Update: Ministrul „Ceolofan” nu e doar agramat; fiți atenți cum adună el câte trei numere încercând să-și explice decizia de alocare a banilor.
PSD a schimbat ministrul Sănătății Pop-Genunche cu Popa-Ceolofan (vezi AICI) care a decis ca cinci universități de stat care fac parte din Consorțiul Universitaria să primească mai puțini bani de la buget din luna septembrie. Este vorba despre Universitatea din București, ASE, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și UVT.
Aceste cinci universități sunt cele mai apreciate din România reușind și ele, cu chiu, cu vai să acceadă în topurile cu primele 700 universități din lume.
Dintr-un total de 56 de universități de stat, opt vor primi în următorul an școlar mai puține locuri bugetate, respectiv mai puțini bani de la stat. Celelalte trei universități nedreptățite sunt: SNSPA, Academia Națională de Informații Mihai Viteazul din București și Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă din Brașov.
Însă PSD-iștii nu vor să aloce bani de la buget universităților bune care să pregătească tineri competenți să nu-și piardă ei și slugile lor avantajele. Dacă ăștia din generațiile tinere vin să le ia locurile? Nu mai bine să ținem universitățile la un nivel cât mai jos pentru ca elevii buni să plece din țară și să nu se mai întoarcă? Copiii politicienilor nu au nevoie de competiție!
Prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rector al Universității din București și de prof. univ. dr. Marian Preda, președinte al Senatului Universității din București au transmis o scrisoare referitoare la cifra de școlarizare repartizată de Ministerul Educației pentru anul universitar 2018-2019.
„Către studentele, studenții, profesorii și absolvenții Universității din București,
Către toți cei cărora le pasă,
Despre triumful mediocrității și al găștilor politice
Domnii Valentin Popa si Gigel Paraschiv lovesc din nou!
De data aceasta, și cu binecuvântarea domnului Liviu Dragnea și a d-nei Viorica Dăncilă.
După ce, probabil, domnul Valentin Popa a decis, spre beneficiul public și personal, să stăruie, cu mai mare atenție, asupra ‘literelor’ și nu ne-a mai desfătat, în ultima vreme, cu pronunțări publice, iată că acum trece și la cifre. Te-ai aștepta, nu-i așa, din partea unui distins inginer, care, după cum declară, ‘nu are întotdeauna toate cuvintele la domnia sa’, ca măcar aici, în domeniul cifrelor, să arate o ireproșabilă rigurozitate.
Cu ură și cu răzbunare, dl. Ministru Popa, alături de colegii săi de partid, dl. Dragnea și d-na Dăncilă, au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi și mai prestigioase universități românești, universitățile din Consorțiul Universitaria, și le-au împărțit cu generozitatea boierilor medievali noilor cetăți de scaun ale învățământului universitar românesc.
Este lipsită de orice justificare rațională scăderea arbitrară a numărului de locuri repartizate Universității din București pentru anul universitar 2018 — 2019, pe toate cele trei cicluri de studii: licență, cu 60 de locuri mai puțin; master, cu 335 de locuri mai puțin, adică cu 10% mai puțin decât anul trecut; iar la doctorat, poate vă întrebați câte locuri a primit Universitatea? Știm că studiul făcut serios nu e pe placul domniilor lor, poate și de aceea au tăiat din ‘pixul de demnitar’ 59 de locuri, adică 17% față de locurile din anul precedent.
Cum ne va afecta? Simplu: numai la doctorat, reducerea va avea un impact de peste 3,6 milioane de lei, în timp ce la master și la licență, suma cu care bugetul Universității va fi văduvit este de 5,4 milioane de lei.
Trebuie să le spunem studenților noștri, absolvenți de licență sau de master la drept, științe politice, filosofie, istorie sau litere, că din grija partidului, începând din toamnă, locurile lor se duc la universități locale, înființate după 1989, universități al căror prestigiu abia dacă poate trece dincolo de limitele propriei regiuni. Și atunci, nu putem decât să le facem o ‘modestă propunere’ studentelor și studenților noștri: din toamnă, să se ducă să își facă masteratul sau doctoratul la tractoare, păduri sau ingineria motostivuitoarelor. Fără ifose de științe umaniste. Oricum, pentru a conduce România, îți trebuie, mai nou, diplomă de inginer, luată de la universități de anticameră politică.
Este un timp al polemicii și un timp al deciziilor instituționale sobre si lucide! Vă anunțăm că Universitatea din București va acționa Ministerul Educației în contencios administrativ, pentru că vrem să aflăm prin ce miracol ‘criteriile’ de alocare a cifrelor de școlarizare pentru toamna acestui an au penalizat universitățile din Consorțiu și le-au recompensat pe aproape toate celelalte.
Prof. univ. dr. Mircea Dumitru
Rector, Universitatea din București
Prof. univ. dr. Marian Preda
Președinte Senat, Universitatea din București”
Și Universitatea de Vest a reacționat printr-un un comunicat cu titlul: „UVT – apreciată afară, penalizată în țară!”
Universitatea de Vest din Timișoara este prezentă în anul 2018 pentru prima oară în clasificarea Round University Ranking, ocupând poziția 647 la nivel mondial și poziția 3 la nivel național. Pentru clasificarea din 2018 au fost analizate 783 de universități din 74 de țări, numărul acestora crescând față de anul 2017 (763 universități din 72 de țări).
Potrivit rezultatelor obținute la cele patru categorii de indicatori, în zona cercetării UVT ocupă locul 2 la nivel național și locul 588 la nivel mondial.
Clasificarea Round University Ranking măsoară performanța universităților pe baza a 20 de indicatori de performanță grupați în 4 categorii — predare (40%), cercetare (40%), diversitate internațională (10%) și sustenabilitate financiară (10%) și 6 domenii de studii — științe umaniste, științe ale vieții, științe naturale, științe tehnice, științe sociale și științe medicale.
Topul mondial Round University Ranking, publicat din 2013 de Agenția RUR Rankings din Moscova, a rezultat în urma analizei informațiilor furnizate de universități pe platforma studiului Global Institutional Profiles Project (GIPP) dezvoltat de Clarivate Analytics, a datelor bibliometrice / scientometrice extrase din bazele de date Web of Science Core Collection, Scopus, Google Scholar etc. și prin interpretarea studiului privind reputația academică realizat prin intermediul Global Institutional Profiles Project (GIPP).
În această clasificare, alături de Universitatea de Vest din Timișoara sunt prezente doar alte două universități din România, ambele fiind membre ale Consorțiului Universitaria: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București.”
Foto: facebook.com/www.edu.ro