Președintele Senatului Universității București, Profesorul Marian Preda i-a răspuns agramatului ministru al Educației:
Ministrul Popa a făcut azi o conferință de presă. A spus, în linii mari, că a luat locurile de la universitățile ”tradiționale” și le-a dat celorlalte pentru că cele tradiționale au prea multe domenii sociale și nu au destule domenii strategice. Pe urmă a mai bâiguit ceva amestecat despre eficacitate, eficiență și piața muncii. Si a mai tot spus că repartizarea este preliminară, că are locuri în rezervă (ghici de ce le ține acolo!) și că nu ne-au scăzut veniturile decât cu câteva procente.
1. Problema banilor este rezolvabilă pentru marile universități: vom lua mai mulți studenți cu taxă și vom avea, per total, tot atâția studenți câți am avut anul trecut deci, implicit, venituri similare. Problema uriașă, inechitatea cruntă, este că a luat locurile la master și la doctorat de la studenții noștri care acum, peste câtea luni, finalizează studiile de licență și dau examen la master sau le finalizează pe cele de de masterat și dau admitere la doctorat. Studenții aceștia (400 numai la UB!) pană acum aveau locuri bugetate dar acum vor trebui să plătească taxe, să-și plătească locul; sau crede dl ministru că absolvenții noștri de științe sociale sau umaniste se vor duce la Agronomie sau Politehnică la programe de master în inginerie sau vor pleca după locurile bugetate pe la Suceava sau Târgoviște?
2. Universitățile mari au în lista lor de specializări aproape toate domeniile numite de el strategice în afară de medicină și agronomie (e strategică și asta!). Avem TIC (cum i-a zis el), informatică, chimie, fizică, matematică, biologie etc. De ce atunci ar fi mai important să meargă un student să urmeze informatica la Târgoviște și nu la UB sau la ASE sau la UBB?
3. Locurile se repartizează în interiorul universităților după cum dorește fiecare universitate, nu vin de la minister exact pe specializări. Unde credeți că vor da Politehnica sau universitățile medii și mici noile locuri acordate de domnul Popa? Vă spun eu: exact la specializările lor de științe sociale pe care le-au înființat în ultimii ani, pentu că sunt singurele la care mai au ceva candidați în plus. Locurile suplimentare vor ajunge tot la drept, la științe economice, la resurse umane, la comunicare, la psihologie și la alte domenii la care se mai înscriu tinerii pentru că la cele inginerești au deja atâtea locuri încât nu le ocupă și multe le returnează la toamnă ministerului. Vom monitoriza cu mare atenție la toamnă toate locurile noi și specializările spre care vor merge.
4. În privința pieței muncii, pariez pe ce vrea el că UB are angajabilitate mult mai bună decât Suceava sau oricare dintre universitățile lui ”strategice”. Ii ofer link-ul către Raportul Biroului de Statistică al UB din care rezultă (vezi paginile 67, 68,76) că 71% dintre absolvenții de master promoția 2016 și 76% pentru promoția 2017 lucrau deja la absolvire iar 71% respectiv 67% lucrau în domeniul studiilor. La 8 luni de la absolvire procentul celor angajați era deja de 90% respectiv 89%. Dintre ce care nu lucrau în domeniul studiilor multi nu o făceau pentru că erau mai bine plătiți în alte domenii. Domnule ministru, absolvenții de la Suceava, Târgoviște, Pitești, în ce proporție și în ce domenii lucrează? Dar sunt convins că nu aveți studii serioase ci doar declarațiile din burtă ale conducerilor universităților. Vă dau și soluția pentru a avea date despre angajabilitatea absolvenților: să cereți din REVISAL datele privind angajații cu contracte de muncă și să le corelați prin CNP-uri cu datele absolvenților din RMU (registrul matricol unic). Și se va vedea cât de eficiente sunt programele fiecărei universități.
Până atunci, iată mai jos un raport al unei universități serioase. Vedeți că spre sfârșit, de la pagina 102, aveți și Studiul privind traiectoria profesională a absolvenților de doctorat de la UB. Aștept, după cum spuneam, studiile similare de la universitățile care au primit locuri în plus, începând cu cea a dumneavoastră.