Home Educație Ministrul Educației discriminează copiii cu dizabilități prin noul curriculum național

Ministrul Educației discriminează copiii cu dizabilități prin noul curriculum național

DISTRIBUIŢI

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) a transmis o Petiție  ministrului Educației, Sorin CÎMPEANU, prin care solicită în regim de urgență organizarea de dezbateri publice cu părinții copiilor cu dizabilități și cu societatea civilă pe marginea noului Proiect de Curriculum Național de Educație.

Proiectul de Curriculum Național a fost postat în tăcere pe website-ul MECTS la data de 3 iulie 2015, fără a fi consultat niciun reprezentant al societății civile, niciun părinte sau alți actori relevanți. Nu există date de contact unde să poată fi transmise propuneri și observații, nu există termene limită și nu s-au organizat dezbateri.

Proiectul de Curriculum Național de Educație va fi aplicabil și obligatoriu în toate școlile din România, odată cu intrarea sa în vigoare. Așa cum este conceput, Curriculumul exclude cu desăvârșire orice posibilitate ca elevii cu dizabilități să poată învăța în școlile de masă.

Standardele și indicatorii stabiliți sunt rigizi și uniformizatori, ei neoferind nicio posibilitate de adaptare la nevoile copiilor cu dizabilități.

În România, peste 20.000 de copii cu dizabilități învață în școlile de masă, însă implementarea acestui nou Curriculum îi va exclude din sistemul public de învățământ de masă, împingându-i spre școlile speciale sau spre abandon.

In această formă, proiectul de Curriculum încalcă legislația internațională în vigoare și reprezintă o formă gravă de discriminare indirectă la adresa copiilor cu dizabilități.

Argumentele și detaliile referitoare la caracterul discriminatoriu și abuziv al acestui Proiect de Curriculum pot fi regăsite în Scrisoarea Deschisă trimisă ministrului. Aceasta este susținută de mai multe organizații ale societății civile și de sute de părinți, semnături pe care CEDCD le-a centralizat doar până la această dată.

SCRISOARE DESCHISĂ

CĂTRE: MINISTERUL ȘI CERCETĂRII ȘTIINȚIFICE
În atenția domnului ministru Mihai Sorin CÂMPEANU
Stimate domnule ministru,
Urmare a apariției pe website-ul oficial al Minsiterului Educației și Cercetării Științifice a PROIECTULUI DE DOCUMENT DE POLITICI EDUCAȚIONALE: Repere pentru proiectarea și actualizarea Curriculumului Național, elaborat de Institutul de Științe ale Educației, la data de 3 iulie 2015, dorim să vă aducem la cunoștință următoarele:
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD), în calitate de organizație non-guvernamentală cu mandat pe linia protecției și promovării drepturilor copiilor cu dizabilități, dorim să ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la conținutul acestui Document de Politici Publice privind curriculum-ul național, precum și la lipsa de transparență și absența dezbaterilor publice consitente premergătoare aprobării acestui document.
Conform ultimelor date statistice oficiale accesibile referitoare la distribuția copiilor cu dizabilități pe tipuri de învățământ, constatăm faptul că din totalul de 70.647 de copii cu dizabilități din România, 60.645 sunt de vârstă școlară. Din totalul numărului de copii de vârstă școlară, doar

42.670 de copii cu dizabilități sunt înscriși într-o formă de invățământ, din care 11904 sunt înscriși în școli speciale, iar 23.773 învață în școli de masă.
Dincolo de faptul că statisticile oficiale existente nu reflectă realitatea socială din cadrul unităților de învățământ, numărul copiilor cu dizabilități segregați în școli speciale fiind mult mai mare (peste 31.000), iar numărul copiilor cu dizabilități neșcolarizați fiind de 17.975, peste 23.000 de copii cu dizabilități sunt direct afectați de conținutul Curriculumului Național care urmează să fie adoptat tacit.

Așa cum reiese din conținutul acestui document central prin prisma metodologiei aplicate de educațieaplicabilității sale directe, nu există nicio prevedere sau măsură cu incidență particulară, adaptată nevoilor copiilor cu dizabilități. Atât din punct de vedere al indicatorilor de profil al absolvenților de ciclu primar, gimnazial și liceal, cât și din punct de vedere al competențelor cheie dezvoltate pe niveluri de elevi, nu regăsim nicio adaptare a acestora în funcție de particularitățile și nevoile copiilor cu dizabilități, care frecventează învățământul public de masă.

Competențele cheie așteptate de la elevii înscriși în invățământul public de masă sunt rigide și uniformizate, ele neluând în calcul particularitățile de dezvoltare ale copiilor cu dizabilități, pe tipologii de dezvoltare, abilitate și cogniție. Mai mult decât atât, caracterul rigid și uniformizant al competențelor urmărite la elevi, nu permite o adaptare efectivă a programei și a materiilor de studiu la nevoile copiilor cu dizabilități, fapt care generează consecințe grave din punct de vedere al calității educației, promovabilității, riscului de abandon și al evaluărilor naționale neadaptate.

Cu titlu de exemplu, vă supunem atenției următoarea competență cheie așteptată de la un elev de liceu:”Dezbaterea opiniilor proprii şi ale altora în probleme etice, morale, culturale ridicate de evoluţia tehnologică şi ştiinţifică, de limite ale ştiinţei”. Departe de a subestima potențialul evolutiv al copiilor cu dizabilități, atragem atenția asupra faptului că o categorie importantă a dizabilităților este reprezentată de dizabilitatea intelectuală. Una dintre caracteristicile acestui tip de dizabilitate constă într-o anumită limitare a gândirii abstracte, motiv pentru care noile practici pedagogice internaționale și europene în domeniu au introdus tehnici asistive precum limbajul ”easy to read/easy to understand”. În acest context, este viabilă stabilirea uniformă și rigidă a unei competențe precum dezbaterea limitelor științei pentru toți copiii înscriși în învățământul de masa? Cum se reflectă principiul centrării pe elev și adaptarea necesară și obligatorie în procesul educational al copiilor cu dizabilități?

Din punct de vedere juridic, PROIECTULUI DE DOCUMENT DE POLITICI EDUCAȚIONALE: Repere pentru proiectarea și actualizarea Curriculumului Național reprezintă o încălcare flagrantă a dispozițiilor art. 24 din Convenția ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, ratificată de România prin Legea 221/2010, a art. 28 și 29 din Convenția ONU pentru Drepturile Copilului, precum și prevederile Strategiei Uniunii Europene privind Dizabilitatea 2010-2010, care prevede în mod expres ”incorporarea măsurilor de accesibilizare și design universal în curriculumul național și în programele de pregătire”
De asemenea, prevederile Proiectului de Curriculum contravin Rezoluției Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului CRC/C/GC/9 (2007), care prevede în mod expres la art. 62 și 63 faptul că statele părți trebuie să ia măsuri ”pentru ca fiecare copil să poată dezvolta propriile modalități și abilități de comunicare, limbă, interacțiune, orientare, rezolvare a problemelor, adaptate și adecvate potențialului fiecărui copil. Oricine este implicat în dezvoltarea educațională a copilului trebuie să observe progresul acestuia și să asculte comunicare verbală sau emoțională a copilului pentru a-I sprijini dezvoltarea sa de o manieră centrată pe nevoi și adecvată”.
De asemenea, atragem atenția asupra faptului că Proiectul de Curriculum în forma sa actuală nu se armonizează cu Strategia Națională privind Dizabilitatea și reprezintă o formă gravă de discriminare indirectă la adresa copiilor cu dizabilități din perspectiva restricționării accesului la educație prin impunerea unui set de măsuri ”aparent neutre care dezavantajeaza anumite persoane.. fata de alte persoane”, potrivit art. 2, alin (3) din OG 137/2000, actualizată, privind prevenirea și combaterea tuturor formelor de discriminare.
În acest context, opinăm faptul că Proiectul de Curriculum Național în forma sa actuală, este de natură să aducă atingere gravă dreptului la educație al copiilor cu dizabilități din România. De asemenea, considerăm faptul că, prin însăși structura și conținutul său, proiectul omite cu desăvârșire categoria copiilor cu dizabilități, încalcă flagrant obligațiile instituite prin norme interne și internaționale referitoare la educația incluzivă și reflectă excluderea masivă la care sunt supuși copiii cu dizabilități din România din perspectiva educației.
Față de cele prezentate, solicităm următoarele:
Organizarea de dezbateri publice exhaustive cu societatea civilă cu mandat în domeniu, cu părinții copiilor cu dizabilități, precum și cu alți actori relevanți până la momentul adoptării Proiectului,
Publicarea datelor de contact și a termenelor rezonabile în care pot fi transmise propuneri și observații,
Respectarea prevedrilor Legii 52/2003 privind transparența decizională.
 

ORGANIZAȚII CARE SUSTIN ACEST DEMERS:
ECPI-Centrul Euroregional pentru Initiative Publice
ASOCIAȚIA ACCEPT
ASOCIAȚIA DOWN VALEA JIULUI
ASOCIAȚIA DON ORIONE
ASOCIATIEI ”DAI O SANSA” -CENTRUL DE ZI ”SF. TEODOR ” ALEXANDRIA-TELEORMAN
ASOCIAȚIA CURCUBEUL AUTISMULUI – PRAHOVA
ASOCIAȚIA GENERAȚIA VIITORULUI – IAȘI
PERSOANE FIZICE/PARINTI CARE SUSTIN ACEST DEMERS:

 
Pandele Laura Nelyana    Afumati, Ilfov      
Pandele Livian Anghel    Afumati, Ilfov      
Docean Lucian    Aiud      
Docea Claudia    Aiud      
Clenciu Adina    Alba Iulia      
Clenciu Silviu    Alba Iulia      
Ciufudean Emanoil    Alba Iulia      
Ciufudean Ileana    Alba Iulia      
Motocan Simona    Arad      
Stamate Petre    Baia Mare      
Rucai Valeriu    Bayer      
Baba Viorel    Bistrita      
Baba Lavinia    Bistrita      
Tinistan Dorina    Bistrita      
Cristina Monica    Bistrita      
Moldovan Cristina Monica    Bistrita      
Kiss Csaba    Blajel, Mures      
Predel Daniela    Blejesti      
Chiriac Adriana    Botosani      
Biolan Alina    Botosani      
Boronkay Marika    Brasov      
Mogosescu Laura    Brasov      
Cristina Dragu    Bucuresti      
Sutescu Liliana-Gabriela    Bucuresti      
Salavarin Alina Claudia    Bucuresti      
Popescu Irina    Bucuresti      
Voinea Alina    Bucuresti      
Nadir Jasmia-Maria    Bucuresti      
Cristache Daniela    Bucuresti      
Nastase Gabriela    Bucuresti      
Zaharia Andreea Cristina    Bucuresti      
Dragomir Claudia    Bucuresti      
Dragomir Laurentiu    Bucuresti      
Munteanu Mihaela    Bucuresti      
Dumitran Melania    Bucuresti      
Constantin Cristina    Bucuresti      
Mateescu Ruxandra    Bucuresti      
Mateescu Vlad    Bucuresti      
Ruse Elena Roxana    Bucuresti      
Ghica Adriana    Bucuresti      
Vlad Maria manuela    Bucuresti      
Dan Laura Cristina    Bucuresti      
Gurita Ana Maria    Bucuresti      
Turza Silviu    Bucuresti      
Badea Dana    Bucuresti      
Buruiana Aura    Bucuresti      
Feldiorean Dana    Bucuresti      
Tasica Roxana    Bucuresti      
Arjoca Elena Roxana    Bucuresti      
Arjoca Anghel Stefan    Bucuresti      
Tasica Mihaela Irina    Bucuresti      
Lazar Andreea Mihaela    Bucuresti      
Mustata Georgiana    Bucuresti      
Stama Valentina    Bucuresti      
Anghel Georgiana Madalina    Bucuresti      
Ionescu Cristiana    Bucuresti      
Patrascan Cristina    Bucuresti      
Screciu Razvan Andrei    Buftea      
Screciu Daniela    Buftea      
Polschi Ciprian    Buzau      
Polschi Mihaela    Buzau      
Polschi Mihaela    Buzau      
Szucs Manuela    Cenad      
Olaru Verginia Maria    Cluj-Napoca      
Jozsa Iuliana Stefania    Cluj-Napoca      
Druta Adriana    Cluj-Napoca      
Cristea Ivona Gabriela    Cluj-Napoca      
Tokes Timea    Cluj-Napoca      
Davidescu Carolina    Constanta      
Ion Cristina    Constanta      
Dobrus Emilia    Constanta      
Petrescu Irina Theodora    Constanta      
Petre Claudia    Constanta      
Trofin Mirela Alina    Constanta      
Dutescu Sofia    Constanta      
Gemaledin Camelia    Constanta      
Manole Daniela Miruna    Constanta      
Geaca Carmen    Craiova      
Zavera Claudia    Craiova      
Nitulescu Marilena Theodora    Craiova      
Iolu Mirela    Dambovita      
Negru Luminita    Dorohoi      
Antochi Alexandra    Focsani      
Barbu Diana Livia    Galati      
Dragomir Virginia    Giurgiu      
Gaman Raluca Maria    Hunedoara      
Voicu Diaconu Daniela    Iasi      
Ghinea Claudia Stefania    Iasi      
Dani Liliana    Iasi      
Mafteiu Doina    Iasi      
Diacon Gabriela    Iasi      
David Mihaela    Iasi      
Vasiniuc Crina Alexandra    Iasi      
Ciornei Gabriela    Iasi      
Alina Van Der Westhuizen    Johannesburg      
Agi Murat Iasemin    Medgidia      
Kiss Erika    Medias      
Sirghi Ioana    Munchen      
Malain Mihaela    Navodari      
Enciu Edita    Oradea      
Jurj Amalia    Oradea      
Mitru Adelin    Petrosani      
Mitru Rodica    Petrosani      
Corseanschi Liviu    Petrosani      
Ilyes Paul    Petrosani      
Craciun Mihaela    Piatra Neamt      
Ivan Dan    Piatra Neamt      
Maracine Claudia    Piatra Neamt      
Pascal Brandusa    Piatra Neamt      
Vintu Alina    Piatra Neamt      
Pasatoiu Marina    Ploiesti      
Ionescu Iuliana    Ploiesti      
Banu Victorita     Ploiesti      
Vlad Aura    Ploiesti      
Popescu Stefania    Ploiesti      
Linte-Potroaca Madalina    Ploiesti      
Sosa Jenica    Ploiesti      
Valeria Sandru    Ramnicu Valcea      
Banu Alida Carla    Ramnicu Valcea      
Blaga Sarbu Ioana    Sibiu      
Ana Maria Botea    Sicilia      
Musat Luiza    Slatina      
Barbosu Petronela     Suceava      
Antofie Andrada    Targoviste      
Claudia Antonela Monica Salagean    Targu-Mures      
Pavel Violeta     Tecuci      
Chetan Ionela    Tg Mures      
Balogh Ildiko    Tg Mures      
Herman Florica    Tg Mures      
Meici Simona    Timisoara      
Meici Sorin    Timisoara      
Vitan Nicoleta    Turda      
Purcaru Iulia Lili    Turnu Magurele      
Siea Mariana    Zimnicea      
Toma Vasilica          
Turza Madalina    Bucuresti      
Ailincai Andra    Bucuresti      
Dumitran Melania    Bucuresti      
Burgaza Irina    Bucuresti      
Corciova Alexandra    Barlad      
Marin Roxana    Tecuci      
Teodora Mihai    Brașov      
Antofie Andrada    Targoviste      
Murea Geogiana    Bucuresti     

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.