Aproximativ 6.000 de unitati de invatamant preuniversitar (din totalul de 23.000) n-ar trebui sa-si deschida portile pe 12 septembrie, din cauza ca nu corespund standardelor minimale impuse de destinatia lor educationala.
Vina pentru aceste probleme nu o mai poarta de mult timp Ministerul Educatiei si Cercetarii sau inspectoratele scolare, ci administratiile locale care au primit cu bratele deschise unitatile de invatamant preuniversitar, multi primari gandindu-se acum trei ani ca PSD-ul le-a facut cadou inca o potentiala sursa de -ciupeala-.
Asa ca, in aceste zile, lipsa autorizatiilor sanitare, a lucrarilor de igienizare sau de reparatii ii duc deja cu gandul pe viitorii -beneficiari- la fabula -Greierele si furnica-. Numai ca nimeni nu-i vede pe edili in rolul furnicii…
ALBA: Aproape o treime din scolile din judetul Alba nu au autorizatii de functionare, la mai putin de o saptamana inainte de inceperea cursurilor, in unele dintre unitati nefiind facute in aceasta vara nici un fel de lucrari de igienizare sau reparatii. Inspectorul scolar general Cornel Sandu declara, marti, ca din cele 390 de scoli din judetul Alba, doar aproximativ 200 au autorizatii sanitare de functionare, jumatate din acestea fiind autorizate temporar.
El a explicat ca unitatile scolare care nu au primit autorizatie sanitara de functionare sau au fost autorizate temporar nu au apa curenta, nu au incalzire centrala sau nu au grupuri si instalatii sanitare corespunzatoare. O situatie similara se intalneste si in cazul celor aproape 300 de gradinite din Alba, doar jumatate din acestea fiind autorizate din punct de vedere sanitar.
Totodata, exista cateva scoli in judet unde in aceasta vara nu au fost facute lucrari de igienizare sau reparatii, acestea fiind in stare deplorabila – cu peretii scorojiti si plini de mucegai, parchetul umflat sau chiar tavane cazute in unele clase.
In judetul Alba sunt aproape 700 de unitati de invatamant, din care 300 de gradinite, peste 300 de scoli si 32 de licee si grupuri scolare.
SUCEAVA: Peste opt sute din cele aproape o mie de unitati scolare nu au autorizatii sanitare de functionare, majoritatea fiind fara apa curenta.
Inspectorul scolar general adjunct al judetului Suceava, Vasile Monacu, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca din totalul celor 976 de unitati de invatamant din judet, doar 168 de scoli, licee si gradinite dispun de autorizatie sanitara de functionare.
El a explicat ca majoritatea unitatilor de invatamant care nu au autorizatie sanitara de functionare nu au asigurata apa curenta, asa cum este si cazul celor opt grupuri scolare din comunele Iacobeni, Partestii de Jos, Dorna Candrenilor si din nou-infiintatele orase Brosteni, Cajvana, Dolhasca, Liteni si Dumbraveni.
In unele scoli care au fost afectate de ploile torentiale si de inundatii din lunile iulie-august au fost facute lucrari de reparatii la acoperisurile deteriorate, iar la scoala din Doroteia, unde parterul cladirii a fost inundat, elevii vor invata la etajul intai al imobilului, pana la finalizarea lucrarilor de reparatii.
IASI: Sute de elevi din comune iesene vor invata si anul acesta in scoli vechi, din chirpici, in conditiile in care din cele 51 de unitati de invatamant aflate in constructie doar patru vor fi terminate pana la inceperea noului an scolar.
Potrivit unei statistici prezentate de Consiliul Judetean Iasi, pana la 12 septembrie vor fi terminate doar patru dintre cele 51 de scoli aflate in constructie in 14 localitati din judet.
Constructia noilor scoli este finantata printr-un imprumut contractat de guvern de la Banca Mondiala, in timp ce consiliile locale trebuie sa suporte din fonduri proprii costul daramarii vechilor scoli din chirpici.
-Unii primari au fost isteti sau poate ca s-au mai <ars> cu diversi constructori, asa ca nu au demolat vechile scoli. Doar 14 dintre scolile de chirpici au fost daramate, in aceste cazuri copiii urmand sa invete in alte locatii-, a declarat Iovu Brezuleanu, vicepresedintele Consiliului Judetean Iasi.
In aceste conditii, copiii din cele 14 localitati nu numai ca nu vor invata in noile scoli, dar vor face -naveta- pana in satele vecine, a spus sursa citata.
In prezent, scolile a caror constructie a fost inceputa sunt devastate de pasari.
-Zburatoarelor le place spuma poliuretanica, folosita la izolarea peretilor. Vrabiile smulg, bucata cu bucata, aceasta spuma, pe care o folosesc mai apoi la constructia cuiburilor. Intr-o saptamana, fac gauri prin pereti ca sobolanii-, a mai adaugat Brezuleanu.
Aproape jumatate din scolile iesene nu indeplinesc conditiile igienico-sanitare pentru a primi autorizatia sanitara de functionare, in urma unui control din 1 septembrie al inspectorilor DSP constatandu-se ca in 72 din cele 495 de scoli din judet nu incepusera nici macar zugravelile. Potrivit inspectorilor DSP Iasi, cele mai grave nereguli sunt starea jalnica a grupurilor sanitare si lipsa apei curente in scolile din mediul rural.
CONSTANTA: Mai mult de jumatate din unitatile de invatamant din judetul Constanta nu detin autorizatie sanitara de functionare. In plus, scolile si liceele din mediul rural nu au apa potabila, din cauza datoriilor.
Potrivit sefului Directiei de Sanatate Publica din Constanta, dr Marius Enescu, din cele 553 de scoli, 295 nu detin autorizatie sanitara, multe dintre acestea necerand acest aviz.
Totodata, peste 65% din scolile si liceele din mediul rural se confrunta cu lipsa apei potabile din cauza datoriilor pe care le au la Regia Judeteana de Apa Constanta. Vicepresedintele Consiliului Judetean Constanta, Petre Stanca, a declarat, joi, in cadrul sedintei Comisiei Consultative din Prefectura, ca pana la inceperea anului scolar vor fi facute demersuri pentru rezolvarea furnizarii apei potabile catre scoli.
Seful Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, Dima Zaina, a cerut primarilor prezenti la sedinta Comisiei Consultative sa gaseasca fonduri pentru plata abonamentelor cadrelor didactice care fac naveta la tara, pentru a se evita astfel situatia din anul scolar trecut, cand multi profesori au renuntat sa mai predea la tara din cauza lipsei banilor.
BISTRITA-NASAUD: 40% din scolile care au fost controlate de Directia de Sanatate Publica nu sunt pregatite sa isi primeasca elevii in noul an scolar.
Medicul Ioan Puiu, responsabil de igiena scolara la Directia de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud, a declarat, miercuri, ca dupa o saptamana de verificari facute in sapte scoli din mediul urban, 41 din mediul rural si 39 de gradinite, echipele de control au ajuns la concluzia ca autoritatile locale nu si-au dat suficient interesul pentru a igieniza institutiile de invatamant.
-La scoala din Mariselu, localitate situata la sosea, autoritatile nu s-au straduit sa racordeze imobilul la reteaua de apa, desi stiu ca aceasta este o conditie esentiala pentru autorizarea ei. In cazul unor scoli care in curand se vor inchide din lipsa elevilor, este oarecum de inteles ca nu s-au facut investitii importante. Le-am dat termene sa rezolve problema, altfel risca amenzi si chiar exista posibilitatea sa nu permitem functionarea scolii in asemenea conditii-, a declarat dr. Puiu.
Potrivit sursei citate, cele mai grave probleme sunt legate de lipsa apei potabile, a canalizarii sau existenta unor grupuri sanitare neigienizate.
Pana in prezent, Directia de Sanatate Publica a verificat doar un sfert din numarul total de scoli. Autorizatiile sanitare vor fi eliberate abia dupa data de 1 octombrie, insa in prealabil, cei responsabili vor fi avertizati sa remedieze problemele descoperite in timpul controlului.
HARGHITA: Peste 70% din unitatile de invatamant preuniversitar sunt neautorizate sanitar, printre problemele depistate numarandu-se capacitatea insuficienta a unor cladiri, lipsa apei potabile si a canalizarii sau iluminatul necorespunzator.
Prefectura Harghita a informat, la finele saptamanii trecute, ca in urma unui control facut recent de specialistii DSP s-a constatat ca din cele 598 de gradinite, scoli, licee si colegii, peste 400 nu au autorizatie sanitara, cele mai multe astfel de unitati fiind din mediul rural.
Potrivit sursei citate, printre motivele pentru care in judet sunt atat de multe unitati de invatamant neautorizate sanitar se numara lipsa apei potabile si a canalizarii, capacitatea insuficienta a unor cladiri, comparativ cu numarul mare de copii inscrisi, functionarea unitatilor in cladiri improprii, construite pentru alte scopuri si care ulterior au fost transformate in scoli si gradinite, mobilier necorespunzator taliei copiilor, lipsa spatiilor de joaca sau iluminatul necorespunzator.
Totodata, sunt si scoli care nu au solicitat autorizatia sanitara de functionare sau nu au avut fonduri pentru intocmirea documentatiei necesare autorizarii. De asemenea, sunt si probleme care persista de cativa ani.
Scoala generala din Mugeni are acoperisul deteriorat, acesta neputand fi reparat din cauza lipsei fondurilor, la trei scoli – din Capu Corbului, Borsec si Secu-Toplita – peretii sunt fisurati, iar acoperisul si pardoseala sunt deteriorate. Doua gradinite din Miercurea-Ciuc si Siculeni nu au curti corespunzatoare, la Grupul Scolar -Miron Cristea- din Subcetate sistemul de incalzire centrala nu este finalizat din lipsa de fonduri, iar doua scoli si doua gradinite de la Cioboteni si Harghita Bai nu au surse de apa potabila.
Reprezentantii DSP Harghita spun ca in urma controalelor nu au fost aplicate sanctiuni, dar s-au dat termene pentru remedierea deficientelor.
Unitatile unde s-au constatat probleme majore vor fi recontrolate, verificarile fiind continuate de inspectorii DSP pana la inceperea noului an scolar. Pentru asigurarea tuturor conditiilor necesare desfasurarii normale a procesului de invatamant, DSP Harghita a propus punerea in functiune a tuturor instalatiilor de apa potabila existente, reconditionarea fantanilor si asigurarea zonei de protectie sanitara a acestora, iar in unitatile unde nu exista surse proprii de apa s-a dispus dotarea cu recipiente care sa permita inmagazinarea unor cantitati de apa suficiente pentru o zi.
BUCURESTI: 10% din unitatile scolare bucurestene sunt fie nepregatite din punct de vedere igienic pentru reluarea cursurilor, fie pe cale sa fie restituite fostilor proprietari, activitatea de peste vara a edililor de sector fiind etichetata drept -superficiala- de primarul general Adriean Videanu.
-Lucrul care m-a deranjat este acela ca nu ne asumam resposabilitatile pe care le avem. Intotdeauna ne raportam la cifre statistice, care vizeaza anii trecuti si nu ne rezolva problema pana la capat. Situatia actuala a unitatilor scolare este oarecum imbunatatita fata de cea a anilor trecuti, insa avem 22 de scoli si gradinite care nu vor primi autorizatie de functionare. E anormal, iar acest lucru denota superficialitate din partea primarilor de sector, lipsa de preocupare din partea domniilor lor in ceea ce priveste debutul anului scolar-, a afirmat, marti, primarul general al Capitalei.
Majoritatea scolilor care nu vor primi autorizatie de functionare igienico-sanitara in acest an sunt prinse in programul de finantare BEI, program care nu a fost accesat inca, din cauza intarzierilor.
-Problema scolilor care au fost prinse in programul BEI pentru investitii in vederea modernizarii, vestitul pachet 106, este veche. Se stia clar ca nu pot intra in procesul de reabilitare completa pentru ca procesul este intarziat. Iar primarii s-au folosit de aceasta intarziere, nu au facut nici o modernizare, lucru care dauneaza, din pacate, debutului de an scolar-, a mai spus Videanu.
Cele 150 milioane de euro – valoarea creditului BEI pentru scoli – vor fi investite de anul viitor, din primavara, in lucrari de modernizare si consolidare a 106 de unitati scolare, lucrarile urmand sa se desfasoare pe durata a patru ani.
Cat priveste situatia celor peste 22 de scoli si gradinite care nu au primit, deocamdata, aviz de functionare pentru inceperea anului scolar, primarul Capitalei este de parere ca -inca se mai poate face ceva-.
Daca 22 de unitati scolare nu intrunesc conditiile igienico-sanitare de functionare, alte 23 de scoli si gradinite ar putea fi desfiintate, imobilele in care acestea isi desfasoara activitatea fiind in proces de retrocedare.
-Problema retrocedarii este una anticipata. Am identificat deja potentiale solutii, iar acestea ar consta in transferul unor imobile de la AVAS catre municipalitate. Este vorba despre sediile institutiilor de proiectare, care au o activitate restransa. Voi discuta cu premierul preluarea acestora-, a spus Videanu.
Pana la preluarea institutiilor de proiectare si transformarea lor in unitati scolare, Gradinita 32 va fi desfiintata zilele acestea. Pentru imobilul in care functioneaza unitatea de invatamant exista deja un ordin de executare silita, solutia temporara pentru copiii si cadrele didactice de aici fiind cea a comasarii cu Gradinita 70.
Printre imobilele aflate in plin proces de retrocedare se afla sediile liceelor -George Enescu-, -S. Odobleja-, -C. A. Rosetti- si cel de arte plastice -N. Tonitza-, Grupul Scolar -Petru Rares- si -George Calinescu-, Scolile nr. 190, nr. 3 -N. Titulescu-, nr. 115, Scoala Centrala si gradinitele nr. 251, nr. 82, nr. 85, nr. 234 si nr. 256.
PRAHOVA: Peste 70% din unitatile scolare nu indeplinesc normele impuse de Directia de Sanatate Publica si vor incepe noul an de invatamant fara a avea autorizatii sanitare de functionare.
Cele mai multe unitati de invatamant fara autorizatii sunt in zona rurala. Din cele aproximativ 580 de scoli din comunele si satele prahovene, 390 nu sunt autorizate sanitar. Motivele sunt aceleasi ca in fiecare an: lipsa apei potabile, grupuri sanitare aflate in curtile institutiilor, mobilier uzat si cladiri improprii desfasurarii actului didactic.
In orase, aceste aspecte negative au fost remediate in cea mai mare parte. Din cele aproximativ 270 de scoli si licee aflate in cele 12 orase si doua municipii, doar 58 nu au obtinut pana in prezent autorizatia sanitara de functionare.
Presedintele Consiliului Judetean Prahova, Florin Anghel, a declarat ca va incerca, in anul viitor, implementarea proiectului de introducere a apei si a grupurilor sanitare in scolile de la sate.
ARGES: Un bilant mai putin dorit in invatamantul gimnazial din acest judet indica, la inceputul acestei luni, ca 87 din cele 326 de scoli gimnaziale din judetul Arges nu au primit avizul sanitar de functionare pentru noul an scolar, pe motiv ca nu au apa potabila curenta si grupuri sanitare adecvate colectivitatilor.
Consiliul judetean a promis argesenilor, cu prioritate celor din mediul rural, unde se afla scolile neautorizate, racordarea tuturor scolilor la apa curenta in cel mult un an.