori, designeri şi profesori cu experiență în realizarea de manuale și de programe școlare pentru învățământul primar.

Curentul: Când și cum vor fi livrate manualele în școli?
Radu Jugureanu: Noi sperăm ca la 15 septembrie copiii să primească atât varianta tipărită, cât și digitală. În urma licitației de achiziție de manuale școlare de clasa I și a II-a, au fost selectate 9 oferte. Fiecare școală este liberă să facă alegerea cea mai potrivită pentru elevii săi. Trebuie să acceseze platforma Ministerului Educației Naționale – www.manuale.edu.ro – îndată ce va fi activată și să selecteze manualele pe care doresc să le utilizeze în noul an școlar.

Curentul: De ce manuale digitale?
Radu Jugureanu: Există o amplă dezbatere academică cu privire la utilizarea manualelor digitale în procesul didactic, mai în toate țările civilizate ale lumii. Nici România nu face excepție. În SIVECO investim anual intre 12% și 14% din profit in cercetarea aplicativă în special în domeniul educației, iar rezultatele le aplicăm ulterior în proiectele noastre.
Studiile arată o înclinare fermă a balanței spre utilizarea software-ului educațional în procesul didactic, sub orice formă ar fi el. 89% dintre elevii care au utilizat software educațional nu mai văd mersul la școală ca pe o obligație, ci ca pe o motivație.

Curentul: Care au fost atuurile dumneavoastră în comparație cu alți ofertanți?
Radu Jugureanu: Expertiza, calitatea echipei, eficiența muncii. Am învățat în 20 de ani de activitate cum să muncim serios, dedicat, inteligent. Nu-i niciun secret: am contribuit  prin profesionalismul echipei noastre la dezvoltarea industriei de eLearning in Romania, am creat o bibliotecă unică în lume cu sute de mii de activități interactive de învățare. Echipa care a dezvoltat manualele digitale este aceeași care a câștigat în 2005 și 2013 trofeul World Summit Award –  cea mai prestigioasă distincție în domeniul IT&C din lume. Suntem pregătiți să concurăm și pentru cel de-al treilea premiu cu proiectul ”manuale digitale”.

Curentul: Orice schimbare trebuie să aducă ceva bun, nu? Cum se va schimba procesul de învățare? Vor avea copiii note mai bune?
Radu Jugureanu: Este nevoie de mai multe condiții: să existe un curriculum modern, să fie elaborate manuale digitale cu activități multimedia interactive de învățare – și au fost elaborate pentru clasele I si a II-a și să ne asigurăm ca dascălii să primească tot sprijinul conceptual pentru didactica utilizarii manualului digital. Pentru a-i ajuta, am creat Clubul Dascălului Modern împreună cu partenerii noștri de la Editura Litera, o platformă online unde profesorii vor putea intra în legătură cu autorii noilor manuale școlare, dar și cu părinții copiilor. Clubul funcționează pe site-ul www.manualPLUSdigital.ro

Curentul: Vor dispărea în câțiva ani manualele doar pentru că elevii sunt dependenți de tehnologie?
Radu Jugureanu:  Eu cred că cea mai mare invenție a omului este cartea. Sigur, trăim într-o lume foarte dinamică, gândiți-vă doar că în fiecare zi se pun două  miliarde de întrebări pe google. Studiile spun că  65% dintre meseriile anului 2020 nu există astăzi.
Ce știm azi despre ziua de mâine este că va fi diferită din punct de vedere tehnologic. Utilizarea componentelor educaționale multimedia interactive este complementară și nu alternativă. Cartea tipărită nu va fi înlocuită cu nimic, asta e speranța mea.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.