Colegiul National -Iulia Hasdeu- din Capitala este pana duminica gazda primei editii a Targului Educational Bucuresti (TEB). Manifestarea se adreseaza in egala masura elevilor si profesorilor, care vor putea cumpara carti cu preturi reduse, materiale didactice de ultima generatie, aparatura de laborator performanta si chiar mobilier scolar. Desi unele preturi nu sunt deloc accesibile, organizatorii sunt convinsi ca in curand scolile din Romania vor putea fi dotate cu aparatura de varf.
Manuale scolare si carti de specialitate din toate domeniile, aparatura pentru laboratoarele de fizica, chimie sau biologie, mobilier scolar si soft educational sunt principalele puncte de atractie pregatite de organizatorii TEB din acest an. Pentru ca preturile nu sunt tocmai accesibile, cei mai multi dintre cei care s-au ingramadit sa viziteze targul inca din prima zi s-au multumit doar sa priveasca si au plecat cu mainile goale. Preturile piperate iti iau ochii inca de la intrare si nu poti sa nu te opresti in loc si sa nu cercetezi spre exemplu o harta a Romaniei care costa nici mai mult, nici mai putin decat 700.000 lei vechi, desi nu are absolut nimic iesit din comun.
Gazeta matematica in format electronic
Toate editurile prezente la targ practica in aceste zile reduceri cuprinse intre 10 si 30%. La unele standuri poti chiar sa gasesti carti, ramase in stoc de cine stie cand, al caror pret variaza intre 5.000 si 30.000 de lei. Ultima noutate cu care au venit editurile o reprezinta lectiile interactive de fizica, chimie, biologie sau geografie care costa 600.000 de lei fiecare, precum si cd-uri pe care au fost stocate operele unor scriitori, celebri cum ar fi Creanga, Caragiale sau Nichita Stanescu. Pentru a fi cat mai utile, dar si pentru a-i atrage cat mai mult pe tineri, cd-urile au fost completate cu cele mai importante critici ale operelor respective, cu articole din presa de la acea vreme, precum si cu cele mai cunoscute transpuneri scenice. O astfel de lectie de literatura care poate fi achizitionata din magazine cu 700.000, in cadrul targului costa doar 450.000 de lei. Cei pasionati de matematica pot intra in posesia colectiei Gazetei matematice. Toate editiile aparute intre 1895 si 2004 au fost transpuse in format electronic, pretul lor fiind astazi 3.900.000 lei.
Aparatura de ultima generatie poate fi deocamdata doar admirata
In aceste conditii, nu ar trebui sa ne mai mire preturile aparaturii de laborator sau a materialelor didactice noi. Astfel, un microscop monocular poate costa intre 83 si 370 de euro, iar unul ceva mai performant, poate fi achizitionat cu 645 de euro. La standul cu aparatura pentru laboratoarele de chimie am aflat ca dotarea unui astfel de spatiu ar costa scoala doar vreo doua milioane de lei. Asta daca se multumeste doar cu materialele cu care se pot face experimentele simple, pentru ca o data ce pretentiile cresc, si pretul urca pe masura. Atractia targului o reprezinta insa tabla interactiva, care nu este altceva decat un monitor plat imens, conectat la un calculator de pe care se face proiectia. Orice apasare pe ecran echivaleaza cu un clik, iar cu ajutorul unor carioci speciale poti scrie pe el ca pe o tabla normala. Diferenta e ca daca scrisul nu este citet, pe tabla interactiva exista o optiune care sa transforme scrisul. Desi acesta este standul cel mai aglomerat, iar elevii si profesorii sunt deopotriva incantati de idee, cumparatorii sunt inexistenti. Tabla viitorului costa intre 1.000 si 1.600 de euro, in functie de marime.
Expozantii s-au luat la intrecere in a prezenta lucruri cat mai noi si cat mai performante care ar ajuta in mod cert si intr-o formare mult mai buna a tinerilor nostri. Le-a scapat insa un mic aspect: costurile. In conditiile in care invatamantul romanesc duce o lupta de supravietuire, e greu de crezut ca vreo scoala de stat din Romania si-ar putea permite tehnologia prezentata la TEB.