Așa cum a făcut și la Evaluarea națională, Ministerul Educației nu ia în calcul absolvenții care nu s-au prezentat, adică 53.000 de elevi, din cei existenţi în clasa a XII-a şi a XIII-a seral, anunță PMP într-un comunicat.
„Acest număr imens de elevi, care au renunţat din start să se prezinte la examen, sunt ignoraţi total in evidenţele ministerului, deşi statul a cheltuit pentru şcolarizarea lor, ei şi familiile lor au consumat bani şi energie pentru parcursul liceal, din care s-au ales cu mai nimic, dacă n-au reuşit la examen.
Raportat la numărul total de elevi, nu doar al celor care s-au prezentat, procentul de promovare este abia 53%, nu 66%, iar dacă ţinem cont de fraude şi de faptul că subiectele au fost mai uşoare, comparativ cu anii trecuţi, procentul real este sub 50%.
Cauza reală provine din obligarea tuturor elevilor să urmeze parcursul liceal, în lipsa altor opțiuni, indiferent dacă au resurse, dorinţă şi aptitudini pentru acest traseu educaţional pretențios.
Din statistica ministerului mai rezultă că în ultmii 10 ani 763.000 de elevi au parcurs liceul DEGEABA.
Fără nici o măsură din partea ministerului Educaţiei, de banii bugetului de stat, de banii familiilor, s-a ales praful.
Aşa încât împăunarea ministerului cu rezultate formidabile nu are temei.
Cel mai mic procent de promovare, de 36%, s-a înregistrat în judeţul Giurgiu, unde cu o lună în urmă 64 de profesori, directori, inspectori, au fost trimişi în judecată pentru fraude la bacalaureat. Avem astfel o imagine mai aproape de realitate, în Giurgiu n-au mai avut curaj să fraudeze examenul.
Realitatea necoafată este următoarea.
Există 65 de licee cu promovare ZERO la examen, şi, probabil, 2-300 cu promovare sub 20%, în special licee tehnologice. De ani de zile contribuabilul român suportă cheltuielile pentru aceste licee, care nu produc nimic. Şi multe altele care un procent de reuşită insignifiant.
Nu s-a luat nici o măsură, de exemplu transformarea lor în şcoli profesionale.
Există însă şi licee cu promovare 100%, deşi funcţionează în mici oraşele, licee de care n-a auzit nimeni până acum. Un control riguros este necesar şi aici.
Acesta este tabloul examenului de bacalaureat, tablou ce se repetă an de an, fără că oficialii din educaţie să găsească vreo soluţie.
Dacă rămâne actuala guvernare, la anul vom avea acelaşi tablou, care generează pierderi imense bugetului şi familiilor românilor.” se mai arată în comunicatul PMP.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane