Consorțiul Universitaria, alcătuit din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia de Studii Economice din București, s-a reunit în format online, în data de 14 mai 2021, cu o agendă structurată pe 10 paneluri cu teme actuale care vizează politicile educaționale din învățământul superior.
Cei peste 65 de participanți ai celor cinci mari universități – rectorii, președinții Senatului universitar, prorectorii, alți membri ai Consiliilor de administrație, reprezentanți ai organizațiilor studențești și ale celor sindicale – au dezbătut temele aflate pe ordinea de zi, au formulat concluzii și propuneri de măsuri concrete pentru recunoașterea și stimularea reală a performanței în universitățile românești și au făcut schimb de bune practici în contextul special al activităților desfășurate în ultimele trei semestre și în perspectiva anului universitar 2021-2022.
Participanții au salutat recenta inițiativă a Ministerului Educației, propusă în repetate rânduri de Consorțiul Universitaria, cu privire la implementarea unui program de finanțare a cercetării în învățământul superior în baza unor criterii transparente și obiective, care să stimuleze universitățile performante și prezente în ierarhiile și clasamentele internaționale recunoscute. Membrii Consorțiului consideră că inițiativa trebuie permanentizată și dublată de o finanțare din programul-nucleu pentru susținerea funcționării infrastructurii de cercetare existente și a resursei umane implicate, astfel încât universitățile să-și poată propune și proiecte pe termen mediu și lung pentru dezvoltarea cercetării universitare.
Pe de altă parte, Consorțiul Universitaria atrage atenția decidenților asupra necesității imperioase de îmbunătățire a sistemului de finanțare prin calcularea costului real pe student și asigurarea unui sistem echilibrat de cuantificare a indicatorilor relativi și absoluți, luați în calcul la fundamentarea finanțării suplimentare. Aceste măsuri sunt necesare în vederea susținerii creșterii calității educației academice românești, în strânsă relație cu bunele practici din spațiul academic internațional.
Pentru întărirea cooperării universitare, dar și pentru diversificarea ofertei academice, corelată cu dinamica pieței muncii, universitățile membre ale Consorțiului au decis organizarea în comun a unor programe academice, inclusiv cu dublă diplomă și/sau utilizarea sistemului de microcredite, precum și utilizarea împreună a bazelor de practică pe care le acestea le dețin.
De asemenea, participanții la reuniune susțin reprezentarea corespunzătoare a Consorțiului și a domeniilor universităților membre în toate structurile de conducere ale consiliilor consultative din întregul sistem educațional românesc, precum și cel de cercetare, dezvoltare și inovare (CDI), care să asigure fluidizarea relațiilor dintre universități, institutele naționale de CDI, institutele Academiei Române, dar și cu reprezentanții mediului privat, care derulează activități în domeniul CDI. În acest sens, participanții anunță demararea unui proiect de cercetare cu mediul de afaceri: „Consorțiul Universitaria și Banca Comercială Română – Fundamente strategice pentru o Românie sustenabilă: mediu, societate, business”.
Cele cinci mari universități membre ale Consorțiului solicită revizuirea domeniilor prioritare în noul context național și european și corelarea acestora cu cerințele actuale și viitoare ale pieței muncii și, implicit, acordarea suplimentară a locurilor finanțate de la buget pe aceste domenii.
În perspectiva pregătirii procesului didactic pentru anul universitar 2021-2022, membrii Consorțiului Universitaria reiterează și vor promova importanța vaccinării cadrelor didactice, a studenților și personalului didactic-auxiliar și nedidactic din universități, astfel încât să poată decide revenirea în condiții cât mai sigure în amfiteatre, săli de seminar, cămine, etc. În același timp, cele cinci mari universități atrag atenția asupra necesității adaptării legislației privind modul de organizare a învățământului superior la condițiile post-pandemie, valorificând experiențele pozitive din perioada organizării online a activităților didactice.
Consorțiul Universitaria este o structură unitară, cu o istorie și experiență comună de peste zece ani, care intenționează să-și consolideze în continuare poziția pe piața națională și internațională a învățământului universitar. Consorțiul își exprimă public disponibilitatea și deschiderea spre dialog și colaborare constructivă cu celelalte consorții universitare din mediul universitar românesc, inclusiv prin organizarea unor întâlniri anuale cu reprezentanții acestora, respectiv a implementării unor proiecte commune, care să contribuie la consolidarea și dezvoltarea universităților românești.
Reuniunea Consorțiului Universitaria a fost organizată de Academia de Studii Economice din București, care a preluat conducerea rotativă a Consorțiului de la Universitatea de Vest din Timișoara.
Home Actualitate Principalele 5 universități din România organizează în comun programe academice cu dublă...
„ai celor cinci mari universități”?
Unele „mari” pentru Rominica (Clujul, ca numar de studenti si clasare academica), altele MICI oriunde (chiar si-n Africa: Timisoara Marlenei coldiste cacademice, coada cozilor)! Necazul e ca la absolvire toti devin egali, in Rominica pentru ca nimeni nu selecteaza pe baza de diploma, ci pe baza de spaga, iar in exterior pentru ca nimeni nu stie ce-i de capu’ universitatilor d’-a’ci si ca Coldea e mare „profesor universitar” la Timisoara, absolvent de liceu fiind…
Este nevoie de o reforma din temelii a sistemului educational curent, care sa permita absolventilor o minima predictibilitate in viitor , iar din pacate acest lucru lipseste cu desavarsire in majoritatea institutiilor de invatament superior din Romania.
Gabriel Oprea, Lucian Baranga, Alexandru Cumpanasu celebrii prin faptul ca au primit recunoasterea sociala si materiala pentru faptul ca erau pe statele de plata a unor institutii finantate de la bugetul de stat si de acolo isi exercitau la randul lor asa zisa lor expertiza profesionala, sociala, devenind in fapt adevarate modele demne de urmat in actuala noastra societate. Ce ne facem, ca acestia sunt bine mersi in continuare, la randul lor au fost conducatori de doctorate, iar ai nostri acedemicieni – paznicii de serviciu ai culturii , limbii, valorilor moderne ale societatii tac malc
Pai cine vrei sa ii controleze pe astia mai Luciene,generali aia din politie care si-au copiat tezele de doctorat si nu au patit nimic,poate doar au mai devenit pesionari uni dintre ei,cu pensie plus pensie de serviciu,sau securisti aia care si-au luat doctoratul la academia condusa de domnul general Gabriel Oprea.
Or sa ajunga romani sa ii planga pe comunisti si pe Nicolae Ceausescu pentru ca atunci era o lege in Romania nu isi faceau chiar toti de cap,sau poate asta este si intentia astora care au condus Romania dupa nea Nicu?pentru ca sunt oameni care au ajuns sa creada ca in Romania este posibil orice si nu sunt putini.