De ieri a inceput faza nationala a olimpiadelor si concursurilor scolare organizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii si inspectoratele scolare judetene.
Timp de aproape trei saptamani, in mai multe orase din tara, la majoritatea disciplinelor prevazute in curriculumul scolar, se desfasoara concursuri in care sunt angrenati peste 10.000 de elevi. Obiectivul general al acestor competitii este promovarea spiritului concurential si a performantei la disciplinele din programa scolara si se adreseaza elevilor cu aptitudini, inclinatii si interese deosebite pentru domeniile stiintelor, tehnicii, meseriilor, artelor, civic, sportiv, interdisciplinar etc.
Disciplinele care au deschis ieri seria concursurilor au fost Limba latina si Limba greaca (Bacau/22 aprilie – data festivitatii de premiere), concursul -Mihai Eminescu- (Targu Mures/23 aprilie), Limbi romanice – italiana, spaniola, franceza si portugheza (Braila/23 aprilie), Limba rusa moderna (Tulcea/18-23 aprilie), Limba engleza (Timisoara/24 aprilie), Limba germana moderna (Baia Mare/18-25 aprilie) si Informatica gimnaziu si liceu (Focsani/25 aprilie).
Astazi, 19 aprilie 2003, concureaza elevii specialisti in Istoria artelor si Arte plastice – clasa a XII-a (Bistrita-Nasaud/23 aprilie – data festivitatii de premiere), Fizica (Satu Mare/24 aprilie), Biologie (Craiova/24 aprilie), Geografie (Ramnicu Valcea/24 aprilie), Educatie tehnologica (Oradea/24 aprilie), Servicii (Calarasi/24 aprilie), Tehnic (Iasi/24 aprilie), Resurse naturale si protectia mediului (Suceava/24 aprilie) si Matematica (Sibiu/25 aprilie).
Programul concursurilor si olimpiadelor scolare se prezinta astfel: 21-24 aprilie – Limba croata materna (Resita), Concursul national coral (Piatra Neamt), Stiinte socio-umane (Cluj-Napoca); 22-26 aprilie – Limba turca materna (Medgidia); 28 aprilie-4 mai – Chimie (Deva); 29 aprilie-3 mai – Limba germana materna (Brasov), Limba maghiara (Baia Mare), Limba slovaca materna, Limba rusa materna, Limba sarba materna (Oradea), Limba ucraineana (Botosani), Muzica (cls IX-XII) – interpretare instrumentala, vocala si studii teoretice si coregrafie (Brasov) si Istorie (Alba Iulia); 30 aprilie-3 mai – Psihopedagogie scoli normale (Galati), Astronomie (Vaslui) si Religie (Slobozia).
Etapele nationale ale concursului de Limba romana (pentru minoritati) – clasele VII – VIII – si ale concursurilor scolare de meserii pentru anul scolar 2002-2003 incep pe 9 mai 2003.
La etapa nationala, ierarhia premiatilor se stabileste in ordinea descrescatoare a punctelor obtinute. Pentru premiile I, II si III se acorda cinci locuri pentru fiecare disciplina, pe an de studiu in concurs, la care participa cel putin 75 de elevi. In cazul in care sunt sub 75 de participanti, se acorda trei locuri pentru premiile I, II si III. De asemenea, numarul mentiunilor poate fi de pana la 25% din totalul participantilor la concursul pe disciplina/domeniul de invatamant. Se pot acorda si premii speciale. In afara premiilor acordate in concurs, elevii premiati pot beneficia de excursii si tabere scolare gratuite. Valoarea premiilor oferite de MEC este de 1.100.000.000 lei.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane