Pentru fiecare specialitate medicală rezidențiatul se desfășoară pe baza unui curriculum publicat pe site-ul Ministerului Sănătății. Legea stabilește: „curriculumurile sunt propuse de instituțiile de învățământ superior cu facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate, avizate de comisiile consultative de specialitate ale Ministerului Sănătății, de Centrul Național de Perfecționare în Domeniul Sanitar București și aprobate prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului educației, cercetării și inovării, cu consultarea Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Dentiști din România și Colegiului Farmaciștilor din România.”.
Conform actualului curriculum de pregătire, rezidentul de neonatologie se pregătește 3 ani ca pediatru și 2 ani ca neonatolog deși nu obține și specializare de pediatrie iar examenul de specialitate include doar subiecte de neonatologie.
Rezidenții neonatologi au lansat o petiție intitulată inspirat: „Neonatologia renaște România” (semneaz-o AICI) pentru optimizarea acestui curriculum, explicând că acum e „ca și cum un student de la conservator, care studiază pianul, face mai mulți ani de vioară decât ani de pian”. Rezidenții consideră că programa actuală, „deși este cea mai stufoasă dintre toate (61 de pagini), este făcută neresponsabil.”
Deși nu e semnat, curriculum-ul este asumat de președinta comisiei de specialitate din Ministerul Sănătății, Prof.Univ.Dr. STOICESCU Silvia-Maria. Am vrut să vedem ce parcurs profesional a avut domnia sa dar n-a fost cu putință pentru că în CV-ul oficial experiența profesională începe cu anul 2009 când avea deja 55 de ani. Unde a lucrat până atunci probabil că e nerelevant pentru vulg.
Dar nu numai rezidenții sunt nemulțumiți de acest curriculum, ci și unii îndrumători de rezidențiat care sub semnătura profesoarei universitare Simona Vlădăreanu de la UMF “Carol Davila și neonatolog la Spitalul Universitar de Urgență Elias, București, au notificat-o pe ministrul Sănătății printr-un memoriu amănunțit. Acum ministrul nu mai poate spune că nu știe pentru că e economist.
Vă prezentăm memoriul coordonatorilor de rezidențiat:
„In calitate de coordonatori de rezidentiat in Neonatologie si de cadre universitare va aducem la cunostinta urmatoarele:
Curricula actuala de pregatire in rezidentiatul de Neonatologie (incarcata pe site-ul MS in luna aprilie 2018) cuprinde 5 ani, din care primii 3 ani sunt dedicati numai stagiilor de pediatrie, (trunchi comun cu cele 5 (sub)/specialitati pediatrice: cardiologie, gastroenterology, pneumologie, oncologie-hematologie, nefrologie) si ultimii 2 ani doar de stagii in neonatologie.
La finalul rezidentiatului, titlul obtinut in urma examenului de specialitate este medic specialist neonatolog.
Precizez ca tematica de examen de specialitate in neonatologie nu cuprinde subiecte din tematica de pediatrie a trunchiului comun.
Cu alte cuvinte cei 3 ani de pregatire in pediatrie nu confera niciun alt statut tanarului medic, decat cel de specialist neonatolog.
Acestia ar trebui sa se inscrie la un alt rezidentiat de pediatrie, sa-si echivaleze o parte din stagii, sa efectueze inca 1,6 – 2 ani in rezidentiat, sa sustina un al doiea examen de specialitate pt a avea si titlul de medic specialist pediatru, nu numai specialist neonatolog.
Cu totul diferit este in cazul celor 5 sub/specialitati pediatrice cu durata de pregatire tot de 5 ani, (din care 3 ani trunchiul comun de pediatrie si alti 2 ani intr-una din sub/ specialitatile enumerate) dar cu titlul de medic specialist pediatru si cardiolog pediatru in urma unui singur rezidentiat si a unui unic examen de specialitate.
Apare clar o discriminare, o intentie de a descuraja formarea de tineri specialisti neonatologi; si motivez astfel :
1.In maternitatile de grad 1 si 2 pot fi angajati in sectiile de neonatologie si medicii specialisti pediatri, nu doar neonatologi; dar cand postul scos la concurs este pentru un pediatru, neonatologul fara aceasta specializarea de pediatrie nu se poate inscrie.
2.Cele mai multe cazuri de malpraxis sunt adresate pediatrilor din maternitati, care nu au o pregatire temeinica in neonatologie (pediatrul are doar 6 luni de pregatire in neonatologie din cei 5 ani !!!).
3.Un medic specialist neonatolog nu poate desfasura activitate medicala in cabinete private, conform reglementarilor in vigoare- decit daca are si specializare in pediatrie.
Asadar pe formatul actual al curriculei de neonatologie, tanarul medic specialist in neonatologie. se vede restrictionat si limitat in dreptul de a-si desfasura activitatea medicala pt care a fost instruit.
Si asta in contextual actual al societatii romanesti, in care asistam la exodul medicilor, cu o rata a mortalitatii neonatale in crestere, cu nasteri premature mult peste media europeana, cu nevoia atat de mare de specialisti in domeniul neonatologiei, mai ales in spitalele orasenesti si municipale.
Pe de alta parte este jenant si rusinos pentru cadrele universitare care coordoneaza rezidenti sa foloseasca curricula actuala de 66 pagini (!), si va dau cateva exemple: in baremul de activitati practice sunt o serie de cerinte stupide, cuantificate cu un anume numar de efectuari imposibil de realizat, de ex: 100 de fototerapii, 50 de spalari aseptice, 200 de garzi pe UTN (Unitatea de Transport Neonatal) – in cei 2 ani de stagii de neonatologie, deci aproximativ o garda la 3 zile doar la UTN !), 100 de programari ale incubatoarelor (!!!)
In urma consultarii cu rezidentii pe care ii avem in indrumare din 2017, (momentul in care s-a decis cresterea duratei de la 4 la 5 ani pt rezidentiatul in neonatologie), si la dorinta acestora, solicitam de urgenta revizuirea acestei curricule dar si a tematicii examenului de specialitate in neeonatologie, de catre o Comisie competenta si in consultare cu totii Profesorii Universitari din tara.
(Doamna Ministru, cine isi asuma aceasta curricula nesemnata incarcata pe site? )
Propunerile noastre sunt:
Durata rezidentiatului in neonatologie trebuie sa fie de 6 ani, cu 3 ani trunchiul comun ( pediatrie ) si 3 ani neonatologie,
Tematica de examen cu subiecte din pediatrie si neonatologie
Ex de specialitate cu conferirea titlului de medic specialist pediatru si neonatolog.”
Haideți doamna Pintea, ne modernizăm și noi sau rămânem la nivel suboptimal cu pregătirea pentru rezidențiat.
Foto: npr.org